ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kina, china
Φωτο: Shutterstock

Κίνα: Προς χαλάρωση οι περιορισμοί στην ιδιοκτησία επιχειρήσεων από ξένους

To Πεκίνο έχει προχωρήσει στην τροποποίηση της αρνητικής λίστας των ξένων επενδύσεων για πέντε συνεχή έτη, μέσω της χαλάρωσης των περιορισμών στην ιδιοκτησία επιχειρήσεων από το ξένο κεφάλαιο.

Το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών στην ιδιοκτησία των επιχειρήσεων από το ξένο κεφάλαιο, ώστε να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές από την παγκόσμια αγορά, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Καθώς η Κίνα εξακολουθεί να απομειώνει την αρνητική λίστα που έχει καταρτίσει για τις ξένες επενδύσεις, ο κρατικός μηχανισμός θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ξένων εταιριών, όπως δήλωσε σε μία συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του ίδιου υπουργείου Χε Γιαντόνγκ.

To Πεκίνο έχει προχωρήσει στην τροποποίηση της αρνητικής λίστας των ξένων επενδύσεων για πέντε συνεχή έτη, μέσω της χαλάρωσης των περιορισμών στην ιδιοκτησία επιχειρήσεων από το ξένο κεφάλαιο και σε τομείς όπως η παραγωγή σπόρων, οχημάτων και πλοίων, η παραγωγή αεροσκαφών, η διαχείριση χρεωγράφων, διατραπεζικών προϊόντων, αλλά και ο τομέας των ασφαλειών, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ για άλλη μια φορά. Η Μενγκ Χουάτινγκ, επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Ξένων Επενδύσεων του υπουργείου Εμπορίου, είχε δηλώσει ότι η απορρόφηση ξένων επενδύσεων από την Κίνα συνέχισε να διατηρεί σταθερή την τάση της ανάπτυξης πέρυσι, με την πραγματική χρήση ξένων επενδύσεων να υπερβαίνει το 1,2 τρισεκατομμύριο γιουάν για πρώτη φορά, με ετήσια αύξηση 6,3% σε συγκρίσιμη βάση, και το μέγεθος της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων παραμένει μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο.

Από τη μία, οι επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η πραγματική χρήση των ξένων επενδύσεων στη μεταποιητική βιομηχανία πέρυσι ήταν 323,7 δισεκατομμύρια γιουάν, αυξημένη κατά 46,1% σε ετήσια βάση. Από την άλλη, η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας έχει γίνει ένας σημαντικός τομέας ανάπτυξης. Πέρυσι, 444,95 δισεκατομμύρια γιουάν ξένων επενδύσεων χρησιμοποιήθηκαν στην πραγματικότητα σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, αυξημένες κατά 28,3%, βελτιώνοντας περαιτέρω την ποιότητα των ξένων επενδύσεων. Οι κύριες πηγές επενδύσεων αυξάνονταν σταθερά, όπως η Νότια Κορέα, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία με αντίστοιχη αύξηση 64,2%, 52,9%, 40,7% και 16,1%. Ανά περιοχή, οι επενδύσεις από την Ε.Ε., τις χώρες της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και την ASEAN αυξήθηκαν κατά 92,2%, 17,2% και 8,2%, αντίστοιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dobrovskis, European Commission
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τις δραστηριότητες στην Κίνα

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα παραμένει ακόμα ελκυστική για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, το ολοένα και πιο αβέβαιο επιχειρηματικό κλίμα και το ασαφές πλαίσιο κανόνων δημιουργούν περισσότερους κινδύνους.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ θέλουν πιο «προβλέψιμο» περιβάλλον για τις εταιρείες τους στην Κίνα

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ επισκέπτεται την Κίνα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στη σχέση των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΔΙΕΘΝΗ

Bain & Company: Μείωση 15% στις συγχωνεύσεις και εξαγορές στη διεθνή αγορά

Μόνο το 16% των επαγγελματιών στον τομέα των συγχωνεύσεων και των εξαγορών εφαρμόζει επί του παρόντος παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη για τις διαδικασίες των συμφωνιών, το 80% αναμένει ότι θα το κάνει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Εμανουέλ Μακρόν με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στο Παρίσι

Η συζήτηση αφορούσε κυρίως την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα, καθώς και στον τομέα της αεροναυπηγικής, ενώ η γαλλική πλευρά επανέλαβε την ανάγκη να ανοίξει η κινεζική αγορά στις γαλλικές επιχειρήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα διαβεβαιώνει ότι δεν θεωρεί τον Καναδά ούτε εχθρό ούτε αντίπαλο

Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών είχαν συνάντηση στο Μόναχο στο πλαίσιο της 60ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια. Τα τελευταία έξι έτη διάφορα ζητήματα έχουν προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις τους.