ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Φον ντερ Λάιεν: Αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα η διεύρυνση της ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι εξετάζονται μια σειρά από πολιτικές αξιολόγησης προ διεύρυνσης ενώ τόνισε ότι έχει επιστρατευτεί προσωπικό του FRONTEX και έχουν κινητοποιηθεί 63 εκ. ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την επιτήρηση των συνόρων.

Το ζήτημα της διεύρυνσης αποτελεί «γεωπολιτική αναγκαιότητα» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τις κοινές δηλώσεις της με την πρωθυπουργό της Λετονίας, Εβίκα Σιλίνα, και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένα όραμα για να πετύχει, επισήμανε ότι η Κομισιόν εξετάζει μια σειρά από πολιτικές αξιολόγησης πριν από μια διεύρυνση.

Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «το ζήτημα της διεύρυνσης δεν αποτελεί μόνο κάλεσμα της ιστορίας, αλλά είναι και γεωπολιτική αναγκαιότητα. Πρέπει να θέσουμε ένα όραμα για μία επιτυχημένη διεύρυνση. Γι'αυτό η Επιτροπή ξεκίνησε να εργάζεται για μία σειρά από πολιτικές αξιολόγησης προ-διεύρυνσης. Έχουν να κάνουν με το ερώτημα σχετικά με το πώς οι θεσμοί , ο προϋπολογισμός μας , οι εγγυήσεις ασφαλείας μας θα λειτουργούσαν». Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, η πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε ότι «η Eυρώπη συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Λετονία, διότι είδαμε την κυνική και απάνθρωπη εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Λευκορωσία».

Προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιστρατευτεί προσωπικό του FRONTEX και έχουν κινητοποιηθεί 63 εκ. ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την επιτήρηση των συνόρων. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα σύνορα. Οι υβριδικές επιθέσεις εναντίον των κρατών μελών μας» είναι από τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται ταχεία πολιτική συμφωνία για δύο προτάσεις κλειδιά: το ένα είναι το σύμφωνο για το μεταναστευτικό και το άσυλο και το άλλο έχει να κάνει με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ελλάδα η υψηλότερη έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΕ για μεταναστευτικό

Από το συνολικό αυτό ποσό, η Ελλάδα εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 42,4 εκατ. ευρώ, για δυο προτάσεις που υπέβαλε και εγκρίθηκαν, ενώ πήρε το μεγαλύτερο ύψος χρηματοδότησης από κάθε άλλο κράτος-μέλος.
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Σχοινάς: Το μίσος δεν έχει θέση στην ΕΕ, το ποτέ ξανά είναι τώρα

O αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη έχει δει μια αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού σε επίπεδο που θυμίζει μερικές από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας.
ΔΙΕΘΝΗ

Στην ανάπτυξη κυκλικής οικονομίας στην κλωστοϋφαντουργία στοχεύει η Κομισιόν

Μόνο το 22% των απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργίας της ΕΕ συλλέγεται χωριστά για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση, ενώ το υπόλοιπο συχνά αποτεφρώνεται ή πηγαίνει για υγειονομική ταφή.
ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαλυπτήρια για τη νέα στρατηγική οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ

Το σχέδιο της Κομισιόν απέχει παρασάγγας από τη συνήθη ευρωπαϊκή προσέγγιση του ελεύθερου εμπορίου, του ανοίγματος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, γεννά ανησυχίες σε κράτη μέλη, που διαβλέπουν άνοδο του προστατευτισμού.