ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Γάζα, Παλαιστίνη
Φωτο: Shutterstock

Επτά Παλαιστίνιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο της Γάζας

Aφότου ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής η Χαμάς, το 2007, έπειτα από έναν σχεδόν εμφύλιοι πόλεμο, το κίνημα αυτό κυβερνά χωρίς να συνεργάζεται με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Επτά Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας καταδικάστηκαν σήμερα σε θάνατο δια απαγχονισμού, για «συνεργασία» με το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του θύλακα που ελέγχεται από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. Το στρατοδικείο επέβαλε επίσης ποινές ισόβιας κάθειρξης με καταναγκαστική εργασία σε επτά άλλα άτομα. Η ποινή αυτή ισοδυναμεί με φυλάκιση 25 ετών στη Γάζα.

Με βάση την παλαιστινιακή νομοθεσία, οι καταδίκες σε θάνατο πρέπει να εγκριθούν από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Όμως αφότου ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας η Χαμάς, το 2007, έπειτα από έναν σχεδόν εμφύλιοι πόλεμο, το κίνημα αυτό κυβερνά χωρίς να συνεργάζεται με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τον Απρίλιο δύο άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι 4 σε ισόβια κάθειρξη για τις ίδιες κατηγορίες. Πέρσι στη Λωρίδα της Γάζας επιβλήθηκαν τουλάχιστον 17 καταδίκες σε θάνατο. Τα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλαν τον Σεπτέμβριο του 2022 την εκτέλεση πέντε Παλαιστινίων από τη Χαμάς, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για «κατάφωρη παραβίαση» των παλαιστινιακών νόμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gaza-Palestine
ΔΙΕΘΝΗ

Θα επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα το Ισραήλ

Υπό τον κίνδυνο του λιμού που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γάζας, το Ισραήλ θα ανοίξει δυο σημεία. Αποχώρησε η Open Arms μετά το ισραηλινό χτύπημα στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φατάχ κατηγορεί το Ιράν ότι θέλει να σπείρει το χάος στη Δυτική Όχθη

Η Φατάχ, το κίνημα που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση της «ιερής μας υπόθεσης και του αίματος του λαού μας» προσθέτοντας ότι θα ενεργήσει ενάντια σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δεν επιβεβαιώνει ότι θα συμμετέχει σε συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

«Δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ή απόφαση εντός της Χαμάς σχετικά με την αποστολή αντιπροσωπείας της Χαμάς σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο ή τη Ντόχα», είπε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
ΔΙΕΘΝΗ

Πιέσεις στο Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας

Σύμφωνα με τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, το Ισραήλ πρέπει άμεσα να εγγυηθεί χωρίς περιορισμούς και σε μεγάλη κλίμακα την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Ικανοποίηση από Χαμάς.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ πολιορκεί δύο ακόμη νοσοκομεία στη Γάζα και ζητά την εκκένωσή τους

Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται πως νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου μαίνεται ο πόλεμος πάνω από πέντε μήνες, χρησιμοποιούνται ως προπύργια των μαχητών της Χαμάς, όπου κρύβουν βάσεις και όπλα.