ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο 6,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούλιο, αύξηση ανεργίας

Ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 6,9%, παραμένοντας επίμονα σε υψηλό επίπεδο, ενώ συνεχίζονται οι φόβοι για διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των τιμών βασικών προϊόντων.

Νέα αποκλιμάκωση καταγράφηκε στον πληθωρισμό της Βρετανίας τον Ιούλιο, καθώς υποχώρησε στο 6,8% από 7,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός, όμως, παραμένει επίμονος και διαμορφώθηκε στο 6,9%, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ότι θα φθάσει στο 6,8%. 

Παράλληλα η  ανεργία αυξήθηκε στο 4,2% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς και σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Οι αναλυτές σημείωσαν ότι το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε, σηματοδοτώντας αποδυνάμωση της ζήτησης εργασίας.

Για το ενδεχόμενο οι τιμές στα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, να μην υποχωρήσουν ουσιαστικά από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, Χιου Πιλ. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η «σημαντική» πτώση στις αγορές τροφίμων παγκοσμίως θα φθάσει σταδιακά και στους καταναλωτές, αν και όπως τόνισε, αυτό θα μπορούσε απλώς να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων στους λογαριασμούς, παρά να οδηγήσει σε πτώση του κόστους των προϊόντων.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Η μετανάστευση μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία φτάνει το 8,7% και είναι από τους υψηλότερους στην ομάδα των G7, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι αριθμοί της νόμιμης μετανάστευσης είναι «υπερβολικά υψηλοί».
Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σούνακ θα ζητήσει τη συγκράτηση των τιμών λιανικής από τα σούπερ μάρκετ

Το γραφείο του Bρετανού πρωθυπουργού βρίσκεται σε συζητήσεις με τα σούπερ μάρκετ με στόχο μια συμφωνία παρόμοια με αυτή στη Γαλλία, όπου οι μεγάλοι πωλητές λιανικής χρεώνουν το «χαμηλότερο δυνατό ποσό», ανέφερε η Telegraph.
Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πέντε υποσχέσεις από τον πρωθυπουργό Σούνακ όμως χωρίς μέτρα

Στην πρώτη ομιλία του το 2023, ο πρωθυπουργός έδωσε τα «πέντε θεμέλια στα οποία θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», όπως είπε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κανένα νέο μέτρο.