ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για απόπειρα κατασκοπείας της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου κρατικής ασφαλείας το άτομο που κατηγορείται εργαζόταν σε εταιρεία του στρατιωτικοβιομηχανικού τομέα και είχε αποκτήσει φιλική σχέση με πράκτορα της CIA.

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα πως πρόσφατα ανακάλυψαν «υπόθεση κατασκοπείας» επ’ ωφελεία της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, της CIA, στην οποία ενέχεται πρόσωπο με κινεζική υπηκοότητα, με επώνυμο Ζενγκ –δεν διευκρινίζονται ούτε το φύλο, ούτε το μικρό όνομα του/της–, που τής έδινε «κρίσιμες απόρρητες πληροφορίες» έναντι χρηματικής αμοιβής.

«Κατόπιν σχολαστικής έρευνας, η υπηρεσία κρατικής ασφαλείας συγκέντρωσε αποδείξεις για την κατασκοπευτική δραστηριότητα [του/της] και, όπως ορίζει ο νόμος, έλαβε αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του προσώπου αυτού προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά σε εύθετο χρόνο», ανέφερε το υπουργείο κρατικής ασφαλείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του.

Δεν αποκάλυψε καμιά λεπτομέρεια για τα μέτρα σε βάρος του/της Ζενγκ. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως το πρόσωπο αυτό, 52 ετών, που εργαζόταν σε εταιρεία του στρατιωτικοβιομηχανικού τομέα, εστάλη από την επιχείρηση στην Ιταλία για σπουδές, όπου απέκτησε φιλική σχέση με πράκτορα της CIA με κωδική ονομασία «Σεθ», τοποθετημένο στην αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη.

Ο πράκτορας έπεισε τον/την Ζενγκ να δίνει «ευαίσθητες πληροφορίες» για τον στρατό της Κίνας, με αντάλλαγμα «τεράστια χρηματική αμοιβή» καθώς και βοήθεια προκειμένου μαζί με την οικογένειά του/της να μπορέσουν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ, κατά το υπουργείο. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να υπέγραψε «συμβόλαιο» με την αμερικανική πλευρά και να πέρασε από εκπαίδευση προτού επιστρέψει στην πατρίδα του για να επιδοθεί σε κατασκοπεία.

Η υπόθεση προσελκύει ήδη τεράστια προσοχή στην Κίνα. Είναι ανάμεσα στα πιο διαβασμένα και σχολιασμένα ζητήματα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo από το πρωί.

Η τροποποίηση της νομοθεσίας γύρω από την κατασκοπεία στην Κίνα έχει τρομάξει αρκετές αμερικανικές εταιρείες με δραστηριότητες στην κινεζική αγορά, καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν παύουν να επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια.

Δυνάμει των αλλαγών που έγιναν, η «υποστήριξη υπηρεσιών κατασκοπείας και πρακτόρων τους» καθώς και η απόκτηση χωρίς άδεια «εγγράφων, δεδομένων, υλικών και ειδών που συνδέονται με την ασφάλεια και με τα εθνικά συμφέροντα» μπορεί να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών για κατασκοπεία.

Οι αλλαγές αυτές «εγείρουν θεμιτές ανησυχίες όσον αφορά κάποιες συνηθισμένες εμπορικές δραστηριότητες, καθώς ορισμένες από αυτές μπορεί να θεωρηθούν κατασκοπεία», επισήμανε ο Κρεγκ Άλεν, ο πρόεδρος του US-China Business Council, σε πρόσφατο κείμενό του. «Η εμπιστοσύνη στην κινεζική αγορά θα τρωθεί περαιτέρω αν ο νόμος εφαρμόζεται συχνά και χωρίς ξεκάθαρη, στενή και άμεση σύνδεση με δραστηριότητες που θεωρείται οικουμενικά ότι αποτελούν κατασκοπεία», πρόσθεσε ο κ. Άλεν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μη εμπορικές πρακτικές

«Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας είναι το αποτέλεσμα της τεχνολογικής καινοτομίας των επιχειρήσεων και της ενεργούς συμμετοχής τους στον ανταγωνισμό της αγοράς» εκτιμά το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Θα τριπλασιάσει τους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και αλουμίνιο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι ξεκινά έρευνα για τις «αθέμιτες πρακτικές της Κίνας στους τομείς της ναυπήγησης, των θαλάσσιων μεταφορών και της επιμελετειακής υποστήριξης».
USA, HPA, Yelen
ΔΙΕΘΝΗ

Γέλεν: Ουάσινγκτον και Πεκίνο πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτή επικοινωνία

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, η δεύτερη που πραγματοποιεί στην Κίνα σε έναν χρόνο, γίνεται τη στιγμή που η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαφωνούν σε διάφορα θέματα.