ΓΔ: 1918.09 0.15% Τζίρος: 180.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:32
Image by skeeze from Pixabay

Στάση εργασίας από το προσωπικό εδάφους στα ιταλικά αεροδρόμια

Tην ίδια στιγμή απεργούν και οι πιλότοι της Ryanair στο Βέλγιο. Επικρίνουν την εταιρεία ότι δεν θέλει να σεβαστεί μια συλλογική σύμβαση που προβλέπει ρεπό σε αντάλλαγμα για περικοπές μισθών που επιβλήθηκαν το 2020 την εποχή της κρίσης του Covid-19.

Χίλιες πτήσεις από και προς τα ιταλικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν σήμερα λόγω της στάσης εργασίας του προσωπικού εδάφους που διεκδικεί την ανανέωση της συλλογικής του σύμβασης. Περίπου 250.000 ταξιδιώτες, για εσωτερικούς και διεθνείς προορισμούς, επηρεάζονται από την κινητοποίηση των υπαλλήλων επίγειας εξυπηρέτησης, που είναι προγραμματισμένη από τις 10:00 π.μ. ως τις 18:00 μ.μ. (τοπική ώρα) έπειτα από έκκληση του συνδικάτου τους.

Διεκδικούν την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, η οποία έληξε πριν από έξι χρόνια. Στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο-Λεοντάρντο Ντα Βίντσι στη Ρώμη ακυρώθηκαν περίπου 200 πτήσεις, κυρίως προς την Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη, τη Βαρκελώνη ή την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, καθώς και το Παλέρμο ή την Κατάνια στη Σικελία. Ιδιαίτερα επηρεάζεται η εταιρεία Malta Air, που εκτελεί δρομολόγια για λογαριασμό της Ryanair, της Ita Airways (πρώην Alitalia) και της Vueling, οι πιλότοι της οποίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Σχεδόν 150 πτήσεις ακυρώθηκαν στα δύο αεροδρόμια του Μιλάνου, Λινάτε και Μαλπένσα, γύρω στις τριάντα στο Τορίνο-Κασέλε και άλλες τόσες στο Παλέρμο. Ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι ζήτησε από τους απεργούς να επικρατήσει η «κοινή λογική» και να μην παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους ώστε «να μην βλάψουν εκατομμύρια άλλους εργαζόμενους και τουρίστες».

Στο Βέλγιο, συνολικά 120 πτήσεις που αναχωρούν από το αεροδρόμιο του Σαρλερουά ή φθάνουν εκεί ακυρώνονται σήμερα και αύριο λόγω απεργίας των πιλότων της Ryanair για τις συνθήκες εργασίας τους. Περίπου 10.000 επιβάτες που επρόκειτο να πετάξουν από το Σαρλερουά και σχεδόν άλλοι τόσοι που επρόκειτο να προσγειωθούν εκεί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω της κινητοποίησης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διοίκηση του αεροδρομίου.

Οι πιλότοι της Ryanair που έχουν ως βάση τους το Βέλγιο επικρίνουν την εταιρεία ότι δεν θέλει να σεβαστεί μια συλλογική σύμβαση που προβλέπει ρεπό σε αντάλλαγμα για περικοπές μισθών που επιβλήθηκαν το 2020 την εποχή της κρίσης του Covid-19. Τα συνδικάτα των πιλότων κατηγορούν την ιρλανδική εταιρεία ότι δεν σέβεται τη βελγική νομοθεσία και ότι ευημερεί χάρη στον αθέμιτο ανταγωνισμό με άλλες εταιρείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ryanair: Ψευδής συναγερμός προκάλεσε εκκένωση πτήσης μας στη Μαγιόρκα

Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, μια φωτεινή ένδειξη υπέδειξε πυρκαγιά, αλλά αργότερα αποδείχθηκε ψευδής συναγερμός. Ως αποτέλεσμα, οι επιβάτες εκκενώθηκαν χρησιμοποιώντας φουσκωτές τσουλήθρες έκτακτης ανάγκης.
Εσωτερικό αεροδρομίου
ΔΙΕΘΝΗ

Το αεροδρόμιο του Αμβούργου ακυρώνει πτήσεις λόγω ξαφνικής απεργίας

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Αμβούργου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι από τις 144 αφίξεις και 139 αναχωρήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Κυριακή, μόνο 10 πτήσεις νωρίς το πρωί είχαν προγραμματιστεί.