ΓΔ: 1987.52 -1.30% Τζίρος: 445.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για τα πλοία που πηγαίνουν σε ρωσικά λιμάνια

Με σημερινή ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, από τις 21 Ιουλίου 2023, δυνητικοί φορείς στρατιωτικού εξοπλισμού θεωρούνται από την Ουκρανία όλα τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα που κατευθύνονται προς ρωσικά λιμάνια.

Με τον ίδιο τρόπο απαντά η Ουκρανία στις χθεσινές απειλές της Ρωσίας ότι όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό τα λιμάνια της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα θα θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.

Έτσι με σημερινή ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, από τις 21 Ιουλίου 2023, δυνητικοί φορείς στρατιωτικού εξοπλισμού θεωρούνται από την Ουκρανία όλα τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα που κατευθύνονται προς ρωσικά λιμάνια.

Σύμφωνα με το Ukrinform, «η Ρωσική Ομοσπονδία παραβίασε για άλλη μια φορά βάναυσα το καθολικό δικαίωμα όλου του κόσμου στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και υπονομεύει σκόπιμα την επισιτιστική ασφάλεια, καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε πείνα. Απειλώντας ανοιχτά πολιτικά πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα από τα ουκρανικά λιμάνια, εξαπολύοντας πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πολιτικών υποδομών σε ειρηνικές πόλεις, δημιουργώντας σκόπιμα στρατιωτική απειλή σε εμπορικές οδούς, το Κρεμλίνο έχει μετατρέψει τη Μαύρη Θάλασσα σε επικίνδυνη ζώνη, πρωτίστως για τα ρωσικά πλοία και τα πλοία που κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα προς ρωσικά λιμάνια και ουκρανικά λιμάνια που βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος που κατέχει προσωρινά η Ρωσία. Η ευθύνη για όλους τους κινδύνους ανήκει εξ ολοκλήρου στη ρωσική ηγεσία».

Το υπουργείο δήλωσε ότι η τύχη του πυραυλοφόρου καταδρομικού Moskva αποδεικνύει ότι οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να αποκρούσουν τη ρωσική επίθεση στη θάλασσα. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι από τις 00:00 της 21ης Ιουλίου 2023, η Ουκρανία θα θεωρεί όλα τα πλοία της χώρας κατοχής στη Μαύρη Θάλασσα ως δυνητικούς φορείς στρατιωτικού φορτίου.

«Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας προειδοποιεί ότι από τις 00:00 της 21ης Ιουλίου 2023, όλα τα πλοία που κατευθύνονται στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας με κατεύθυνση τα θαλάσσια λιμάνια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τα ουκρανικά θαλάσσια λιμάνια που βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας που κατέχει προσωρινά η Ρωσία μπορούν να θεωρηθούν από την Ουκρανία ως φορείς στρατιωτικού φορτίου με όλους τους συναφείς κινδύνους. Επιπλέον, η ναυσιπλοΐα στις περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος της Μαύρης Θάλασσας και του στενού Κερτς-Γενικάλε της Ουκρανίας έχει απαγορευτεί ως επικίνδυνη, αρχής γενομένης από τις 05:00 της 20ής Ιουλίου 2023», ανέφερε το υπουργείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Πλήγμα ουκρανικό σε αποθήκη πετρελαίου στην Κριμαία

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Ουκρανία έπληξε αποθήκη πετρελαίου και καυσίμων στην κατεχόμενη Κριμαία, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Οι στόχοι ήταν βάσεις στο Χβαρτνίσκι και στο Ντζανκόι που ανήκουν στον ρωσικό στρατό.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ουκρανικές επιθέσεις στη ρωσική ακτογραμμή Μαύρης Θάλασσας τη νύχτα

Η ρωσική ακτογραμμή στη Μαύρη Θάλασσα δέχτηκε επίθεση από ουκρανικούς πυραύλους και drones τη νύχτα, με εκρήξεις και σειρήνες στο Σότσι. Ο δήμαρχος συμβουλεύει τους κατοίκους να αποφύγουν τις παραλίες και να βρουν καταφύγιο.
Ντόναλντ Τραμπ σε γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συνάντηση με Πούτιν σε δύο εβδομάδες για τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντίμιρ Πούτιν σε δύο εβδομάδες στη Βουδαπέστη, εκφράζοντας αισιοδοξία για κατάπαυση του πυρός και τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία απορρίπτει προσπάθειες ειρήνης στην Ουκρανία, λέει η πρέσβειρα

Η ουκρανή πρέσβειρα στην Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απορρίπτει την ειρήνη και στοχεύει αμάχους με πυραύλους, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Τραμπ για πρόοδο με τον Πούτιν στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν προειδοποιεί Τραμπ: Οι Tomahawk στην Ουκρανία απειλούν την ειρήνη

Ο Πούτιν προειδοποίησε τον Τραμπ ότι η αποστολή πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία θα πλήξει την ειρηνευτική διαδικασία και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η συνομιλία τους κράτησε περίπου δυόμισι ώρες και ετοιμάζεται συνάντηση κορυφής.