ΓΔ: 2682.01 1.59% Τζίρος: 222.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:39:36
Φώτο: Shutterstock

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την στρατηγική πόλη Μααρέτ αλ-Νούμαν.

Την ώρα που ο ΟΗΕ τονίζει ότι οι μάχες στην Ιντλίμπ «πρέπει να σταματήσουν», ο στρατός της Συρίας έκανε γνωστό ότι ανακατέλαβε την στρατηγική πόλη Μααρέτ αλ-Νούμαν.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακατέλαβε την στρατηγική πόλη Μααρέτ αλ-Νούμαν, όπου επτά πολίτες σκοτώθηκαν, έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών σε μια περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.

Δεύτερη πόλη της επαρχίας Ιντλίμπ, που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της λόγω των βομβαρδισμών, η Μααρέτ αλ-Νούμαν κατέχει στρατηγική θέση πάνω στον αυτοκινητόδρομο M5 που συνδέει το Χαλέπι, μεγάλη πόλη του βορρά, με τη Δαμασκό.

Αφού ανακατέλαβε χθες την Μααρέτ αλ-Νούμαν, ο συριακός στρατός διεξάγει σήμερα στην πόλη εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιδρομές στο χωριό Καφρλάτα, νοτίως της Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ένας έβδομος άμαχος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό των κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Σαρακέμπ, βορείως της Μααρέτ αλ-Νούμαν.

Παρά την εκεχειρία που εφαρμόζεται από τις 12 Ιανουαρίου, οι μάχες που συνεχίζονται στη βορειοδυτική χώρα, προκάλεσαν από τις αρχές Δεκεμβρίου τη φυγή 388.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Οι δυνάμεις μας κατάφεραν τις τελευταίες ημέρες να εξουδετερώσουν την τρομοκρατία σε 20 πόλεις της περιοχής, ανάμεσά τους η Μααρέτ αλ-Νούμαν», σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης.

Η πόλη που διέφευγε από τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων από τα τέλη του 2012, πρώην επίκεντρο της εξέγερσης, είχε μέχρι πρόσφατα σχεδόν 150.000 κατοίκους, αλλά, έπειτα από εβδομάδες φονικών βομβαρδισμών, η πόλη είναι σήμερα σχεδόν έρημη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν, δήλωσε σήμερα μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις του ΟΗΕ Μαρκ Λόουκοκ προειδοποιώντας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστροφής.

«Οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση και αυτές που τις επηρεάζουν πρέπει να σταματήσουν τις μάχες. Αν οι εχθροπραξίες δεν σταματήσουν, θα έχουμε μια ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή. Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι πλευρές να δεχτούν την άμεση παύση των εχθροπραξιών εντός και περιμετρικά της ζώνης αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναφέροντας ότι περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Σύρος πρόεδρος: Το Γκολάν ανήκει στη Συρία, τονίζει στη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Συρίας δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως το Γκολάν θα παραμείνει συριακό, παρά την ισραηλινή κατάληψη. Η Κολομβία αναγνώρισε τη διεκδίκηση του Ισραήλ, ενώ έως τώρα μόνο οι ΗΠΑ το είχαν κάνει.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Ο βασιλιάς Ιορδανίας καταγγέλλει το Ισραήλ

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, μιλώντας στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ σε Γάζα, Δυτική Όχθη και νότια Συρία ως «περιφερειακή απειλή» και τόνισε ότι δοκιμάζει τα όρια που θέτει το διεθνές δίκαιο.
Σημαία IAEA
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ικανοποίηση ΔΟΑΕ για συνεργασία με νέα κυβέρνηση στη Συρία

Το Συμβούλιο του ΔΟΑΕ ανακοίνωσε το κλείσιμο του φακέλου για την υπόθεση της Συρίας, καθώς δηλώνει ικανοποιημένο από τη συνεργασία των νέων αρχών, ύστερα και από τις πρόσφατες επιθεωρήσεις σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ερευνητές ΟΗΕ: Πιθανά «εγκλήματα πολέμου» οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία

Ερευνητές του ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχία για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στη Συρία, επισημαίνοντας συνεχείς ισραηλινές παραβιάσεις και πολλές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους στη χώρα.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αναφορές στα εμπλεκόμενα μέρη Κύπρου όταν διευκολύνει τη διαδικασία

Ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, παρέπεμψε στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ του 1970, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές στις δηλώσεις Γκουτέρες σχετικά με τη Συρία και την Κύπρο που επισήμανε Ισραηλινός δημοσιογράφος.