ΓΔ: 2721.68 0.89% Τζίρος: 73.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:00:06
UBS
Πηγή: UBS

Τις σχέσεις UBS - Credit Suisse με τη Ρωσία ερευνούν οι αμερικανικές αρχές

Το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης εξετάζει κατά πόσο οι δύο τράπεζες έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κυρίως μέσω των μονάδων διαχείρισης πλούτου.

Ενισχύει τις έρευνές του για UBS και Credit Suisse αναφορικά με παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. 

Το αμερικανικό υπουργείο από την αρχή του έτους έχει ξεκινήσει μία σειρά από έρευνες, οι οποίες, όμως, εντείνονται, με την Credit Suisse να βρίσκεται στο επίκεντρο. Το πρακτορείο αναφέρει ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια και πιθανώς να μην καταλήξει σε κάποιο κατηγορητήριο. 

Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει από τη UBS να καταθέσει στοιχεία αναφορικά με τη διαχείριση λογαριασμών πελατών τόσο δικών της όσο και της Credit Suisse οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο προσώπων που έχουν υποστεί κυρώσεις οι οποίες αφορούν όχι μόνο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και την αντίστοιχη στην Κριμαία.

Οι ερευνητές έχουν απευθύνει τα αιτήματα για πληροφορίες απευθείας στη UBS, αντί να τα προωθήσουν μέσω της επίσημης διπλωματικής οδού, η οποία μπορεί να είναι πιο αργή. Επισήμως, οποιαδήποτε αιτήματα για βοήθεια από ξένους εισαγγελείς πρέπει να διοχετεύονται μέσω της ελβετικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικαιοσύνης (FOJ), εκτός από σπάνιες περιπτώσεις συνεργασίας, όπως οι κοινές επιδρομές ΗΠΑ-Ελβετίας στη FIFA το 2015. Το FOJ λέει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κανένα αίτημα που να σχετίζεται με την Credit Suisse, την UBS και τις ρωσικές κυρώσεις.

Κατ' ιδίαν, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους καθώς θεωρούν ότι η Ελβετία δεν κάνει αρκετά για να επιβάλει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος που βοηθά το Κρεμλίνο να κρατήσει την οικονομία του ζωντανή παρά τους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για την εισβολή του στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ επισημαίνουν την άρνηση της Ελβετίας να συμμετάσχει σε μια πολυμερή ομάδα εργασίας που καταδιώκει παράνομες ρωσικές συμμετοχές και την προηγούμενη απόφαση να αποδεσμεύσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία σε μια πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς με διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο.
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Credit Suisse ήταν γνωστή για την εξυπηρέτηση των πλούσιων Ρώσων, διαχειριζόμενη πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αποκορύφωμά της. Μέχρι τη στιγμή της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια, που εξακολουθεί να είναι 50% περισσότερα από την UBS, παρά τη μεγαλύτερη δραστηριότητα διαχείρισης πλούτου της τελευταίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ σε Πούτιν: Θέλω άμεσο τερματισμό του πολέμου και αποκατάσταση σχέσεων

Ο Τραμπ είπε στον Πούτιν ότι θέλει να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, ενώ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συζήτησαν θετικά τις επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας και τη συμβολή των ΗΠΑ στη λύση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προετοιμασία για παρατεταμένο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ζητούν αξιωματούχοι

Ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, Έλμπριτζ Κόλμπι, προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μακρά σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, τονίζοντας τη διαρκή ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, παρά την επιδίωξη ειρήνης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επιδιώκει συνάντηση με Τραμπ και συνομιλίες με Ρωσία-ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να συναντήσει τον Τραμπ μέσα στον μήνα, ώστε να συζητήσουν πακέτο αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που η Ουκρανία πλήττεται από ρωσικές επιθέσεις και έχει έλλειψη σχετικών αποθεμάτων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο είναι ανοιχτό σε νέες ειρηνευτικές συνομιλίες με Ουκρανία και ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει την επανέναρξη των τριμερών ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ, μετά τις επαφές των Αμερικανών απεσταλμένων Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ πρότειναν νέες λύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Πούτιν είχε «ειλικρινείς» συνομιλίες με Αμερικανούς απεσταλμένους για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με προτάσεις επίλυσης της σύγκρουσης, ενώ τόνισε την πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων και την ανάγκη αντιμετώπισης των αιτιών.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Πούτιν με Αμερικανούς απεσταλμένους

Ολοκληρώθηκαν στο Κρεμλίνο οι τριών ωρών συνομιλίες Πούτιν με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για πρόταση Τραμπ σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.