ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
textiles-klostes-sevk
Πηγή Shutterstock

Η οικονομική επιβράδυνση πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης

Καταγράφεται μείωση των εισαγωγών, των εξαγωγών αλλά και της παραγωγής σε ένδυση και κλωστοϋφαντουργία, το πρώτο εξάμηνο φέτος, συνέπεια της μείωσης της ζήτησης. Βελτίωση αναμένεται από το δεύτερο 6μηνο του 2024.

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι βασικοί δείκτες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, στον απόηχο της επιβράδυνσης της κατανάλωσης εντός Ευρώπης αλλά και της μειωμένης ζήτησης εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης/Κλωστοϋφαντουργίας (Euratex), η παραγωγή μειώθηκε κατά 8,8% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 0,3% στην ένδυση το φετινό εξάμηνο συγκριτικά με πέρσι, ενώ συρρίκνωση παρουσίασαν μετά από χρόνια και οι εξαγωγές, υποχωρώντας κατά 3,2% στην ένδυση και κατά 3,6% στην κλωστοϋφαντουργία, το υπό εξέταση διάστημα.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης μεικτή εικόνα ως προς τον κύκλο εργασιών, ο οποίος φαίνεται ότι μειώθηκε κατά 2,9% στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο εξάμηνο φέτος συγκριτικά με πέρσι, όμως ενισχύθηκε κατά 4,5% στον κλάδο ένδυσης την ίδια περίοδο. Η πιο σημαντική αρνητική μεταβολή καταγράφεται ωστόσο στην δραστική μείωση των εισαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν κατά 15,6% στην ένδυση και κατά 15,7% στην κλωστοϋφαντουργία, συνέπεια της μείωσης της κατανάλωσης στην Ευρώπη. Αντιστρόφως, το κόστος παραγωγής εξακολούθησε να αυξάνεται το υπό εξέταση διάστημα, παρά την πτώση των τιμών στην ενέργεια, καταγράφοντας άνοδο κατά 5,6% στην ένδυση και κατά 5,9% στην κλωστοϋφαντουργία.

Η Euratex σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις των δύο κλάδων βρίσκονται από την αρχή του έτους αντιμέτωπες με την στασιμότητα της κατανάλωσης, λόγω του πληθωρισμού στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ παράλληλα, εντείνεται ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα εύρεσης εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα σε θέσεις παραγωγής. Κατόπιν αυτών, εκπρόσωποι των δύο κλάδων εμφανίζονται πολύ συγκρατημένα αισιόδοξοι για μία πιθανή ανάκαμψη της ζήτησης από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και μετά, εκτιμώντας ότι η κάμψη της κατανάλωσης θα επιβραδυνθεί στα περισσότερα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, τονώνοντας την ζήτηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τι είναι το κίνημα slow fashion και πως θα φέρει τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η διάδοση του κινήματος επεκτείνεται, επιτακτική η ανάγκη μετάβασης σε ένα κυκλικό μοντέλο λειτουργίας της βιομηχανίας μόδας. Δήμαρχοι από 30 πόλεις του κόσμου υπέγραψαν την διακήρυξη Slow Fashion Declaration, απαιτώντας την λήψη μέτρων.
ΔΙΕΘΝΗ

Δυναμική ανάκαμψη μετά την κρίση για τον τομέα της κλωστο- ϋφαντουργίας

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), οι πωλήσεις στην κλωστοϋφαντουργία ενισχύθηκαν 17,1% στο α' εξάμηνο του 2021, ενώ στην ένδυση η άνοδος έφθασε το 7,3%.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες συμφωνίες και αλλαγή στρατηγικής από τους κολοσσούς των αθλητικών

Nike, Puma και Reebok κλείνουν συμφωνίες χονδρικής με μεγάλα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα. Ο κλάδος ποντάρει φέτος σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το UEFA European Championship.
textiles-klostes-sevk
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές μειώσεις σε εισαγωγές - εξαγωγές του τομέα της ένδυσης το 2023

Οι εξαγωγές συνολικά των δύο κλάδων μειώθηκαν κατά 22,8% το 2023 συγκριτικά με το 2022, με την αξία τους να υποχωρεί σε 1,82 δισ ευρώ. Η κάμψη της κατανάλωσης πανευρωπαϊκά λόγω του πληθωρισμού έχει μεταβάλει την καταναλωτική συμπεριφορά.
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς οι περιβαλλοντικοί στόχοι «έκαψαν» την επικεφαλής του ομίλου H&M

Η Helena Helmersson παραιτήθηκε αιφνιδίως, αφού αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη η αύξηση των πωλήσεων, σε συνδυασμό με τον μεγάλο περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του σουηδικού ομίλου fast fashion.