ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Σλοβενία

Σλοβενία: Επείγουσα έκκληση για βοήθεια σε ΕΕ - ΝΑΤΟ λόγω πλημμυρών

Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 30 ετών σύμφωνα με τις αρχές έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, σε γέφυρες και συστήματα αποχέτευσης σε αστικά κέντρα και χωριά.

Επίσημο διάβημα έκανε η Σλοβενία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για την παροχή βοήθειας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα και κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον τριών ατόμων, ενώ οι τεράστιες υλικές ζημιές υπολογίζονται σε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 30 ετών σύμφωνα με τις αρχές έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, σε γέφυρες και συστήματα αποχέτευσης σε αστικά κέντρα και χωριά.

«Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης στη Σλοβενία, μετά την κατάθεση του αιτήματος ενεργοποιήσαμε αμέσως το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, ο οποίος πρόσθεσε ότι ήδη έχει αποσταλεί στα κράτη μέλη μια πρώτη λίστα με τις άμεσες ανάγκες της χώρας, κυρίως σε μηχανήματα βαρέως τύπου και εξειδικευμένο προσωπικό για το χειρισμό τους.

Σε πρώτη φάση, η Σλοβενία αιτήθηκε από την ΕΕ την αποστολή τουλάχιστον 30 εκσκαφέων και 30 βαρέων οχημάτων για τη διευθέτηση των υδάτινων ροών, καθώς και 20 προκατασκευασμένων γεφυρών μήκους μέχρι 40μ. Από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ζήτησε να συνδράμει με τουλάχιστον 5 ελικόπτερα που να έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίων έως 5 τόνων, καθώς και την αποστολή σώματος 200 ανδρών για υποστήριξη στη διεκπεραίωση εργασιών διάσωσης και προστασίας της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: ΝΑΤΟ και ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία

«Δεν μπορώ να πω για ποιον σκοπό και τι θα κάνουν εκεί», είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία.