ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:04:47 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι 10 χώρες που συγκεντρώνουν τον περισσότερο πλούτο

Η οικονομική κρίση συντάραξε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που βγήκαν κερδισμένοι και κατοικούν σε χώρες είτε με χαμηλή φορολογία, ή δεν ερευνούν και τόσο πολύ την προέλευση του πλούτου.

Ο πλούτος είναι παντού, όμως σχεδόν το 75% αυτού βρίσκεται μόλις σε 10 χώρες, με τους σούπερ πλούσιους (όσων η περιουσία ξεπερνάει τα 30 εκατ. δολάρια) να φτάνουν τα 265.490 άτομα το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης Wealth-X 2019 World Ultra Wealth Report.

Ενώ οι 10 κορυφαίες χώρες αύξησαν τον αριθμό των σουπερ πλουσίων κατά 1.365 άτομα σε σχέση με το 2017, εντούτοις ο συνολικός πλούτος όλων των ατόμων στη λίστα μειώθηκε κατά 362 δισ δολάρια περίπου.

Ποιες είναι όμως οι χώρες που φιλοξενούν τους περισσότερους πλούσιους όπου η περιουσία τους προκαλεί... ίλιγγο.

10. Ελβετία

Ο πλούτος της χώρας δέχθηκε πλήγμα από την επιβράδυνση της αγοράς, αλλά η χώρα που είναι γνωστή όχι μόνο για τις σοκολάτες και τα ρολόγια της, αλλά κυρίως γιατί προσελκύει επιχειρήσεις τεχνολογικής καινοτομίας και τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές δείχνει να συγκεντρώνει την προτίμηση αρκετών πλούσιων.

Ο αριθμός των σουπερ πλουσίων που κατοικούν στην χώρα φτάνει του 6.145 (μειωμένος κατά 4%) με την συνολική τους περιουσία να αγγίζει τα 808 δισ. Δολάρια, σημειώνοντας πτώση 7,8%.

9. Ιταλία

Η Ιταλία είδε να αυξάνονται οι σουπερ πλούσιοι και ο συνολικός τους πλούτος από το 2017. Οι εκπληκτικοί προορισμοί που διαθέτει η γειτονική χώρα καθώς η ακτή Αμάλφι, το Πορτοφινο, το Ποσιτάνο, το Κάπρι, το Μιλάνο και η Βενετία αποτελούν πόλο έλξης για τους δισεκατομμυριούχους.

Ο αριθμός των σούπερ πλουσίων που βρίσκονται στην χώρα αυξήθηκε κατά 5,1% και φτάνει πλέον τους 6.270 με την συνολική τους περιουσία να είναι 708 δισ δολάρια, αυξημένη κατά 2,2%.

8. Χονγκ Κονγκ

Η ημιαυτόνομη περιοχή στη κινεζική επικράτεια που τους τελευταίους μήνες βιώνει σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των πολιτών και της αστυνομίας αποτελεί ένα από τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου. Βρίσκεται εξάλλου σε ιδανικό σημείο καθώς συνορεύει με την Κίνα αλλά διατηρεί επίσης ισχυρούς δεσμούς με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Συγκεντρώνει έναν σημαντικό αριθμό σουπερ πλουσίων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες στην λίστα, αν και ο συνολικός πλούτος που συγκεντρώνεται στη χώρα κατέγραψε σημαντική μείωση.

Ο αριθμός των σουπερ πλουσίων στη χώρα μειώθηκε κατά 10,6% και είναι πλέον 8.950 άτομα με συνολική περιουσία 1,18 τρισ. δολάρια, παρά την πτώση 9%.

7. Ηνωμένο Βασίλειο

Η χώρα που χωρίζεται από την Μάγχη με την υπόλοιπη Ευρώπη και με τον Ατλαντικό από τις ΗΠΑ και όμως βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και των δυο ηπείρων, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Brexit κορυφώνονται.

Μια ισχυρή χρηματοπιστωτική αγορά που πρόσφατα δέχθηκε μια τεράστια προσφορά να εξαγοραστεί από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με το City του Λονδίνου να προσελκύει τεράστια κεφάλαια και συγκεντρώνει τεράστιο πλούτο.

Ο αριθμός των σουπερ πλουσίων αυξήθηκε την τελευταία χρονιά κατά 2,2% φτάνοντας τα 9.575 άτιμα με την συνολική τους περιουσία να εμφανίζεται μειωμένη κατά 2,4% στα 1,01 τρισ. δολάρια.

6. Γαλλία

Η χώρα των τυριών και των αρωμάτων κατέγραψε ήπια πτώση στον αριθμό των πλουσίων και της συνολικής περιουσίας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ φιλοξενεί μερικούς από τους πιο γνωστούς σουπερ πλούσιους και ιστορικές επιχειρήσεις ειδών πολυτελείας που απευθύνονται μόνο στα «χρυσά» πορτοφόλια. Μην ξεχνάμε εξάλλου πως στη Γαλλία ζει και ο ιδρυτής και Διευθ. Σύμβουλος της LVMH Μπερνάρντ Αρνό.

Ο αριθμός των σούπερ πλουσίων μειώθηκε κατά 0,1% και ανέρχονται πλέον στα 10.145 άτομα με την συνολική τους περιουσία να εμφανίζεται μειωμένη κατά 3% στα 1,05 τρισ. δολάρια.

5. Καναδάς

Η χώρα του πιο διάσημου και αγαπητού πρωθυπουργού του πλανήτη Τζαστίν Τριντό που φημίζεται για τις χαμηλές της θερμοκρασίες, τις ιδιαίτερες συνταγές και για το γεγονός πως συνορεύει με τις ΗΠΑ. Οι πλούσιοι της χώρας φέρεται να συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο πλούτο τα τελευταία χρόνια εν αντιθέσει με τον υπόλοιπο πληθυσμό σύμφωνα με το CBC αν και τα περσινά στοιχεία σίγουρα παραθέτουν μια διαφορετική εικόνα.

Ο αριθμός των σουπερ πλουσίων μειώθηκε κατά 4,1% και φτάνει πλέον στα 10.395 άτομα με την συνολική περιουσία να είναι μειωμένη κατά 8,8% και να διαμορφώνεται στα 1,05 τρισ. δολάρια.

4. Γερμανία

Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, η χώρα που καθορίζει εν πολλοίς την οικονομική πορεία της ευρωζώνης και είναι πανίσχυρη στα διεθνή κέντρα αποφάσεων. Από τους μεγάλους κερδισμένους της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, που όμως το κάρμα δείχνει να την επισκέπτεται καθώς πλέον απειλείται με ύφεση ενώ τα οικονομικά στοιχεία της χώρας δεν είναι και τα πλέον θετικά.

Παρ' όλα αυτά πάντως συγκεντρώνει την προτίμηση των σουπερ πλουσίων καθώς αυξήθηκε η παρουσία τους κατά 4% φτάνοντας τα 15.685 άτομα με την συνολική περιουσία τους να ενισχύεται κατά 1,7% στα 1,85 τρισ. δολάρια.

3. Ιαπωνία

Η «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» που αποτελεί ξεχωριστό case study για την οικονομική πορεία της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια και συγκεντρώνει ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας τεχνολογίας. Αν και ο συγκεντρωμένος πλούτος στην Ιαπωνία επηρεάστηκε από την χαμηλότερη ζήτηση στη Κίνα και την πτώση στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών ειδών, η ενδυνάμωση του γιέν απέναντι στο δολάριο έχει βοηθήσει να ισορροπήσει τις απώλειες.

Ο αριθμός του σουπερ πλουσίων που βρίσκονται στη χώρα παρουσίασε μικρή πτώση 0,3% και ανέρχονται στα 17.855 άτομα με την συνολική τους περιουσία να μειώνεται κατά 0,8% στα 1,67 τρισ. δολάρια.

2. Κίνα

Φέτος γιόρτασε τα 70 χρόνια από την ίδρυση της με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να εμφανίζεται πολύ διαφορετική από την περίοδο της επανάστασης του Μάο Τσετουνγκ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας δεν δείχνει να απαγορεύει την τρομακτική υπερσυσσώρευση πλούτου, με τους σουπερ πλούσιους να αυξάνονται στα χρόνια της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, αν και οι περιουσίες εμφανίζονται μειωμένες εξαιτίας της πτώσης της αγοράς και τις πιέσεις που ασκεί το δολάριο, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου.

Ο αριθμός των σούπερ πλουσίων αυξήθηκε κατά 1,3% στα 24.965 άτομα με την συνολική τοιυς περιουσία να μειώνεται κατά 1,3% και να φτάνει το ποσό των 3,76 τρισ. δολαρίων.

1. ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ συγκεντρώνεται το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού των σούπερ πλουσίων και αυτό τα λέει όλα από μόνο του. Μπορεί η ύφεση να απειλεί την χώρα του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν σε αρνητική πορεία, όμως η «αστερόεσσα» καταφέρνει να συγκεντρώνει τόσο πλούτο, όσο οι προηγούμενες 5 χώρες της λίστας μαζί.

Χαρακτηριστικά οι σούπερ πλούσιοι αυξήθηκαν κατά 2,2% με την συνολική τους περιουσία να μειώνεται κατά 0,1% στα 9,84 τρισ. δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Βλέπει» τη Wall Street η Blueground και κάνει άνοιγμα στην Ασία

Η ελληνική εταιρεία επιδιώκει να γίνει «μονόκερος» και πραγματοποίησε το 2023 τρεις εξαγορές, ενισχύοντας τη θέση της στις ΗΠΑ. Τώρα θέλει να επεκταθεί στην Ασία και να αυξήσει την κερδοφορία της.
startup-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η χρυσή εντεκάδα των ελληνικών startups που εξαγοράστηκαν μέσα στο 2023

Από την οικογένεια Ανιέλι η μεγαλύτερη εξαγορά. Σημαντικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ: Cisco, Dell, Intel, και Hewlett Packard Enterprise απέκτησαν ελληνικές καινοτόμες εταιρείες, επιβεβαιώνοντας την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Moveo.AI: Μπαίνει στην αγορά των ΗΠΑ και αναπτύσσεται στη Βραζιλία

Η ελληνική startup που έφερε την Τεχνητή Νοημοσύνη στην εξυπηρέτηση πελατών περνάει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και θέλει να αναπτύξει την παρουσία της στις ΗΠΑ, ενώ εδραιώνεται και στη Βραζιλία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία Ευ. Μυτιληναίου για αγορές και την ελληνική οικονομία

Ο πρόεδρος της Mytilineos χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα την πολιτική σταθερότητα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Τι είπε για τις αγορές, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.