ΓΔ: 2523.03 0.21% Τζίρος: 215.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:09:35
Ξαφνική πλημμύρα
Εικόνα από ξαφνική πλημμύρα με σοβαρές καταστροφές στο τοπίο.

Ελάχιστες οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες από τις πλημμύρες στη Λιβύη

Η Ντέρνα μοιάζει λες και έχει χτυπηθεί από μεγάλο σεισμό, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ολόκληρα κτίρια παρασύρθηκαν από τα νερά.

Οι πλημμύρες στην Λιβύη προκάλεσαν ρήξη δυο φραγμάτων, με αποτέλεσμα πελώριοι όγκοι νερού, εύρους τσουνάμι, να καταπιούν τα πάντα στο διάβα τους. Άφησαν πίσω σκηνικό καταστροφής κι απελπισίας σε μεγάλο μέρος της πόλης, και στις δυο πλευρές του ρέματος που τη διασχίζει. Η Ντέρνα μοιάζει λες και έχει χτυπηθεί από μεγάλο σεισμό, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ολόκληρα κτίρια παρασύρθηκαν από τα νερά. Άλλα καταστράφηκαν, ενώ σε πολλά αυτοκίνητα διακρίνονται να έχουν σμπαραλιαστεί πάνω σε τοίχους.

Πριν από την καταστροφή, η πόλη είχε 100.000 κατοίκους. Από αυτούς, «τουλάχιστον 10.000» άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ ο ακριβής απολογισμός των θυμάτων παραμένει σε αυτό το στάδιο άγνωστος. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κυρηναϊκής, της ανατολικής Λιβύης, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3.000 νεκρούς, όμως αρκετοί φοβούνται πως ο απολογισμός των θυμάτων στην πραγματικότητα θα είναι πολύ πιο βαρύς.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κάνει λόγο για πάνω από 38.000 εκτοπισμένους στο ανατολικό τμήμα της διχασμένης χώρας, 30.000 μόνο στη Ντέρνα. Η Μανοέλ Καρτόν, ιατρική συντονίστρια ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) η οποία αναπτύχθηκε στην περιοχή πριν από τρεις ημέρες, μίλησε για «χαοτική» κατάσταση, που εμποδίζει τη σωστή καταγραφή και ταυτοποίηση των θυμάτων. «Επιτόπου βρίσκονται πολλοί εθελοντές από όλη τη Λιβύη και το εξωτερικό. Επείγει ο συντονισμός της βοήθειας», επέμεινε.

«Τα περισσότερα θύματα θάβονται τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε ομαδικούς τάφους, ωστόσο πολλά δεν έχουν αναγνωριστεί, πάνω από όλα αυτά που ξεβράζονται κατά μεγάλους αριθμούς από τη θάλασσα», σημείωσε. Αυτοί που τα βρίσκουν «τα θάβουν κατευθείαν». Η δουλειά των ομάδων έρευνας και διάσωσης παρεμποδίζεται από το πολιτικό χάος στο κράτος της βόρειας Αφρικής. Μετά την εξέγερση, την ανατροπή του καθεστώτος και τον θάνατο του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, στη Λιβύη υπάρχουν δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, μια στην Τρίπολη (δυτικά), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, η άλλη στην ανατολή, που συνδέεται με τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η Στέφανι Γουίλιαμς, Αμερικανίδα διπλωμάτης και πρώην επιτετραμμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, κάλεσε να υπάρξει επείγουσα διεθνής παρέμβαση. «Η ηθική επιταγή της προστασίας των αμάχων, η οποία ήταν το κίνητρο της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του καθεστώτος Καντάφι πρέπει και τώρα να καθοδηγήσει τις ενέργειες της διεθνούς κοινότητας μετά τις πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστια καταστροφή στην ανατολική Λιβύη και τον θάνατο χιλιάδων αθώων Λίβυων και εκπατρισμένων», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter).

Πρότεινε τη δημιουργία «κοινού εθνικού/διεθνούς μηχανισμού για να επιβλέψει τα κεφάλαια» της βοήθειας, επιτιθέμενη στην πολιτική τάξη «αρπακτικών» που κατ’ αυτήν θα επιδείξει την τάση να «χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της εθνικής κυριαρχίας» για να κατευθύνει τις επιχειρήσεις αρωγής «ανάλογα με τα συμφέροντά της». Ο εκπρόσωπος του στρατάρχη Χάφταρ, ο Άχμαντ αλ Μισμάρι, έκανε λόγο για «τεράστιες ανάγκες για την ανοικοδόμηση» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Παρασκευή το βράδυ στη Βεγγάζη, μεγάλη πόλη της ανατολικής Λιβύης και λίκνο της εξέγερσης του 2011.

Μολονότι η τραγωδία εκτυλίχτηκε σε περιοχή υπό τον έλεγχο του στρατοπέδου της ανατολικής Λιβύης, ο κ. Ντμπάιμπα παρενέβη, σχολιάζοντας πως η έλλειψη επαρκών αναπτυξιακών σχεδίων και «η φθορά του χρόνου» είχαν συμβολή. «Είναι μια από τις συνέπειες των διενέξεων, των πολέμων και της κατασπατάλησης κεφαλαίων», έκρινε.

Αίτηση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και συγκέντρωσε κάπου 2.000 υπογραφές μέσα σε 24 ώρες καλεί να ζητηθεί η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και να συγκροτηθεί «διεθνής ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας» που θα ρίξει φως στις περιστάσεις της καταστροφής και θα εντοπίσει τους υπεύθυνους προκειμένου να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβεστικό αεροσκάφος φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Νέες εκκενώσεις λόγω πυρκαγιών, ανησυχία για υψηλές θερμοκρασίες

Απομακρύνονται άλλοι 4.000 κάτοικοι από Λακανό κοντά στο Μπορντό λόγω φόβου για αναζωπύρωση πυρκαγιάς, παρότι το μέτωπο παραμένει σταθεροποιημένο. Συνολικά, 22.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή από τις 22 Ιουλίου.
Καταγραφή σεισμού όργανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στη νότια Ιαπωνία – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Σεισμός 7,1 Ρίχτερ έπληξε την επαρχία Κουμαμότο στη νότια Ιαπωνία, με το μέγιστο επίπεδο έντασης (‘σίντο’ 7). Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι έως ένα μέτρο, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Φωτιά, εργοστάσιο, Κόρινθος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φονική έκρηξη σε εργοστάσιο ξιδιού: Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Στον Εισαγγελέα οδηγούνται ο ιδιοκτήτης και δύο ακόμη συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια Κορινθίας, όπου έχασε τη ζωή του 67χρονος εργάτης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
Στρατιωτικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

390 ουκρανικά drones χτύπησαν τα περίχωρα της Μόσχας, λέει ο Σαμπιάνιν

Περισσότερα από 390 ουκρανικά drones κατευθύνθηκαν προς την περιφέρεια της Μόσχας τη νύχτα, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Ο Ζελένσκι αναμένεται στον Λευκό Οίκο για αμερικανική υποστήριξη.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελείωσε ο τρίτος γύρος συνομιλιών Ελλάδας-Λιβύης για θαλάσσιες ζώνες

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ηγήθηκε των συνομιλιών Ελλάδας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αθήνα. Και οι δύο χώρες επιμένουν σε διάλογο βάσει διεθνούς δικαίου και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.