ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Voreia Korea-Flag-Simaia
Shutterstock

Η Β. Κορέα ενημέρωσε την Ιαπωνία ότι θα εκτοξεύσει δορυφόρο

Η εκτόξευση προβλέπεται να γίνει μεταξύ της Πέμπτης 24ης και της Πέμπτης 31ης Αυγούστου θα πρόκειται για νέα προσπάθεια να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος.

Η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε την ακτοφυλακή της Ιαπωνίας πως θα εκτοξεύσει δορυφόρο τις προσεχείς ημέρες, μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η εκτόξευση προβλέπεται να γίνει μεταξύ της Πέμπτης 24ης και της Πέμπτης 31ης Αυγούστου θα πρόκειται για νέα προσπάθεια να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος, έπειτα από αυτήν που απέτυχε τον Μάιο, εξήγησε το Κιόντο.

Την 31η Μαΐου, πύραυλος ο οποίος σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ μετέφερε δορυφόρο στρατιωτικής αναγνώρισης κατέπεσε στην Κίτρινη Θάλασσα λίγη ώρα μετά την εκτόξευσή του, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος -αστάθειας στον κινητήρα και στο σύστημα καυσίμου-, σύμφωνα με τις βορειοκορεατικές αρχές.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει πως ήθελε να «αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ και των υποτελών τους».

Την εκτόξευση είχαν καταδικάσει οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, καταγγέλλοντας νέα παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θεωρητικά απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους, οι τεχνολογίες των οποίων είναι παρόμοιες με αυτές των πυραύλων που θέτουν σε τροχιά δορυφόρους.

Η εκτόξευση είχε προκαλέσει συναγερμούς στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα.

Μετά την ανάσυρση και την ανάλυση των συντριμμιών πάντως το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε πως, κατά τους ειδικούς του, ο δορυφόρος δεν θα είχε «καμιά στρατιωτική χρησιμότητα ως προς την αναγνώριση».

Αν και η Βόρεια Κορέα γενικά δεν προειδοποιεί για τις πυραυλικές δοκιμές της, ενημερώνει για το διαστημικό πρόγραμμά της, που παρουσιάζει ως ειρηνικό.

Το γραφείο του Iάπωνα πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα ανέφερε πως το Τόκιο, η Σεούλ και η Ουάσιγκτον θα παρακολουθήσουν σε στενό συντονισμό την εκτόξευση.

Η ιαπωνική ακτοφυλακή ανέφερε πως ο πύραυλος με τον δορυφόρο πιθανότατα θα καταπέσει εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας καλεί τη Βόρεια Κορέα να «ακυρώσει» την εκτόξευση.

Ο Iάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα αξίωσε σήμερα η Βόρεια Κορέα να «ακυρώσει» την άμεσα επικείμενη εκτόξευση πυραύλου με σκοπό να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός αναγνωριστικός δορυφόρος, για την οποία ενημερώθηκαν οι ιαπωνικές αρχές από την Πιονγκγιάνγκ νωρίτερα, τρεις μήνες μετά την προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθειά της.

«Ζήτησα από τους (Iάπωνες) υπουργούς να ενημερώσουν το κοινό, να συνεργαστούν με τις ενδιαφερόμενες χώρες και να καλέσουν τη Βόρεια Κορέα να ακυρώσει αυτή την εκτόξευση, καθώς και να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα προετοιμασίας για κάθε απρόβλεπτο ενδεχόμενο», είπε ο κ. Κισίντα στον Τύπο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, ανακοίνωσε η Σεούλ

Οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν πως ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας μία και πλέον ώρα μετά την εκτόξευσή του, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πυραύλους της Πιονγιάνγκ.