ΓΔ: 1445.56 -0.02% Τζίρος: 26.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:25:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
united, nations, OHE, UN
Φωτο: Shutterstock

Το ποσό των 9,3 δισ. συγκέντρωσε το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα

Το ποσό προήλθε από 25 κράτη με στόχο να στηριχθούν οι πιο φτωχές χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα (GCF) συγκέντρωσε δεσμεύσεις ύψους 9,3 δισεκ. δολαρίων από 25 χώρες προκειμένου να δοθεί βοήθεια σε ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο συντονιστής του ταμείου.

Με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται σε όλο τον πλανήτη, ηγέτες από όλο τον κόσμο προσπαθούν να αυξήσουν τη στήριξη για την ανάληψη δράσης για το κλίμα εν μέσω αυξανόμενης κριτικής ότι η αντιμετώπιση των κινδύνων δεν έχει χαρακτήρα επείγοντος.

Το GCF δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή για να βοηθήσει να διοχετευτούν χρήματα που χρειάζονται φτωχά κράτη για να πετύχουν τους στόχους τους για μείωση των εκπομπών άνθρακα, ανάπτυξη καθαρότερων πηγών ενέργειας και προσαρμογή στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Προσπαθεί να συγκεντρώσει συνεισφορές για να χρηματοδοτήσει έργα σε χώρες που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή την περίοδο 2024-2027, με στόχο να ξεπεράσει τα 10 δισεκ. δολάρια που συγκέντρωσε στον τελευταίο τριετή κύκλο.

Το 75% όσων συνεισφέρουν αύξησαν τις δεσμεύσεις τους συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο συγκέντρωσης πόρων, με τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία να είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές.

Η συγκέντρωση νέων συνεισφορών «δεν σταματά εδώ … οι χώρες μπορούν να δεσμευθούν ανά πάσα στιγμή αλλά … όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο, σίγουρα τόσο το καλύτερο» δήλωσε ο Μαχμούντ Μοχιελντίν, συντονιστής του ταμείου, σε συνέδριο στη Βόννη της Γερμανίας.

Το ποσό περιλαμβάνει πιστώσεις για ταχεία πληρωμή, αλλά όχι την αναμενόμενη δέσμευση από τις ΗΠΑ, που ακόμα επεξεργάζονται την ανακοίνωσή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

COP28: Απομάκρυνση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα

Η συμφωνία επιφύλαξε επίσης ανταμοιβές για τους παραγωγούς πετρελαίου, με τη μορφή μιας σαφούς αναγνώρισης ότι υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να μειώσουν τον κλιματικό αντίκτυπο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα.
ΔΙΕΘΝΗ

COP28: Στόχος η μείωση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα

«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα σέβεται την επιστήμη και θα διατηρεί εφικτό τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου», δήλωσε ο πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ.
Klima, Kllimatiki Allagi
ΔΙΕΘΝΗ

Oι προσδοκίες για την 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα

Tο 2023 αναμένεται να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, με την επιστημονική κοινότητα να κρούει ολοένα και συχνότερα τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και την αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.