Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ και Ιράκ συμφωνούν στη συνέχιση της στρατηγικής τους συνεργασίας

Ο Τραμπ σήμερα υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, σημειώνοντας επίσης ότι η αμερικανική παρουσία είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την περίοδο 2003-2011.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιρακινός ομόλογός του Μπάρχαμ Σάλεχ συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη να διατηρηθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα, σε συνάντησή τους για το μέλλον της αμερικανικής αποστολής στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σπουδαιότητα να συνεχιστεί η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», αναφέρει η ανακοίνωση για τη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Οι σχέσεις μεταξύ της Βαγδάτης και της Ουάσινγκτον οξύνθηκαν σοβαρά μετά τον θάνατο σε αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου.

Απαντώντας στην στοχευμένη αυτή επίθεση, κοντά στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε την αποχώρηση 5.200 αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα στο πλαίσιο της καταπολέμησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Το μη δεσμευτικού χαρακτήρα ψήφισμα του κοινοβουλίου έκανε τον Τραμπ να θυμώσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να απειλήσει με την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράκ, εκτός αν η Βαγδάτη επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν.

Το αίτημα του ιρακινού κοινοβουλίου απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ που ζητούσαν αντίθετα μια επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τραμπ σήμερα υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, σημειώνοντας επίσης ότι η αμερικανική παρουσία είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την περίοδο 2003-2011 της αμερικανικής κατοχής που ακολούθησε την εισβολή στο Ιράκ και την ανατροπή τον Σαντάμ Χουσέιν.

«Είμαστε κάτω από 5.000, συνεπώς είμαστε κάτω από έναν πολύ χαμηλό αριθμό --ιστορικά χαμηλό --και θα δούμε τι θα γίνει», είπε ο Τραμπ ο οποίος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το Ιράκ είναι ευχαριστημένο από το έργο των αμερικανικών δυνάμεων εκεί.

Το γραφείο του Ιρακινού προέδρου ανακοίνωσε ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τη μείωση του αριθμού των ξένων δυνάμεων στο Ιράκ.

Κατά τη συνάντηση στο Νταβός, ο Τραμπ «επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για ένα κυρίαρχο, σταθερό και ευήμερο ιρακινό κράτος», επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ρουκέτες χτύπησαν την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, διαδηλωτές ξανα στους δρόμους

Χιλιάδες φοιτητές που σχημάτιζαν με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και κρατούσαν ιρανικές σημαίες βγήκαν ξανά χθες Κυριακή στους δρόμους και τις πλατείες της ιρακινής πρωτεύουσας και σε πολλές πόλεις στο νότιο Ιράκ.
Irak-Bagdati-USA
ΔΙΕΘΝΗ

Διαψεύδει η Βαγδάτη ότι ξανάρχισε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ

«Οι κοινές επιχειρήσεις δεν ξανάρχισαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Αμπντουλκαρίμ Χάλαφ. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι νωρίτερα μιλώντας στους New York Times είπαν ότι οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν την Τετάρτη.