ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Cenergy Holdings

Σωληνουργεία Κορίνθου: Σύμβαση €27 εκατ. με ΔΕΣΦΑ για αγωγό υδρογόνου

Η ΣΩΛΚ αναλαμβάνει την κατασκευή και προμήθεια περίπου 56χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW), 30 ιντσών, για την ανάπτυξη του ελληνικού μέρους της Διασύνδεσης Φυσικού Αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβά της, ανέλαβε σύμβαση αξίας άνω των 27 εκατ. ευρώ από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (ΔΕΣΦΑ), για την κατασκευή και προμήθεια περίπου 56χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW), 30 ιντσών, για την ανάπτυξη του ελληνικού μέρους της Διασύνδεσης Φυσικού Αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας (IGNM).

Η ανάπτυξη του IGNM θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού πόλου, καθώς θα δημιουργήσει νέες ενεργειακές διαδρομές για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και παράλληλα θα αξιοποιήσει τις υποδομές φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, όπως ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα και το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, αλλά και θα παράσχει πρόσβαση στην εισαγωγή LNG από πολλαπλές πηγές, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του εφοδιασμού στην περιοχή.

Πρόκειται για τον δεύτερο αγωγό στην Ελλάδα που θα μπορεί να μεταφέρει έως και 100% υδρογόνο και θα αποτελεί μέρος του άξονα υδρογόνου της χώρας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου για τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Αυτή η συνεργασία για την ανάπτυξη υποδομής για τη μεταφορά υδρογόνου δημιουργεί τη βάση για μια ισχυρή αγορά υδρογόνου στην περιοχή. Η υλοποίηση τέτοιων βασικών επενδύσεων επιτρέπει τη μεταφορά «ανανεώσιμων» αερίων, οδηγώντας στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο νέος αγωγός υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία έως τα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ανατολικά των Ευζώνων / Γευγελής, όπου θα εγκατασταθεί Συνοριακός Μετρητικός Σταθμός και θα συνδεθεί με το Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο αγωγός θα είναι πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου. Σύμφωνα με την προδιαγραφή ASME B31.12 Option B, η συνεργασία μεταξύ της Σωληνουργεία Κορίνθου και του ΔΕΣΦΑ παρέχει μια τεχνικά και οικονομικά εφικτή λύση για την ασφαλή μεταφορά υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις μέσω σωλήνων χάλυβα μεγάλης διαμέτρου και υψηλής αντοχής.

Ολόκληρη η ποσότητα των πιστοποιημένων για την μεταφορά υδρογόνου, σωλήνων χάλυβα 30 ιντσών και, θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη, Βοιωτίας. Η προμήθεια περιλαμβάνει επίσης εσωτερική και εξωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση (τριών στρωμάτων), που θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο εργοστάσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύμβαση ΔΕΣΦΑ - Σωληνουργεία Κορίνθου για τον αγωγό «Δυτική Μακεδονία»

Ο αγωγός αυτός θα είναι ο πρώτος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στην Ελλάδα, πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: H Hellenic Cables υπέγραψε σύμβαση για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Τα αιολικά πάρκα Bałtyk II και III εκτείνονται σε περιοχές 122km2 και 117km2 αντίστοιχα και βρίσκονται σε στρατηγική θέση στη νοτιοδυτική Βαλτική Θάλασσα εντός των πολωνικών υδάτων, με βάθη νερού που κυμαίνονται από 20 έως 45 μέτρα.