ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Zelensky-Volodimyr-Zelenski
Φωτο: Theodore Manolopoulos / Presidency Handout / SOOC

Ο Β. Ζελένσκι βρίσκεται στη Γρανάδα για τη σύνοδο με ηγέτες της Ευρώπης

Η συνάντηση αναμένεται να επιβεβαιώσει τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της Ευρώπης προς τον Ουκρανό πρόεδρο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως έφθασε στην ισπανική πόλη Γρανάδα προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ενός φόρουμ που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ περισσότερων από 40 χωρών μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη Γρανάδα αναμένεται να επιβεβαιώσει τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη προς τον Ζελένσκι, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε φόβους πως οι εσωτερικές έριδες στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να πλήξουν την αμερικανική πολιτική σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της βοήθειας προς το Κίεβο.

«Ο κοινός μας σκοπός είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κοινού ευρωπαϊκού μας σπιτιού», ανέφερε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα X. «Εργαζόμαστε από κοινού με εταίρους προκειμένου να βελτιώσουμε την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, ιδιαίτερα την περιφερειακή ασφάλεια. Η Ουκρανία έχει σημαντικές προτάσεις ως προς αυτό».

«Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καθώς και στις κοινές προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», είπε ακόμη ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ρωσία αποσύρθηκε τον Ιούλιο από μια συμφωνία που είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να μεταφέρει με ασφάλεια τρόφιμα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που είναι παραδοσιακά ο κύριος διάδρομος για τις εξαγωγές του Κιέβου.

Η Ουκρανία απάντησε δημιουργώντας έναν προσωρινό «ανθρωπιστικό διάδρομο» για φορτηγά πλοία, και αρκετά πλοία έχουν φύγει από λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα από τότε.

«Η κύρια προτεραιότητα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, είναι να ενισχύσει την αεροπορική άμυνα. Έχουμε ήδη θέσει τις βάσεις για νέες συμφωνίες με εταίρους και προσβλέπουμε στην έγκριση και την εφαρμογή τους».

Δεν έδωσε λεπτομέρειες, ωστόσο η Ουκρανία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Δυτικούς συμμάχους της για την προμήθεια οπλισμού, φοβάται πως η Ρωσία θα εξαπολύσει νέα κύματα αεροπορικών πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές αυτόν τον χειμώνα.

«Η σημερινή θα πρέπει να είναι μια παραγωγική ημέρα για την Ουκρανία και την Ευρώπη ως σύνολο», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Περιορίζει την πρόσβαση σε 14 κοινότητες λόγω των βομβαρδισμών

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν κάποιες ουκρανικές κοινότητες σε αυτήν τη ζώνη, δεν κατάφεραν ποτέ να δημιουργήσουν τη ζώνη ασφαλείας που ήθελε ο Ρώσος πρόεδρος ούτε να λυγίσουν την ουκρανική άμυνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Δίωξη Ρωσίας για την επίθεση στο νοσοκομείο ζητά o Ουκρανός εισαγγελέας

Όπως τόνισε ο γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κοστίν, υποθέσεις σαν αυτή μπορούν να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται ότι έπληξε το νοσοκομείο παίδων Οκμαντίτ του Κιέβου.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζήτησε να αρθούν οι περιορισμοί στη χρήση όπλων των συμμάχων

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων σε εδάφη ακριβώς εντός της Ρωσίας, από τα οποία υποστηρίζουν τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.