ΓΔ: 2238.35 0.16% Τζίρος: 161.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:31:42
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
Η επίσημη σημαία των Ηνωμένων Εθνών κυματίζει σε φόντο συννεφιασμένου ουρανού.

Βέτο της Ρωσίας σε απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για κυρώσεις στο Μαλί

Η Ρωσία συμφωνούσε να παραταθούν οι κυρώσεις, αλλά μόνο για μια τελευταία φορά, για έναν χρόνο, ενώ πάνω απ’ όλα ήθελε να διαλυθεί η επιτροπή ειδικών, την αντικειμενικότητα της οποίας αμφισβητούσε.

Η Ρωσία, σύμμαχος του στρατιωτικού καθεστώτος στο Μπαμακό, άσκησε χθες Τετάρτη το βέτο που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει την έγκριση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παράταση των κυρώσεων σε βάρος όσων απειλούν την ειρήνη στο Μαλί, που η χούντα ζητεί να αρθούν.

Το σχέδιο απόφασης που προέβλεπε να παραταθεί για έναν χρόνο το καθεστώς των κυρώσεων οι οποίες επιβλήθηκαν το 2017 σε βάρος όσων θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία του 2015, καθώς και η εντολή της επιτροπής ειδικών η οποία έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση της εφαρμογής τους, έλαβε 13 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν μια αποχή (Κίνα) και μια ψήφος κατά (Ρωσία). Είχε καταρτιστεί από τη Γαλλία και τα ΗΑΕ.

Η Ρωσία συμφωνούσε να παραταθούν οι κυρώσεις, αλλά μόνο για μια τελευταία φορά, για έναν χρόνο, ενώ πάνω απ’ όλα ήθελε να διαλυθεί η επιτροπή ειδικών, την αντικειμενικότητα της οποίας αμφισβητούσε, όπως και το Μπαμακό. Σχέδιο απόφασης που κατέθεσε προς τον σκοπό αυτό απορρίφθηκε (μια ψήφος υπέρ, μια κατά -Ιαπωνία-, 13 αποχές).

Η πιο πρόσφατη έκθεση της επιτροπής ειδικών, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται ειδικά σε βίαια εγκλήματα με θύματα γυναίκες, που διαπράττονται με «συστηματικό και οργανωμένο τρόπο» από τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και «ξένους εταίρους» τους, φράση που παρέπεμπε σε μισθοφόρους της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ.

Το καθεστώς των κυρώσεων (πάγωμα πόρων, απαγόρευση ταξιδιών) είχε τεθεί σε εφαρμογή το 2017 και αρχικά αφορούσε οκτώ πρόσωπα, κυρίως μέλη οργανώσεων που είχαν υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης του 2015 και κατηγορούνταν πως την έθεταν σε κίνδυνο.

Τις κυρώσεις είχε ζητήσει η τότε κυβέρνηση του Μαλί, η στρατιωτική χούντα που ασκεί την εξουσία σήμερα αξιώνει να αρθούν.

«Ο λόγος στον οποίο οφειλόταν το αίτημα του Μαλί να δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός έχει πάψει να υφίσταται», τόνισε στα μέσα Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλαγέ Ντιόπ σε επιστολή του προς τα μέλη του ΣΑ, αναφέροντας πως «οι εχθροπραξίες ανάμεσα στα κινήματα-συμβαλλόμενα μέρη» έχουν πλέον «λάβει τέλος».

Αντίθετα, στην πιο πρόσφατη έκθεσή της η επιτροπή ειδικών διαπίστωνε «παράλυση» ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης του 2015.

Υπογραμμίζοντας την «αύξηση των εντάσεων» μεταξύ των πλευρών που υπέγραψαν τη συμφωνία, εξέφραζε ανησυχία για το ότι κάποιες από τις οργανώσεις εξοπλίζονται, καθώς θεωρούν πως απειλούνται από τον στρατό του Μαλί.

Ανησυχία που εντείνει η εν εξελίξει αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA), που απαίτησε το Μπαμακό.

Μετά το βέτο της Ρωσίας, η ισχύς των κυρώσεων εξέπνευσε.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Γουντ, έκρινε ότι η Μόσχα επιδίωκε να εξαλειφθεί η παρακολούθηση από την επιτροπή ειδικών της κατάστασης ώστε να μην αποκαλύπτονται «άβολες αλήθειες για τη δράση της Βάγκνερ στο Μαλί, που απαιτεί προσοχή».

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αντέτεινε ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η κατηγορία αυτή αποτελεί «παράνοια» και ότι η ρωσική πλευρά έδρασε για να εξυπηρετήσει τα «συμφέροντα της χώρας που έπλητταν» οι κυρώσεις, κάτι που το Συμβούλιο Ασφαλείας «υποτίθεται πως υποχρεούται να κάνει».

Η Ουάσιγκτον νωρίτερα φέτος κατηγόρησε τη Βάγκνερ ότι βρισκόταν πίσω από το αίτημα της στρατιωτικής χούντας του Μαλί να αποχωρήσουν οι κυανόκρανοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τουσκ προφίλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Αιχμές κατά Ορμπαν και μήνυμα για ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ σχολίασε με νόημα την απουσία Ορμπαν από τη σύνοδο στην Κύπρο, αναφερόμενος στις υπόνοιες για παρασκηνιακή συνεργασία Βουδαπέστης-Μόσχας. Ο Ορμπαν δεν παρέστη, έχοντας ηττηθεί στις εκλογές.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στην Οδησσό: Δύο νεκροί και 14 τραυματίες στην Ουκρανία

Ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό προκάλεσαν τουλάχιστον 2 νεκρούς και 14 τραυματίες, σύμφωνα με την υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων. Επλήγησαν τέσσερα κτίρια στο σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απορρίπτει τις νεες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ

Η Ρωσία καταγγέλλει ως αβάσιμες τις νέες κυρώσεις της ΕΕ για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν νομιμοποίηση ΟΗΕ και παραβιάζουν δικαιώματα άλλων χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας.
Σημαίες G20 σύνοδος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία θα προσκληθεί στη G20 στη Φλόριντα, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως η Ρωσία θα προσκληθεί στη G20 του Δεκεμβρίου στη Φλόριντα, χωρίς ακόμη επίσημη πρόσκληση. Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει αν ο Πούτιν θα παραστεί στη σύνοδο.