ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Kherson-Xersona-Ukraine
Φωτο: Shutterstock

Δεκάδες νεκροί άμαχοι στην ανατολική Ουκρανία μετά από ρωσική επιθέση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι τόνισε πως πρέπει να νικηθεί το συντομότερο δυνατό το ρωσικό κακό και σημείωσε πως ο αριθμός των νεκρών αμάχων ενδέχεται να αυξηθεί.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση στην πόλη Κοστιαντινίφκα της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ενώ νωρίτερα σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την Οδησσό και το Ιζμαήλ στην ανατολική Ουκρανία προκαλώντας αρκετές πυρκαγιές και τον θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου.

Νωρίτερα, το Radio Svoboda είχε μεταδώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν την κεντρική αγορά της πόλης με αντιαεροπορικό σύστημα S-300. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε ότι μεταξύ των 16 νεκρών περιλαμβάνεται ένα παιδί και τουλάχιστον 20 είναι οι τραυματίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καταδικάζοντας την ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Κονσταντινίφκα, στην οποία έχασαν τη ζωή του 16 άνθρωποι, δήλωσε ότι «το ρωσικό κακό πρέπει να ηττηθεί το συντομότερο δυνατό». Ο Ζελέσνκι είπε ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί και πρόσθεσε ότι επλήγησαν καταστήματα και ένα φαρμακείο στην αγορά της πόλης.

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο και στην περιοχή της Οδησσού της νότιας Ουκρανίας σκοτώνοντας έναν άμαχο και προκαλώντας φωτιά και ζημιές σε λιμάνι του ποταμού Δούναβη, ανακοίνωσε ο στρατός της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν τρίωρης επίθεσης με drone στην Οδησσό, αρκετές γεωργικές και λιμενικές εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές και αναφέρθηκαν αρκετές πυρκαγιές στo Ιζμαήλ, έναν σημαντικό κόμβο εξαγωγής σιτηρών επί του Δούναβη, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Όλεχ Κίπερ.

«Ένας υπάλληλος μιας αγροτικής επιχείρησης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά, πέθανε στο νοσοκομείο», είπε ο Κίπερ, ο οποίος δεν κατονόμασε το εν λόγω λιμάνι. Η εταιρεία συμβούλων γεωργίας APK-Inform είπε ότι υπήρξε πυρκαγιά στο μικρό λιμάνι Κίλια.

Η Ουκρανία εκμεταλλεύεται πολλά ποτάμια λιμάνια στον Δούναβη καθώς και δύο μεγάλα λιμάνια, το Ρένι και το Ιζμαήλ, τα οποία στο παρελθόν έχουν δεχθεί επίθεση από ρωσικά drone. Η Κίλια, η οποία επικεντρώνεται στη διαμετακόμιση ξηρού φορτίου, δέχθηκε επίθεση για πρώτη φορά, ανέφερε η APK-Inform.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας είπε ότι τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν 23 από τα 33 ιπτάμενα όπλα που εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Περιλάμβαναν 25 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed, επτά πυραύλους κρουζ και έναν βαλλιστικό πύραυλο Iskander, ανέφερε. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Μόσχα.

Η Ρωσία εκτόξευσε επίσης πυραύλους στο Κίεβο νωρίς την Τετάρτη, αν και τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας τους κατέρριψαν όλους, δήλωσαν αξιωματούχοι. «Άλλη μια πυραυλική επίθεση από τον εχθρό σε μια ειρηνική πόλη», δήλωσε ο Σερχίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Τα συντρίμμια που έπεσαν κατέστρεψαν τις προσόψεις κτηρίων, ιδιωτικών αυτοκινήτων, παράθυρα σε ιατρικές εγκαταστάσεις και αστυνομικό γραφείο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Δεν αναφέρθηκαν θύματα στην πρωτεύουσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μαζική ρωσική επίθεση με σχεδόν 500 drones και πυραύλους

Η Ρωσία εκτόξευσε σχεδόν 500 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας, ως απάντηση στις προτάσεις για πασχαλινή εκεχειρία, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς σε Μπούτσα, Ζίτομιρ και Χάρκοβο σύμφωνα με τις αρχές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μαζική ρωσική επίθεση στην περιφέρεια του Κιέβου με drones

Μαζική επίθεση με ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους πλήττει την περιφέρεια του Κιέβου, με τουλάχιστον έναν νεκρό. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να καταφύγουν σε καταφύγια καθώς συνεχίζονται οι επιδρομές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ η Μόσχα

Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ανεκτική στάση της για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αναφέροντας πως η Ένωση μετατρέπεται σε στρατιωτική συμμαχία ανοιχτά εχθρική προς τη Ρωσία και ίσως χειρότερη από το ΝΑΤΟ.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες από ρωσικά πλήγματα

Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικά πλήγματα σήμερα στην Ουκρανία. Επιθέσεις σε Χερσώνα και Τσερνίχιβ με νεκρούς, μεταξύ αυτών και ένας 42χρονος. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις εν μέσω αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις.