ΓΔ: 2083.15 -0.79% Τζίρος: 155.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης
Φφτογραφία Shutterstock

Η Κρήτη στη London Wine Fair 2025 με ποιοτικά κρασιά και διεθνείς στόχους

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε δυναμικά στη London Wine Fair 2025, προβάλλοντας τον τοπικό αμπελώνα και προωθώντας το κρητικό κρασί σε αγορές και επαγγελματίες του εξωτερικού.

Στην έκθεση «London Wine Fair 2025» που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, συμμετείχε για ακόμη μία χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης. 

Πρόκειται για μία έκθεση-θεσμό που λειτουργεί με επιτυχία πάνω από 40 χρόνια και αποτελεί μοναδικό γεγονός στην διεθνή προώθηση μεγάλων ποσοτήτων οίνου σε χονδρεμπόρους, διανομείς, μεγάλους εμπόρους, προμηθευτές, αλυσίδες super market, συλλέκτες και ειδικούς του κρασιού.

Στην έκθεση φέτος, συμμετείχαν 442 εκθέτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διανομείς και εισαγωγείς της on-trade και off-trade αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και με πλήθος καταξιωμένων δημοσιογράφων ειδικών στο προϊόν. 

Την έκθεση επισκέφτηκαν πάνω από 10.000 ειδικοί του χώρου που είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν γευσιγνωσίες, να παρακολουθήσουν ομιλίες, masterclass και παρουσιάσεις σχετικά με τις καινοτομίες της οινικής βιομηχανίας.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης βρισκόταν σε κεντρικό και προνομιούχο σημείο και φιλοξένησε 8 οινοποιούς από όλη τη Κρήτη καθώς και το δίκτυο οινοποιών "Wines of Crete" δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα εξαιρετικής ποιότητας κρητικά κρασιά τους, σε ένα πολυσυλλεκτικό εμπορικό δίκτυο που διαμορφώνει τάσεις και προωθεί γεωγραφικές περιοχές και σήματα σε όλο τον πλανήτη.

 Επίσης στο εθνικό περίπτερο λειτούργησαν δύο Wine Bars στα οποία οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν αντιπροσωπευτικά κρασιά της ελληνικής συμμετοχής. 

Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε ειδικό Masterclass Session όπου μαζί με άλλα ελληνικά κρασιά παρουσιάστηκαν σε κοινό 50 επισκεπτών και κρασιά από την κρητική συμμετοχή.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφτηκε εκ μέρους της πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο η γενική σύμβουλος ΟΕΥ Β΄, Παρασκευή Καμπούρογλου, και η Κατερίνα Τσουνάκου, σύμβουλος ΟΕΥ Β΄, που είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς-οινοποιούς και να δοκιμάσουν τα κρητικά κρασιά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης, δήλωσε ότι οι δράσεις εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κρήτης για τον αγροδιατροφικό τομέα, είναι συνεχείς για όλα τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας. 

«Η London Wine fair είναι μία έκθεση που συμμετέχουμε ως Περιφέρεια από το 2019, με επιτυχημένα αποτελέσματα για τους οινοποιούς μας. 

Η Περιφέρεια στηρίζει τον κρητικό αμπελώνα και το κρητικό κρασί, εμπράκτως όχι μόνο στις δράσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο οινικός προορισμός Κρήτη, γίνεται με σταθερά βήματα γνωστότερος και εδραιώνεται στον παγκόσμιο χάρτη του κρασιού μέρα με τη μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεδάκης.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας, Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη, η αν. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Ε. Χανίων, Μάνια Μυλωνάκη, και η Ελένη Μαλανδράκη, υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας, οι οποίες στήριξαν και τη διαδικασία ενημέρωσης και προβολής των κρητικών κρασιών.

Η δράση εντάσσεται στο έργο «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρασί σε ποτήρι
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία εντάχθηκε στο Iter Vitis ανήμερα του Beaujolais Nouveau

Η Βουλγαρία εντάχθηκε επίσημα στην ευρωπαϊκή οινική διαδρομή Iter Vitis, ανήμερα της άφιξης του Beaujolais Nouveau, με παρουσία αξιωματούχων στη Σόφια. Η διαδικασία ξεκίνησε στο 9ο Συνέδριο ΟΗΕ για τον Οινοτουρισμό.
Φιάλη κρασιού σε κελάρι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει χαμηλή η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2025 λόγω κλιματικών σοκ

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού αυξήθηκε ελαφρώς το 2025, φτάνοντας τα 232 εκατ. εκατόλιτρα, παραμένοντας όμως κάτω από τον μέσο όρο για τρίτη χρονιά λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τον OIV.
Φιάλη κρασιού σε κελάρι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καινοτόμα υφάσματα από υπολείμματα ζύμωσης με ανθεκτικές και οικολογικές ίνες

Ερευνητές του Penn State αξιοποίησαν υπολείμματα μαγιάς από ζύμωση μπύρας και κρασιού για την παραγωγή υφασμάτων, δημιουργώντας ίνες υψηλής αντοχής με χαμηλό κόστος και ελάχιστες εκπομπές.