ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:25:56
ουκρανική σημαία σε σιτάρι
Η ουκρανική σημαία τοποθετημένη πάνω σε κόκκους σιταριού, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ουκρανίας στην αγροτική παραγωγή.

Τα σιτηρά της Ουκρανίας στο επίκεντρο των συνομιλιών ΟΗΕ - ΕΕ

Η συμφωνία, που υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη επέτρεψε να εξαχθούν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών, παρά τον πόλεμο.

Η συμφωνία η οποία επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η ισχύς της οποίας εκπνέει τη Δευτέρα 17η Ιουλίου, βρισκόταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε χθες Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι συνομιλίες, που άρχισαν χθες και θα συνεχιστούν σήμερα στην Ιλπ (στα γαλλικά, Τερχούλπεν στα ολλανδικά), νότια των Βρυξελλών, διεξάγονται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε νωρίτερα χθες πως «ούτε ένα» από τα ρωσικά αιτήματα δεν πάρθηκε υπόψη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την παράταση της συμφωνίας.

«Το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο του προέδρου Πούτιν», έκρινε μολαταύτα η κυρία φον ντερ Λάιεν, έχοντας πλάι της τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες. «Η Ρωσία έχει την ευθύνη να παρατείνει τη συμφωνία, ή αλλιώς συνέπεια θα είναι η παγκόσμια διατροφική ανασφάλεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Γκουτέρες από την πλευρά του σημείωσε πως η συνεργασία του ΟΗΕ και της ΕΕ είναι απαραίτητη για να «ανοικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης με τον αναπτυσσόμενο κόσμο».

«Η πολυμερής συνεργασία είναι σημαντικότερη από ποτέ: για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη, να προστατεύσουμε τον πλανήτη, να βάλουμε τέλος στην πείνα. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η Μόσχα έχει τονίσει επανειλημμένα και επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες πως δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να παραταθεί η συμφωνία, καθώς συνεχίζει να βλέπει εμπόδια στις εξαγωγές των δικών της αγροτικών προϊόντων.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σειρά επιθέσεων με ρωσικά UAVs έβαλε στο στόχαστρο τερματικό σταθμό εξαγωγής σιτηρών στην περιφέρεια της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, όπου βρίσκονται τρία λιμάνια-κλειδιά για την εξαγωγή τροφίμων.

Η συμφωνία, που υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη από αντιπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, επέτρεψε να εξαχθούν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών, παρά τον πόλεμο που μαίνεται από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από αμοιβαίες επιθέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας με drones

Δύο νεκροί και τραυματίες αναφέρθηκαν σε επίθεση με drones στην πόλη Σιζράν της Ρωσίας, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Παράλληλα, δύο άτομα σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με ουκρανικές αρχές.
Κατεστραμμένο κτήριο Ντνίπρο
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις τραυματίες σε νυχτερινές επιθέσεις με drones Ουκρανίας-Ρωσίας

Τρεις τραυματίες από ουκρανική επίθεση με drone στη Σεμπέκινα της Ρωσίας και ένας από ρωσικό χτύπημα στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τοπικές αρχές. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις ανακοινώσεις.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ενίσχυση της βόρειας άμυνας απέναντι σε ρωσικές επιθέσεις

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει πέντε σενάρια επέκτασης του πολέμου μέσω του βόρειου τμήματος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ενισχύει άμυνα και διπλωματία, ενώ προειδοποιεί για πιθανή χρήση λευκορωσικού εδάφους από τη Ρωσία.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Μυστική εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών από τον κινεζικό στρατό

Σύμφωνα με τη Die Welt και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, η Κίνα φέρεται να εκπαίδευσε μυστικά εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες που κάποιοι στάλθηκαν στην Ουκρανία, χωρίς επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες στην Ουκρανία

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας κόστισε τη ζωή σε δύο άτομα και τραυμάτισε έξι, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί Βαλτικές χώρες, επίπληξη από ΗΠΑ για drones Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρέσβης Β. Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επιθέσεις με drones από τη Λετονία και τις Βαλτικές χώρες, απειλώντας με αντίποινα, ενώ Λετονία και ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες και τις ρωσικές απειλές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.