ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Σούπερ μάρκετ χρεώνει τους πελάτες και το περιβαλλοντικό κόστος

Οι Γερμανοί δαπάνησαν το 2022 μόλις το 11,1% του προϋπολογισμού τους για την αγορά τροφίμων, την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 15,9%, ενώ στην Ισπανία φτάνει το 20,6%.

Οι Γερμανοί καταναλωτές, που απολαμβάνουν μερικές από τις πιο χαμηλές τιμές προϊόντων στην Ευρώπη, καλούνται από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Penny να πληρώνουν αυτή την εβδομάδα επιπλέον χρήματα για κάποια τρόφιμα προκειμένου να καλύψουν "το πραγματικό τους κόστος”, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν για το περιβαλλοντικό κόστος της παραγωγής τροφίμων.

Οι Γερμανοί δαπάνησαν το 2022 μόλις το 11,1% του προϋπολογισμού τους για την αγορά τροφίμων, την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 15,9%, ενώ στην Ισπανία φτάνει το 20,6%.

Ωστόσο τα φθηνά τρόφιμα, τα οποία συχνά παράγονται σε βιομηχανική κλίμακα, έχουν υψηλό περιβαλλοντικό κόστος. Η γερμανική γεωργία παρήγαγε πέρυσι 55,5 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου, περίπου το 7,4% των συνολικών εκπομπών της χώρας.

"Πρέπει να μεταφέρουμε το άβολο μήνυμα ότι οι τιμές των τροφίμων μας δεν αντιστοιχούν στα επακόλουθα κόστη για το περιβάλλον και την κοινωνία”, σχολίασε ο Στέφαν Γκέργενς, στέλεχος των Penny.

Στη διάρκεια της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται την Κυριακή οι πελάτες των 2.150 καταστημάτων Penny θα πληρώνουν το περιβαλλοντικό κόστος εννέα προϊόντων, από γιαούρτι ως λουκάνικα και vegan σνίτσελ --για παράδειγμα το κόστος για 300 γραμμάρια τυρί θα είναι 4,84 ευρώ, από 2,49 που είναι κανονικά.

Η εταιρεία έχει διευκρινίσει ότι θα δωρήσει τα επιπλέον κέρδη σε ένα πρόγραμμα που έχει στόχο να καταστήσει πιο βιώσιμη τη γεωργία, αν και αναμένει μεγάλη μείωση στις πωλήσεις της καθώς οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με υψηλό πληθωρισμό.

Ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Νυρεμβέργης και του πανεπιστημίου Γκράιφσβαλντ θα εξετάσουν την αντίδραση των καταναλωτών στις νέες τιμές, επεσήμανε η Penny.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει πτωτικές τάσεις, αλλά οι τιμές των τροφίμων παραμένουν κατά 11% πιο υψηλές σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Τελικά όμως το κόστος παραγωγής τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, εκτός κι αν η Γερμανία και άλλες χώρες μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία και άλλους τομείς.

Έρευνα τον Μάρτιο προέβλεψε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να κοστίσουν στη Γερμανία έως και 900 δισεκ. ευρώ σε συσσωρευμένη οικονομική ζημία ως τα μέσα του αιώνα.

Με βάση τα στοιχεία της Penny, το περιβαλλοντικό κόστος των βιολογικών προϊόντων κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 1,15 ευρώ, ενώ των μη βιολογικών στα 1,57 ευρώ.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να πληρώσουν περισσότερα για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στην πρόταση Τραμπ για απόσυρση στρατιωτικών από Γερμανία

Βουλευτές και γερουσιαστές Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, επικεφαλής επιτροπών Άμυνας, εκφράζουν ανησυχία για το σχέδιο Τραμπ να αποσύρει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γερμανία, τονίζοντας τον κίνδυνο για τις συμμαχίες.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αντιδράσεις στην απόσυρση 5.000 στρατιωτών των ΗΠΑ

Οι Γερμανοί πολιτικοί αντιδρούν με ψυχραιμία αλλά και κριτική στην απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση 5.000 στρατιωτών. Τονίζουν ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά επισημαίνουν την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των στρατευμάτων στη Γερμανία

Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της απόφασης μείωσης στρατευμάτων, ενώ τονίζει την ανάγκη περισσότερων ευρωπαϊκών επενδύσεων στην άμυνα.
Ελικόπτερο CH-47 Chinook
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών από την Γερμανία

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την απόσυρση περίπου 5.000 Αμερικανών στρατιωτικών από τη Γερμανία μέσα σε έναν χρόνο, μετά τη δυσαρέσκεια του Τραμπ για σχόλια του Μερτς σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν. Η διαδικασία θα κρατήσει 6 έως 12 μήνες.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποχώρηση 5.000 αμερικανών στρατιωτικών από τη Γερμανία

Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν 5.000 στρατιώτες από τη Γερμανία μέσα σε 6 έως 12 μήνες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τραμπ και Ευρωπαίων συμμάχων για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τη διαμάχη με τον Γερμανό καγκελάριο.