ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Νέες διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης

Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι η μεταρρύθμιση, με σκοπό να αυξηθεί η ισχύς της Κνέσετ (του κοινοβουλίου) έναντι αυτής των δικαστικών, είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ των εξουσιών.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο σε ισραηλινές πόλεις εναντίον της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η μεταρρύθμιση που θέλει η κυβέρνηση συμμαχίας του Λικούντ του κ. Νετανιάχου, παρατάξεων της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων εβραίων –χαρακτηρίζεται η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας– έχει διχάσει βαθιά τη χώρα και πυροδότησε το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης μέχρι σήμερα στο Ισραήλ.

Αφότου ανακοινώθηκε το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης, τον Ιανουάριο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα στη χώρα, από τη Χάιφα, στον βορρά, ως την Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, περνώντας από την Ιερουσαλήμ. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε ως είθισται στο Τελ Αβίβ, όπου χιλιάδες διαδηλωτές, τυλιγμένοι με ισραηλινές σημαίες, φώναζαν «Δημοκρατία» και συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης που επιμένει στην προσπάθεια να εφαρμόσει το σχέδιο παρά τη σθεναρή αντίσταση που συναντά.

Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι η μεταρρύθμιση, με σκοπό να αυξηθεί η ισχύς της Κνέσετ (του κοινοβουλίου) έναντι αυτής των δικαστικών, είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ των εξουσιών. Οι επικριτές της βλέπουν απειλή για τη δημοκρατία και φοβούνται πως ανοίγει τον δρόμο προς αυταρχική διακυβέρνηση. Η πρώτη πτυχή της μεταρρύθμισης ήταν να περιοριστεί η δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις· η Κνέσετ την υιοθέτησε. Η διαδικασία έχει ανασταλεί το τρέχον διάστημα, λόγω των θερινών διακοπών της ισραηλινής εθνικής αντιπροσωπείας· ο κ. Νετανιάχου έχει δεσμευτεί ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις για τα επόμενα στάδια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ

Οι κινητοποιήσεις στο Τελ Αβίβ, όπως και σε πολλές άλλες ισραηλινές πόλεις, ξεκίνησαν ειρηνικά αλλά εξελίχθηκαν επεισοδιακά. Σε εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, διακρίνονται διαδηλωτές να σπάνε οδοφράγματα της αστυνομίας και να ανάβουν φωτιές.
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Πολιτικές διαστάσεις η αντιπαράθεση για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην έναρξη της έκτης θητείας του, θέλει να χαλιναγωγήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο μέλη του θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού το κατηγορούν για υπερβάσεις και ελιτισμό.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα ιρανικά ύδατα βρέθηκε κατασχεμένο πλοίο ισραηλινών συμφερόντων

Τα 25 μέλη του πληρώματος, στην πλειονότητά τους Ινδοί, πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλοίο. Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με το Ιράν εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάστασή τους.