ΓΔ: 1444.29 -0.11% Τζίρος: 36.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:19:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο υπέγραψαν το Βελιγράδι με το Πεκίνο

Η ισχύ της ξεκινά από τον ερχόμενο Ιούνιο και αφορά την απαλλαγή από δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές αφορά 10.412 κωδικούς σερβικών προϊόντων και 8.930 προϊόντα από την Κίνα.

Υπεγράφη σήμερα στο Πεκίνο συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη Σερβία με την Κίνα. Η συμφωνία θα αρχίσει να ισχύει από τον ερχόμενο Ιούνιο. Η υπογραφή της πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 3ης συνόδου κορυφής της πρωτοβουλίας «Ένας δρόμος μία ζώνη» παρουσία των προέδρων των δύο χώρων Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Σι Τζιπίνγκ. Η απαλλαγή από δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές αφορά 10.412 κωδικούς σερβικών προϊόντων και 8.930 προϊόντα από την Κίνα.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Κάνουμε πρόοδο σε όλους τους τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε. Η Πρωτοβουλία "Ενας δρόμος μία ζώνη" έχει φέρει πολλά καλά στη χώρα μας. Είμαι υπερήφανος για τη φιλία μας και τα αποτελέσματα που πετύχαμε. Η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, την οποία υπογράψαμε σήμερα, ανοίγει νέες προοπτικές στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Σας ευχαριστώ, πρόεδρε Σι, για την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών και των λαών μας» αναφέρει σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο πρόεδρος της Σερβίας.

Στο Πεκίνο υπεγράφησαν επίσης σημαντικές συμφωνίες για την κατασκευή έργων υποδομής με την χρηματοδότηση κινεζικών τραπεζών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Κατασκευών Γκόραν Βέτσιτς, τα έργα αφορούν την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου από το Βελιγράδι προς την Ουγγαρία, την αγορά πέντε ηλεκτρομηχανών σταθερής τροχιάς υψηλών ταχυτήτων, την κατασκευή δύο αυτοκινητόδρομων συνολικού μήκους 300 χιλιομέτρων στην Βοϊβοντίνα και την τεχνολογική αναβάθμιση ολόκληρου του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας. Το συνολικό κόστος των συμφωνιών που υπεγράφησαν ανέρχεται σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ο σέρβος υπουργός Κατασκευών.

Στο τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας συμφωνήθηκε η προμήθεια κινέζικων αντιαεροπορικών συστημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο προειδοποιεί την ΕΕ με την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου ανέφερε πως το Πεκίνο έχει τη διάθεση να «συναντήσει κάπου στη μέση» την ΕΕ ώστε να αποφευχθούν τριβές που μπορεί να βγουν εκτός ελέγχου.
ΔΙΕΘΝΗ

Tο 42% των Αμερικανών θεωρούν την Κίνα ως εχθρό της χώρας τους

Η έρευνα σε περισσότερους από 3.600 ενήλικες των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη στις αρχές Απριλίου, διαπίστωσε επίσης ότι το 81% είχε δυσμενή άποψη για την Κίνα - μειωμένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 
ΔΙΕΘΝΗ

Να αναπτύξει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα στοχεύει η Γαλλία

Καθώς το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Παρίσι σε ορισμένους τομείς, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δεν θέλει η χώρα να αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.