ΓΔ: 2311.32 -0.32% Τζίρος: 31.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:03:01
Φώτο: Shutterstock

Την Δευτέρα η υπερπανσέληνος του Μαρτίου

Η «πανσέληνος των σκουληκιών» του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα καθώς η ελλειπτική τροχιά του θα φέρει το φεγγάρι πιο κοντά στη Γη.

Μια ακόμη υπερπανσέληνος θα υπάρξει τη Δευτέρα, καθώς η ελλειπτική τροχιά του θα φέρει το φεγγάρι πιο κοντά στη Γη. Είναι η δεύτερη υπερπανσέληνος του 2020 από τις τέσσερις που θα υπάρξουν συνολικά φέτος. Η επόμενη θα συμβεί στις 8 Απριλίου.

Η κοντινή πανσέληνος θα λάβει χώρα στις 19:48 ώρα Ελλάδας στις 9 Μαρτίου και θα κάνει τη Σελήνη να δείχνει μεγαλύτερη και πιο φωτεινή από ό,τι συνήθως. Η πανσέληνος του Μαρτίου ήταν γνωστή στους Ινδιάνους της Αμερικής ως «πανσέληνος των σκουληκιών», επειδή αυτή την εποχή το έδαφος μαλακώνει από τις βροχές και αρχίζουν να βγαίνουν τα σκουλήκια στην επιφάνεια.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόσταση της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο. Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επιστημονικός, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε από αστρολόγους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση διαστημικού πυραύλου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα στέλνει αστροναύτη για ετήσια αποστολή στο διάστημα

Η Κίνα εκτόξευσε την αποστολή Shenzhou-23, με στόχο την παραμονή αστροναύτη έναν χρόνο σε τροχιά. Η Λι Τζιαγίνγκ είναι η πρώτη αστροναύτης από το Χονγκ Κονγκ που συμμετέχει. Η αποστολή στηρίζει το πλάνο για επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ως το 2030.
Διαστημική κάψουλα Απόλλων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Dr. Dunbar στην Αλεξανδρούπολη: Όνειρα και στόχοι χωρίς όρια

Μαθητές γυμνασίου στην Αλεξανδρούπολη παρακολούθησαν παρουσίαση της Dr. Dunbar, πρώην αστροναύτη της NASA, για διαστημικές αποστολές και τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα με επιμονή και συστηματική προσπάθεια.
Ανάκτορο Κνωσού Κρήτη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κρήτη: Πώς μετατρέπεται σε ένα ελληνικό «SPACE Island»

Η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαστημική οικονομία της Ευρώπης, με την Κρήτη στο επίκεντρο μέσω του έργου SPACE-Crete. Με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και νέο Κέντρο Αριστείας, η χώρα στοχεύει να γίνει παραγωγός τεχνολογίας.
Ανδριους Κουμπίλιους ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμπίλιους: Στήριξη Ουκρανίας και ενίσχυση ευρωπαϊκής άμυνας οι στόχοι μας

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Άντριους Κουμπίλιους τόνισε την πρόοδο της Ελλάδας σε άμυνα, ενέργεια και διάστημα, και επισήμανε τη σταθερή στήριξή της προς την Ουκρανία με δάνειο 90 δισ. ευρώ, εστιάζοντας στα εξοπλιστικά και τη συνεργασία.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή άμυνα, διάστημα και drones

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Άμυνας, Andrius Kubilius, συζητώντας για την αμυντική και διαστημική πολιτική, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το πρόγραμμα «SAFE 2» και την πρόοδο της Agenda 2030.