ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Brexit
Shutterstock

Το 57% των Βρετανών θεωρούν λάθος το Brexit, θα ψήφιζαν υπέρ της ΕΕ

Tο 55% του δείγματος δηλώνει πως θα ψήφιζε υπέρ της επανεισδοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην εντελώς θεωρητική περίπτωση που διεξαγόταν νέο δημοψήφισμα σήμερα.

Το ποσοστό των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι θεωρούν ότι η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η λάθος επιλογή κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό τον τρέχοντα μήνα, αποκαλύπτει δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Καθώς είναι ελάχιστα τα χειροπιαστά οικονομικά οφέλη μετά την ιστορική απόφαση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, πλέον το 57% των Βρετανών κρίνει ότι η επιλογή αυτή ήταν λαθεμένη, ενώ μόλις το 32% επιμένει πως ήταν η σωστή.

Αξιοσημείωτα, το 55% του δείγματος δηλώνει πως θα ψήφιζε υπέρ της επανεισδοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην εντελώς θεωρητική περίπτωση που διεξαγόταν νέο δημοψήφισμα σήμερα, ενώ μόλις το 31% θα τασσόταν υπέρ της παραμονής του ΗΒ εκτός της ΕΕ.

Σύμφωνα με το YouGov, τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν πως έχει υπάρξει «μέτριου» εύρους, πάντως «μεταβολή» της κοινής γνώμης από τον Ιανουάριο του 2021, όταν το 49% δήλωνε πως θα τασσόταν υπέρ της επανένταξης και το 37% κατά.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωνε τον Μάιο ότι το Brexit φέρνει κέρδη, επικαλούμενος το εμβληματικό μέτρο της κυβέρνησης των Συντηρητικών που ο ίδιος βάφτισε «freeports» (σ.σ. κυριολεκτικά «ελεύθερα λιμάνια», ειδικές ζώνες που συνδυάζουν απαλλαγές από φόρους και δασμούς και απλοποιημένες εμπορικές διαδικασίες) και τις μειώσεις του ΦΠΑ, που όπως διαβεβαίωσε θα κάνουν προϊόντα όπως η μπίρα ή τα είδη προσωπικής υγιεινής φθηνότερα.

Οικονομολόγοι αντιτείνουν πως η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών είναι μάλλον απίθανο να τονώσουν τη βρετανική οικονομία στο σύνολό της, αν και μπορεί να έχουν κάποια περιορισμένη αξία για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η έρευνα του YouGov σε δείγμα 2.000 πολιτών υπέδειξε ακόμη πως το 63% των Βρετανών θεωρεί πως ο τρόπος που χειρίστηκαν το Brexit οι κυβερνήσεις των Τόρις ήταν μάλλον αποτυχημένος παρά μάλλον επιτυχημένος μόλις το 12% εκφέρει την αντίθετη άποψη. Το 18% κρίνει πως δεν ήταν ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Ντούα Λίπα τραγουδά live
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ντούα Λίπα και ο Κάλουμ Τέρνερ παντρεύτηκαν στη Βρετανία

Η Ντούα Λίπα και ο Κάλουμ Τέρνερ παντρεύτηκαν στο Λονδίνο σε μια διακριτική τελετή. Το ζευγάρι σχεδιάζει να γιορτάσει με τριήμερη δεξίωση στη Σικελία, ενώ φωτογραφήθηκαν χαρούμενοι να βγαίνουν από το δημαρχείο.
Γιβέτ Κούπερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΥΠΕΞ Κούπερ σε Κίνα και Ινδία για επίσημη επίσκεψη

Η υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας Ιβέτ Κούπερ επισκέπτεται Κίνα και Ινδία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Θα συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους σε Πεκίνο και Δελχί, καθώς και με στελέχη επιχειρήσεων και ακαδημαϊκούς.
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Άντι Μπέρναμ: Θα ζητήσει πρόωρες εκλογές αν εκλεγεί πρωθυπουργός

Ο Άντι Μπέρναμ σκέφτεται πρόωρες εκλογές αν εκλεγεί αρχηγός Εργατικών και πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη Sun. Συζητά με τη Σαμπάνα Μαχμούντ για το Υπ. Οικονομικών, ενώ η Άντζελα Ρέινερ ίσως επιστρέψει στην κυβέρνηση.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία δημιουργεί 300.000 νέες προσωρινές θέσεις εργασίας για νέους

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία 300.000 επιπλέον προσωρινών θέσεων εργασίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους, μετά από έκθεση που προειδοποιεί για τον κίνδυνο «χαμένης γενιάς» εκτός αγοράς εργασίας.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πτώση άνω του 5% στην τιμή πετρελαίου λόγω αισιοδοξίας για συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν σημαντική πτώση, καθώς ενισχύεται η αισιοδοξία για συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν που θα τερματίσει τον πόλεμο. Το Brent αγγίζει τα 94,61 δολάρια και το WTI τα 88,31 δολάρια ανά βαρέλι.