ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ταϊβάν: Προχωρά στην εγχώρια ανάπτυξη και παραγωγή υποβρυχίων

Την Ταϊβάν διεκδικεί το Πεκίνο χαρακτηρίζοντας την ως κινεζική περιοχή, ενώ η Ταϊπέι έχει προχωρήσει στην εξέλιξη ενός δικού της προγράμματος ανάπτυξης υποβρυχίων.

Η Ταϊβάν αναμένει ότι θα έχει τουλάχιστον δύο νέα δικής της ανάπτυξης και παραγωγής υποβρύχια μέχρι το 2027, ενώ είναι ενδεχόμενο ότι θα εξοπλίσει τα παλαιότερα υποβρύχια που διαθέτει με πυραύλους, προκειμένου να ενισχύσει την αποτροπή της κατά του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, αλλά και να προστατέψει σημαντικές γραμμές εφοδιασμού της, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος.

Την Ταϊβάν διεκδικεί το Πεκίνο χαρακτηρίζοντας την ως κινεζική περιοχή, ενώ η Ταϊπέι έχει προχωρήσει στην εξέλιξη ενός δικού της προγράμματος ανάπτυξης υποβρυχίων, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, με την Κίνα να πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά στρατιωτικές ασκήσεις, αμφισβητώντας την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της νήσου.

Ο ναύαρχος Χουναγκ Σου Κουάνγκ, σύμβουλος σε ζητήματα ασφάλειας της προέδρου Τσάι Ινγκ – βεν, που είναι ο επικεφαλής του προγράμματος των υποβρυχίων, δήλωσε ότι ένας στόλος δέκα υποβρυχίων, ο οποίος περιλαμβάνει και δύο υποβρύχια ολλανδικής κατασκευής που παραδόθηκαν στη δεκαετία του 1980, θα καταστήσει πιο δύσκολη την προσπάθεια του κινεζικού ναυτικού για την προβολή ναυτικής ισχύος στην περιοχή του Ειρηνικού.

«Αν μπορούμε να αποκτήσουμε αυτή την αμυντική ικανότητα, δε νομίζω ότι θα χάσουμε έναν πόλεμο», δήλωσε ο Χουάνγκ στη διάρκεια μιας εσωτερικής ενημέρωσης που έγινε μέσα στο μήνα για την πορεία του προγράμματος των υποβρυχίων, την οποία παρακολούθησε το Reuters.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκασε το Πεκίνο την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ

Η Κίνα, που υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι δικό της έδαφος, έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει το ταξίδι του Λάι, που περιλαμβάνει μια ακόμα στάση, αυτή τη φορά στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη κατά την επιστροφή του στην Ταϊπέι.
China, Kina, Taiwan, Taivan, Taiban
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση σε Ιαπωνία και ΗΠΑ να στηρίξουν την Ταϊβάν έναντι της Κίνας

Όπως ανέφερε ο πρώην Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Άσο, οι δυο δυνάμεις πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα ξεσπάσει πόλεμος στο στενό της Ταϊβάν και να δείξουν αποφασιστικότητα απέναντι στο Πεκίνο.