ΓΔ: 2065.04 2.90% Τζίρος: 339.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:25
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
Οι σημαίες ΗΠΑ και Κίνας με πιόνια σκακιού συμβολίζουν γεωπολιτική αντιπαράθεση.

Στην Κίνα η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ να συζητήσουν για την Ταϊβάν

Οι δυο πλευρές έχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, από την Ταϊβάν ως τη Νότια Σινική Θάλασσα, περνώντας από το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο έχει σήμερα συνομιλίες στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό της Ουάνγκ Ουεντάο, καθώς προστέθηκε στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ που μετέβησαν στην Κίνα καθώς οι δυο δυνάμεις προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις διμερείς εντάσεις.

Οι δυο πλευρές έχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, από την Ταϊβάν ως τη Νότια Σινική Θάλασσα, περνώντας από το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην αρχή της χρονιάς, η ιστορία του κινεζικού αερόστατου που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «κατασκοπευτικό» κι έστειλαν μαχητικό F-22 να το καταρρίψει ανέβασε την ένταση ανάμεσά τους στα ουράνια, οδήγησε στην ακύρωση του ταξιδιού που προγραμμάτιζε να κάνει στο Πεκίνο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Ωστόσο στην τρέχουσα φάση οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου παίζουν το χαρτί της άμβλυνσης, προσπαθούν να ξαναρχίσουν διάλογο σε διάφορα πεδία.

Η κυρία Ραϊμόντο, η επίσκεψη της οποίας στην Κίνα θα διαρκέσει ως μεθαύριο Τετάρτη, είναι το τέταρτο κατά σειρά υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν που επισκέπτεται τον ασιατικό γίγαντα αυτό το καλοκαίρι.

«Καλωσορίσατε (...) Είναι πολύ μεγάλη ευχαρίστηση η έναρξη διάλογου μαζί σας για να συντονιστούμε ως προς την οικονομία και το εμπόριο», είπε ο οικοδεσπότης της Ουάνγκ Ουεντάο.

Οι δυο αξιωματούχοι συζήτησαν καθισμένοι σε μεγάλα τραπέζια πλαισιωμένοι από συνεργάτες τους, εικονίζουν πλάνα που μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV. Στο φόντο ήταν οι σημαίες των χωρών τους.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει πως η κυρία Ραϊμόντο «ανυπομονούσε να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι αμερικανικές εταιρείες και τα πεδία δυνητικής συνεργασίας».

Συζητήσεις σε βάθος

Πέρα από το Πεκίνο, η Αμερικανίδα υπουργός αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τη Σαγκάη.

Από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου είχε προαναγγείλει ότι το Πεκίνο θα εκθέσει στην Αμερικανίδα υπουργό τις ανησυχίες του, «ελπίζοντας να γίνουν συνομιλίες σε βάθος» ώστε να επιλυθούν «οικονομικές και εμπορικές διαφορές».

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια για μια μυριάδα ζητήματα, από το εμπόριο ως την τεχνολογία, από την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ταϊβάν ως την αυξανόμενη κινεζική παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα και για για τη σχέση Πεκίνου-Μόσχας.

Ανάμεσα στις βασικές διενέξεις είναι αυτή για τους εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων, πάνω απ’ όλα τεχνολογικών -ιδίως chips κατάλληλων για την τεχνητή νοημοσύνη- στην Κίνα.

Η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει αυτά τα μέτρα κρίσιμα για την υπεράσπιση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας. Το Πεκίνο θεωρεί πως βασικός στόχος τους είναι η ανάσχεση της οικονομικής προόδου και της ανάπτυξής της.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα η Τζάνετ Γέλεν, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, προσπάθησε να καθησυχάσει την κινεζική κυβέρνηση όσον αφορά τη σειρά αμερικανικών περιορισμών.

Ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το κλίμα -και πρώην ΥΠΕΞ-, ο Τζον Κέρι, πήγε επίσης στην Κίνα τον Ιούλιο.

Όσο για τον νυν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Άντονι Μπλίνκεν, επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Ιούνιο. Ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που πήγε στην Κίνα από το 2018.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Κίνα για κράτηση πλοίων με παναμαϊκή σημαία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατά πλοία υπό παναμαϊκή σημαία σε κινεζικά λιμάνια ως αντίποινα για την ανάκτηση παναμαϊκών λιμανιών από κινεζικό όμιλο, επικαλούμενη αυξημένους ελέγχους που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα επίπεδα.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για την έναρξη ουσιαστικών και ειλικρινών ειρηνευτικών συνομιλιών, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα είναι η προώθηση της ειρήνης και ο τερματισμός του πολέμου.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Θεσσαλονίκη: Ενεργειακή κρίση, Ιράν και επιπτώσεις στα ναύλα και Ευρώπη

Η κρίση στο Ιράν προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και ναυτιλίας, με τα ναύλα να αυξάνονται και τις μεγάλες χώρες να διαμορφώνουν νέες ισορροπίες∙ μειώθηκε η προσφορά φυσικού αερίου, ενώ το LNG παραμένει δυσεύρετο.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα για 5-6 εβδομάδες

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε το ταξίδι του στην Κίνα λόγω του πολέμου στο Ιράν, αλλά σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα σε 5-6 εβδομάδες. Η αναβολή προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές και στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.