ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
TtE, mouseio, ekthesi, perivallon
Φώτο: Shutterstock

Νέα περιοδική έκθεση για την οικονομία και το κλίμα στο μουσείο της ΤτΕ

Αύριο ανοίγει τις πόρτες της η έκθεση «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care» που περιγράφει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και αναλύει τις οικονομικές του συνέπειες, εστιάζοντας στη χώρα μας.

Σε μία σειρά καίριων ερωτήσεων σχετικά με το κλίμα και την κλιματική αλλαγή που διατυπώνουν οι νεότερες γενιές απαντάει η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδας με τίτλο: «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care» που ανοίγει αύριο τις πόρτες της στο κοινό.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα και ευρήματα, η έκθεση απαντάει σε ερωτήσεις όπως «Γιατί οι πόλεις θα επηρεαστούν περισσότερο από ό,τι η ύπαιθρος από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής; Ποιος είναι ο θερμοστάτης του πλανήτη μας; Ποιες είναι οι πλέον τρωτές γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας μας και ποιες οικονομικές δραστηριότητες επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή; Γιατί οι κεντρικές τράπεζες ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή; Τι είναι η σταθερότητα των τιμών και πώς επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή; Τι είναι οι πράσινες επενδύσεις;»

Η έκθεση περιγράφει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και αναλύει τις οικονομικές του συνέπειες, εστιάζοντας στη χώρα μας. Συγχρόνως, αποσκοπεί στην ανάδειξη των κινδύνων, αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί πλέον βασική παράμετρο για τη χάραξη περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών.

Οι προσπάθειες μετριασμού και προσαρμογής του φαινομένου έχουν σημαντική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα. Οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στους τομείς που τις αφορούν, ως ανεξάρτητοι οργανισμοί που επιτελούν σημαντική δημόσια λειτουργία, δημιουργώντας χρήμα και φροντίζοντας για τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, «με την έκθεση αναδεικνύεται ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους». Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες τράπεζες παγκοσμίως που ασχολούνται συστηματικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχοντας συστήσει από το 2009 την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) και το 2021 το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας.

Αξιοποιώντας την καίρια συνεισφορά εξειδικευμένων οικονομολόγων και εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος, η έκθεση πλαισιώνεται από σειρά παράλληλων πολιτιστικών και επιμορφωτικών δράσεων, οι οποίες ενισχύουν την ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή του κοινού – κυρίως της νέας γενιάς – στην επείγουσα δέσμευση και κινητοποίηση που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε παγκόσμια κλίμακα.

Η έκθεση συνοδεύεται από μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος υπάρχει ολοκληρωμένη ψηφιακή παρουσίαση. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί ένα παιχνίδι προσομοίωσης επενδύσεων για κινητό τηλέφωνο που μπορεί να παίξει κανείς από το σπίτι, το σχολείο ή στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης. Με το το παιχνίδι «Handle with care» που είναι διαθέσιμο δωρεάν στο App Store της Apple και στο Google Play, οι παίκτες (που μπορούν να φτάνουν και τους 30 ταυτόχρονα) μαθαίνουν στην πράξη πώς μπορεί κανείς να επηρεάσει με τις επιλογές του το κλίμα.

Παράλληλα, δωρεάν διατίθεται σε όλους τους επισκέπτες αναμνηστικό/συλλεκτικό έγχρωμο μετάλλιο της έκθεσης, ο κατάλογος και το κόμικ «Ο μεγάλος μετασχηματισμός. Κλίμα – Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία;», το οποίο αποτελεί την ελληνική μετάφραση της γερμανικής έκδοσης με τίτλο «Die große Transformation: Klima - Kriegen wir die Kurve?», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2013 από το WBGU (Wissenschaftlicher Beirat der Bundesregierung Globale Umweltveränderungen – ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο που συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σε θέματα κλιματικής αλλαγής), με τη στήριξη του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας και έχει μεταφραστεί σε αρκετές ακόμη γλώσσες. Στο κόμικ, εννέα επιστήμονες εξηγούν με απλό και καταληπτό τρόπο τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας,  τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών, τη Διεύθυνση Τεχνικής και Διοικητικής Υποστήριξης, τη Διεύθυνση Πληροφορικής, τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης, τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, τη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων, το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών και την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής.

https://www.youtube.com/watch?v=uE9oeK1TAWY&ab_channel=BankofGreece

 

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Αμερικής 3, Αθήνα 102 50

Ώρες λειτουργίας: 

•  Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 09:00 - 15:00

•  Πέμπτη: 09:00 - 19:00

Η είσοδος είναι δωρεάν.

** Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στο Μουσείο απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19 ή νόσησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Klima, Kllimatiki Allagi
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το ελληνικό CLIMPACT ανάμεσα στις καλύτερες «πράσινες λύσεις» παγκοσμίως

Τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία του, το CLIMPACT βρίσκεται ανάμεσα στις υποψηφιότητες του βραβείου Earthshot Prize 2022, που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βραβεία «πράσινων» λύσεων στον κόσμο.
Fotia, Pirkagia
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για αύξηση 30% των πυρκαγιών λόγω κλιματικής αλλαγής

Όπως αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ, η υπερθέρμανση του πλανήτη μετατρέπει τοπία σε πυριτιδαποθήκες και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα συνεπάγονται σφοδρότερους, ζεστότερους και υγρότερους ανέμους που ενισχύουν τις φλόγες.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ξεκινά stress tests για τις «αντοχές» των τραπεζών στην κλιματική αλλαγή

Από τον Μάρτιο του 2022 οι τράπεζες θα αρχίσουν να υποβάλλουν προς αξιολόγηση στην ΕΚΤ υποδείγματα ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους.
kalliergeies-klimatiki allagi
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Αναγκαία η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Όπως αναφέρει ο σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης Σπ. Κουβέλης, η κλιματική αλλαγή δεν είναι η μόνη από τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οκτώ δεσμεύσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την κλιματική αλλαγή

Με αφορμή τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών COP26, η ΤτΕ δεσμεύεται να συμβάλει στις προσπάθειες για ένα πράσινο χρηματοπιστωτικό σύστημα και για τη διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.