Φώτο: Shutterstock

Αντιδράσεις στην Γερμανία για βράβευση Ντράγκι από Σταϊνμάιερ

Η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων που άσκησε ο Μάριο Ντράγκι κατά την θητεία του στην προεδρία της ΕΚΤ αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Γερμανούς που αντιδρούν στην επικείμενη βράβευση του «σούπερ Μάριο».

Ο Μάριο Ντράγκι κατά την ιστορική ομιλία του τον Ιούλιο του 2012 στο Λονδίνο, και το «whatever it takes» είχε πάρει πάνω του την υπόθεση ευρώ, τερματίζοντας την επικίνδυνη περιδίνηση του ευρωπαϊκού νομίσματος, ενώ ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που έδωσαν μάχη για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Παρόλα αυτά η επικείμενη βράβευση του στις 31 Ιανουαρίου από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην χώρα, λόγω της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων που άσκησε κατά την θητεία του.

«Η πολιτική της ΕΚΤ υπό τον Μάριο Ντράγκι όχι μόνο απαλλοτρίωνε διαρκώς τους Γερμανούς αποταμιευτές, αλλά μείωσε και τις συνταξιοδοτικές παροχές εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γερμανία. Για αυτό κατά την άποψή μου δεν του αξίζει καμία γερμανική βράβευση. Η νομισματική του πολιτική ήταν ίσως χρήσιμη κυρίως για κάποια νοτιοευρωπαϊκά κράτη, αλλά όχι για την Ευρωζώνη και σίγουρα όχι για την Γερμανία», δηλώνει ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για την εσωτερική πολιτική 'Αξελ Φίσερ, σε συνέντευξή του στην Bild.

Από την πλευρά της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), ο Γενικός Γραμματέας Μάρκους Μπλούμε, μιλώντας επίσης στην Bild, χαρακτηρίζει «μυστήριο» το γιατί πρέπει να βραβευθεί από την Γερμανία ο κ. Ντράγκι. «Ποια είναι η αξία του κ. Ντράγκι για την χώρα μας;», διερωτάται, αν και αναγνωρίζει ότι ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ συνέβαλε στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. «Το τίμημα όμως για τους Γερμανούς αποταμιευτές ήταν υψηλό (…) Έχω αμφιβολίες εάν η βράβευση του κ. Ντράγκι στέλνει το σωστό μήνυμα προς τους Γερμανούς αποταμιευτές», προσθέτει.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP), με τον εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας για θέματα οικονομικής πολιτικής Φλόριαν Τόνκαρ να επισημαίνει ότι η πολιτική του Μάριο Ντράγκι «υπήρξε ένα κολοσσιαίο πείραμα με - στην καλύτερη περίπτωση - ανοιχτό αποτέλεσμα».

Σε ό,τι αφορά την κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το 60% των Γερμανών διαφωνεί με την βράβευση του κ. Ντράγκι, ενώ μόνο το 11% τη θεωρεί δικαιολογημένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι γονείς δαπανούν 96 ώρες τον χρόνο για μεταφορά των παιδιών σε δραστηριότητες

Παρά την όποια ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσει αυτή η καθημερινή ρουτίνα για τους γονείς, το 96% παραδέχεται ότι απολαμβάνουν να ταξιδεύουν με τα παιδιά τους με το αυτοκίνητο.
ΔΙΕΘΝΗ

Deutsche Welle: Εκ νέου υποψήφιος ο Σόιμπλε στις επόμενες εκλογές

Κανείς άλλος πολιτικός εκτός της Μέρκελ δεν είναι τόσο γνωστός στην Ελλάδα όσο Β. Σόιμπλε. Το όνομά του συνδέθηκε κυρίως με μνημόνια. Αύριο γίνεται 78, αλλά το τελευταίο που σκέπτεται είναι να αποσυρθεί από την πολιτική.