ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μήνυμα του Α. Γκουτέρες για την αναγκαιότητα παγκόσμιας ειρήνης

Ο ΓΓ του ΟΗΕ με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης σημείωσε πως οι άνθρωποι και ο πλανήτης βρίσκονται σε κρίση με εμπόλεμες συγκρούσεις να ξεριζώνουν ανθρώπους και η κλιματική κρίση να προκαλεί καταστροφές.

«Ας δεσμευτούμε να οικοδομήσουμε, να προωθήσουμε και να διατηρήσουμε την ειρήνη για όλους» προτρέπει με μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως υπογραμμίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες, η ειρήνη δεν είναι μόνο ένα ευγενές όραμα για την ανθρωπότητα, είναι μια έκκληση για δράση.

Στην αρχή του μηνύματός του, ο γενικός γραμματέας τονίζει ότι καθώς εορτάζουμε τη φετινή Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, οι άνθρωποι και ο πλανήτης μας βρίσκονται σε κρίση.

«Οι συγκρούσεις ξεριζώνουν έναν αριθμό ρεκόρ ανθρώπων από τα σπίτια τους. Φονικές πυρκαγιές, μαινόμενες πλημμύρες και υψηλές θερμοκρασίες. Φτώχεια, ανισότητες και αδικίες. Δυσπιστία, διαίρεση και προκατάληψη». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως η ειρήνη δεν είναι μία αυτόματη διαδικασία, αλλά το αποτέλεσμα της δράσης.

Ειδικότερα, προτάσσει δράση για την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την εξασφάλιση ότι κανείς δεν μένει στο περιθώριο. «Δράση για τον τερματισμό του πολέμου κατά του πλανήτη μας και των φυσικών του χαρισμάτων. Δράση για την προάσπιση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου, ειδικά καθώς γιορτάζουμε την 75η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δράση για τη χρήση των διαχρονικών εργαλείων της διπλωματίας, του διαλόγου και της συνεργασίας για την εκτόνωση των εντάσεων και τον τερματισμό των συγκρούσεων. Και δράση για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν τη φρίκη του πολέμου», όπως επισημαίνει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Guterres-OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: O κόσμος να εργαστεί δίπλα-δίπλα με τα άτομα με αναπηρίες

Σημειώνει πως σήμερα, στα μισά της Ατζέντας 2030, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συστημικές διακρίσεις και εμπόδια που περιορίζουν την ουσιαστική ένταξή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.
Klima, Kllimatiki Allagi
ΔΙΕΘΝΗ

Oι προσδοκίες για την 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα

Tο 2023 αναμένεται να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, με την επιστημονική κοινότητα να κρούει ολοένα και συχνότερα τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και την αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.