ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pope Francis
Shutterstock

Πάπας Φραγκίσκος: Κάποιες χώρες παίζουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το πρωί ο Φραγκίσκος έκλεισε με μια μακροσκελή ομιλία τις «Μεσογειακές Συναντήσεις» στις οποίες μετείχαν επί μια εβδομάδα 70 επίσκοποι και νέοι από αυτή τη θάλασσα που σημαδεύτηκε από την παρουσία των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών.

Στην ομιλία του στο στάδιο Βελοντρόμ της Μασσαλίας, ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου την «τραγική απόρριψη της ανθρώπινης ζωής, μια άρνηση που βιώνουν πολλοί άνθρωποι που μεταναστεύουν», επαναλαμβάνοντας μια ακόμη φορά το μήνυμα αυτό για την υποδοχή των μεταναστών που χαρακτήρισε την λιγότερο από 48 ώρες παραμονή του σε αυτό το μεγάλο λιμάνι της Μεσογείου, που έχει μακρά ιστορία και πληθυσμό που διαμορφώθηκε από τη μετανάστευση.

Το πρωί ο Φραγκίσκος έκλεισε με μια μακροσκελή ομιλία τις «Μεσογειακές Συναντήσεις» στις οποίες μετείχαν επί μια εβδομάδα 70 επίσκοποι και νέοι από αυτή τη θάλασσα που σημαδεύτηκε από την παρουσία των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών. «Όσοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα δεν εισβάλλουν, αναζητούν φιλοξενία», δήλωσε, πιστεύοντας ότι η διαχείριση αυτής της διαδικασίας πρέπει γίνει «με ευρωπαϊκή ευθύνη ικανή να αντιμετωπίσει αντικειμενικές δυσκολίες».

Ο Πάπας έφτασε στις 20.40 στη Ρώμη. Στο αεροπλάνο της επιστροφής, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν ο ίδιος απέτυχε στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το μεταναστευτικό, ο Φραγκίσκος απάντησε «όχι», λέγοντας ότι παρατήρησε πως αυξάνεται αργά η συνειδητοποίηση του μεταναστευτικού φαινομένου. «Θα έλεγα ότι η πρόοδος ήταν αργή: σήμερα υπάρχει συνειδητοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος», τόνισε.

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πάπας Φραγκίσκος υποδήλωσε ότι ορισμένες χώρες «παίζουν παιχνίδια» με τη χώρα αυτή πρώτα προμηθεύοντας όπλα και στη συνέχεια εξετάζοντας το ενδεχόμενο να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις τους. Ο Φραγκίσκος έκανε τα σχόλια αυτά στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από τη Μασσαλία. Απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ήταν απογοητευμένος που οι προσπάθειές του να φέρει ειρήνη δεν πέτυχαν. Ο Φραγκίσκος έχει στείλει έναν απεσταλμένο, τον Ιταλό καρδινάλιο Ματέο Ζούπι, στο Κίεβο, στη Μόσχα, στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο για να συναντηθεί με τους εκεί ηγέτες.

Είπε ότι ένιωσε «κάποια απογοήτευση» και μετά άρχισε να μιλά ξαφνικά για τη βιομηχανία όπλων και τον πόλεμο. «Μου φαίνεται ότι τα συμφέροντα σε αυτόν τον πόλεμο δεν μόνο αυτά που σχετίζονται με το ουκρανορωσικό πρόβλημα αλλά με την πώληση όπλων, το εμπόριο όπλων», ανέφερε. «Δεν πρέπει να παίζουμε παιχνίδια με το μαρτύριο αυτού του λαού. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να λύσουν θέματα... Βλέπω τώρα ότι ορισμένες χώρες κινούνται προς τα πίσω, μη θέλοντας να δώσουν (στην Ουκρανία) όπλα. Μια διαδικασία αρχίζει στην οποία ο μάρτυρας σίγουρα θα είναι ο ουκρανικός λαός και αυτό είναι άσχημο πράγμα», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ukraine- Kievo
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο απαντά στον Πάπα: Δεν θα σηκώσουμε ποτέ λευκή σημαία

«Η σημαία μας είναι κίτρινη και μπλε. Για αυτήν τη σημαία ζούμε, πεθαίνουμε και θριαμβεύουμε. Δεν θα υψώσουμε ποτέ άλλες σημαίες», απάντησε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Χ.
Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές Ζελένσκι με Πάπα Φραγκίσκο για την εύρεση ειρηνευτικού σχεδίου

Στο πλαίσιο των ειρηνευτικών προσπαθειών του για την Ουκρανία, ο πάπας Φραγκίσκος έστειλε ειδικό απεσταλμένο σε Κίεβο, Μόσχα, Ουάσινγκτον και Πεκίνο, ενώ υπογραμμίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία, Κυπριακό και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν χώρες στη Ρωσία, ενώ για το μεταναστευτικό τονίζει πως πρόκειται για μια πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας: Έκκληση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους στο Αζοφστάλ

Ο πάπας ζήτησε, για μια ακόμη φορά «να μην αποδεχθεί, κανείς, την λογική της βίας και την διεστραμμένη δίνη των όπλων» και «να μπορέσει να ακολουθηθεί η οδός του διαλόγου και της ειρήνης».