ΓΔ: 2045.81 -0.54% Τζίρος: 253.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος του Radio Liberty συνελήφθη στη Ρωσία

Πρόκειται για την δημοσιογράφο Αλσού Κουρμάσεβα δημοσιογράφο του Radio Free Europe/Radio Liberty, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Αλσού Κουρμάσεβα τελεί υπό κράτηση στη ρωσική πόλη Καζάν (δυτικά), ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το μέσο ενημέρωσης για το οποίο εργάζεται, το Radio Free Europe/Radio Liberty, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η κυρία Κουρμάσεβα αντιμετωπίζει δίωξη διότι δεν δήλωσε στις αρχές πως είναι «πράκτορας του εξωτερικού» και διατρέχει κίνδυνο να της επιβληθεί ποινή ως και πενταετούς φυλάκισης, σύμφωνα με το RFE/RL.

Η δημοσιογράφος, η οποία τον περισσότερο καιρό διαμένει στην Πράγα, χρειάστηκε να ταξιδέψει στη Ρωσία εξαιτίας «οικογενειακής έκτακτης ανάγκης» την 20ή Μαΐου, κατόπιν τέθηκε υπό προσωρινή σύλληψη τη 2η Ιουνίου καθώς περίμενε την πτήση της επιστροφής από την Καζάν, εξήγησε η ίδια πηγή.

Το αμερικανικό και το ρωσικό διαβατήριό της κατασχέθηκαν και δεν ήταν σε θέση να φύγει από τη Ρωσία ωσότου εντέλει ανακοινώθηκε πως της ασκήθηκε δίωξη χθες.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη, σημείωσε πως η δημοσιογράφος βρισκόταν χθες βράδυ σε κέντρο προσωρινής κράτησης, επικαλούμενο πληροφορίες του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Tatar-Inform.

Η CPJ κάλεσε τις αρχές της Ρωσίας να «απελευθερώσουν αμέσως» την Αλσού Κουρμάσεβα και να «εγκαταλείψουν όλες τις διώξεις» σε βάρος της.

«Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, και η σύλληψη της Κουρμάσεβα αποτελεί νέα απόδειξη ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να καταπνίξει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία», στηλίτευσε η ΜΚΟ.

Η κυρία Κουρμάσεβα είναι η δεύτερη δημοσιογράφος με την αμερικανική υπηκοότητα η οποία συλλαμβάνεται στη Ρωσία το 2023. Είχε προηγηθεί ο ρεπόρτερ της εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη στη Μόσχα τη 19η Μαρτίου και είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες περί κατασκοπείας, τις οποίες ο ενδιαφερόμενος και η εφημερίδα χαρακτηρίζουν φαιδρές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του RFE/RL, η κυρία Κουρμάσεβα είναι «πεπειραμένη δημοσιογράφος που καλύπτει για καιρό τις εθνικές μειονότητες στο Ταταρστάν και στο Μπασκορτοστάν, στην περιφέρεια Βόλγα-Ουραλίων στη Ρωσία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ιαπωνία να σταματήσει τις εισαγωγές ενέργειας από Ρωσία

Ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ κάλεσε την Ιαπωνία να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για την Ινδία. Το Τόκιο τηρεί στάση ισορροπίας με G7 και Ουάσιγκτον.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Θα υπάρξουν συνέπειες στη Ρωσία αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να επιβάλουν κόστος στη Ρωσία για την επιθετικότητά της, αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς Τραμπ για κατάρρευση της οικονομίας

Ρώσος αξιωματούχος απέρριψε την προειδοποίηση Τραμπ για κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας και ουρές στα πρατήρια βενζίνης. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να περιοριστεί στο 1% το 2025, σύμφωνα με την κυβέρνηση και το ΔΝΤ.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επαναλαμβάνει: Είμαι «απογοητευμένος» από τον Πούτιν για την Ουκρανία

Ο Τραμπ επέκρινε ξανά τον Πούτιν, λέγοντας πως δεν θέλει να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Εξέφρασε απογοήτευση για τον Ρώσο πρόεδρο και τόνισε ότι η οικονομία της Ρωσίας απειλείται λόγω της κατάστασης.
Σεργκέι Λαβρόφ έξοδος
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα δεν ξεκαθαρίζει το καθεστώς Παλαιστίνης

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα, σημειώνοντας πως δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κίνδυνος για όλους από τους Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η αποστολή Τόμαχοκ στην Ουκρανία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, κυρίως για τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς η Ρωσία ίσως απαντήσει με πυρηνικά λόγω της αδυναμίας διάκρισης των πυραύλων.