ΓΔ: 1428.78 0.33% Τζίρος: 9.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:00:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Aegean

Έξοδος της Aegean από την αγορά της Ρουμανίας, πουλάει την Animawings

Η αρχή της Ρουμανίας για τον ανταγωνισμό ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της ζημιογόνας Animawings στον tour operator, Christian Tour Holdings.

Δύο χρόνια μετά την αύξηση της συμμετοχής της από 25% σε 51% στη ρουμανική Animawings, η Aegean ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη ζημιογόνο θυγατρική της στη Ρουμανία, επιστρέφοντας τις μετοχές στον tour operator από τον οποίο τις είχε αποκτήσει.

Ειδικότερα, πιθανή εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Aegean Airlines στην Animawings (A2, Bucharest Henri Coanda) από την Christian Tour Holding, μητρική εταιρεία του ταξιδιωτικού πράκτορα Christian Tour με έδρα το Βουκουρέστι, ερευνάται από το Συμβούλιο Ανταγωνισμού της Ρουμανίας, όπως ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού.

Το Συμβούλιο «αναλύει τη συναλλαγή μέσω της οποίας η Christian Tour Holding S.A. προτίθεται να εξαγοράσει την Anima Wings Aviation S.A.», ανέφερε σχετικά με τη σχεδιαζόμενη απόκτηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου. «Ο όμιλος Christian Tour, γνωστός στην αγορά και ως Memento Group, δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά παροχής τουριστικών υπηρεσιών. Η Anima Wings είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται σε πτήσεις τσάρτερ για τουριστικούς πράκτορες στη Ρουμανία».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ρουμανικού νόμου περί ανταγωνισμού, η αρχή πρέπει να εγκρίνει την κίνηση «προκειμένου να διαπιστωθεί η συμβατότητα με ένα κανονικό ανταγωνιστικό περιβάλλον και θα εκδώσει απόφαση εντός των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος». Κάλεσε «οποιαδήποτε σχόλια και απόψεις» επί του θέματος εντός 20 ημερών από την ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου.

Η προτεινόμενη εξαγορά έρχεται δύο χρόνια αφότου η Aegean Airlines ολοκλήρωσε την εξαγορά επιπλέον 26% των μετοχών της Animawings από τη Memento, αυξάνοντας το ποσοστό της από 25% σε 51% 1,3 εκατ. ευρώ (1,47 εκατ. δολάρια τότε, 1,4 εκατ. δολάρια τώρα). Στη συνέχεια, η ρουμανική εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα της αναψυχής όρισε τον Αναστάσιο Ραφτόπουλο ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο, μαζί με νέο διοικητικό συμβούλιο και νέα διοίκηση.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης συμφωνίας για την επιστροφή της στον ταξιδιωτικό πράκτορα δεν έχουν γίνει γνωστές. Το υπόλοιπο 49% της Animawings ανήκει επί του παρόντος στην MCP Holding BV, ένα όχημα που ελέγχεται από τον όμιλο Memento και τον διευθύνοντα σύμβουλό του Cristian Pandel, σύμφωνα με τον ρουμανικό ιστότοπο εταιρικών δεδομένων Termene.ro.

Η Animawings συστάθηκε το 2019 και η Aegean απέκτησε το μερίδιο του 25% το 2020, ενόψει της έναρξης λειτουργίας της αεροπορικής εταιρείας τον Ιούλιο του 2020. Αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο αεροσκάφη A320-200, και τα δύο προέρχονται από την Aegean, εκ των οποίων το ένα είναι στην Αθήνα και το άλλο σε συντήρηση στο Βουκουρέστι. Ο αερομεταφορέας είχε κύκλο εργασιών 26,6 εκατ. ευρώ (27,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) και ζημίες 4,4 εκατ. ευρώ (4,75 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

Ο όμιλος Memento Group έχει την έδρα του στο Βουκουρέστι, περιλαμβάνει 11 εταιρείες και δραστηριοποιείται στη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γερογιάννης: Χρονιά ρεκόρ το 2023 για την Aegean, αισιοδοξία για το 2024

Ο CEO της Aegean αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η εταιρεία παρά το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, υψηλών επιτοκίων και αυξανόμενων στοιχείων κόστους παρουσίασε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα.
aegean
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκτακτα δρομολόγια από Aegean και Olympic Air στη γραμμή Αθήνα - Κύθηρα

Από τις 11 και έως τις 19 Φεβρουαρίου 2024 θα εκτελούνται καθημερινές πτήσεις της Olympic Air, από και προς το αεροδρόμιο των Κυθήρων, διασυνδέοντας το νησί με τον κόμβο της Αθήνας, με αεροσκάφη τύπου ATR.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγοράζει με 85,4 εκατ. ευρώ τα warrants του Δημοσίου η Aegean

Σε Γενική Συνέλευση θα προχωρήσει η αεροπορική εταιρεία ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες εντός του 2023. Στα 11,43 ευρώ ανά μετοχή υπολογίζεται η μέση σταθμισμένη τιμή των 60 ημερών διαπραγμάτευσης.
Aegean
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aegean: «Απογειώθηκε» στα 678,1 εκατ. ο τζίρος με άνοδο 51% στο α' εξάμηνο

Στα 37,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη, ενώ η αύξηση στην επιβατική κίνηση προήλθε κυρίως από το δίκτυο του εξωτερικού όπου σημειώθηκε άνοδος 52% από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.