ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Aegean

«Πράσινο» από τους μετόχους της Aegean στην επαναγορά των warrants

Μέχρι τις 2 Ιανουαρίου η εταιρεία θα καταβάλει στο Δημόσιο το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ. Είχε λάβει κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. στη διάρκεια της πανδημίας.

Εγκρίθηκε η εξαγορά των τίτλων κτήσης μετοχών (Warrants) που κατείχε το ελληνικό Δημόσιο από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Aegean έναντι του ποσού των 85.389.669 ευρώ. Στη διαδικασία συμμετείχε ποσοστό 76,35% των μετόχων. Βάσει της συμβατικής σχέσης της εταιρείας με το Δημόσιο το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 2/1/2024. 

Υπενθυμίζεται ότι  η ελληνική αεροπορική εταιρεία έλαβε ως αποζημίωση για ένα μέρος των ζημιών που υπέστη μέσα στην πανδημία, ποσό 120 εκατ. ευρώ με την έγκριση της Κομισιόν από τις 23.12.2020. Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση, η οποία συνοδευόταν από υποχρεωτική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ, καταβλήθηκε στις 2.7.2021.

Δυνάμει της σύμβασης που σύναψε η εταιρεία με το ελληνικό Δημόσιο, παρέδωσε στην Ελληνική Δημοκρατία 10.369.217 τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών, κάθε μία εκ των οποίων είχε ονομαστική αξία 0,50 ευρώ, σε τιμή ίση με 3,20 ευρώ ανά μετοχή (τιμή άσκησης). Μετά τη γνωστοποίηση από το Δημόσιο στις 3.11.2023 της πρόθεσής του να ασκήσει το δικαίωμά του επί των warrants, η Aegean ξεκίνησε - όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία - τη διαδικασία επαναγοράς.

Στο πλαίσιο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της Aegean, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, προσδιόρισε ως εξής τους δύο στόχους της επαναγοράς των warrants: «Να αποφύγουμε την αραίωση των υφιστάμενων μετόχων, άρα να προστατεύσουμε τα υφιστάμενα ποσοστά των μετόχων στο συνολικό ύψος του 10,3%, και να κρατήσουμε την εταιρεία αμιγώς ιδιωτική». 

Η αγοραία αξία ανά τίτλο προσδιορίζεται σε 8,23 ευρώ, βάσει της σχετικής έκθεσης που συνέταξε η Εθνική Τράπεζα, δηλαδή συνολικά 85.389.669,82 ευρώ για το σύνολο των 10.369.217 Τίτλων Κτήσης Μετοχών

Ο κ. Βασιλάκης δήλωσε την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του, τόσο γιατί η Aegean κλείνει με αυτή την απόφαση τον κύκλο της πανδημίας και για την πορεία της, αλλά και γιατί το ελληνικό Δημόσιο ανακτά πολύ μεγαλύτερο μέρος του ποσού που αρχικώς υπολόγιζε από τα Warrants. Σημείωσε μάλιστα, πως μόνο εφέτος η συνεισφορά της Aegean στις υποδομές της χώρας μας ανήλθε σε 350 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πετάει» το περιθώριο κέρδους της Aegean: Δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη

Σε νέες αγορές στρέφεται η Aegean, όπως Ινδία, Κόλπος, Κεντρική Αφρική, καθώς και σε νέες δραστηριότητες εκπαίδευσης και συντήρησης. Η νέα τεχνική βάση είναι έτοιμη να υποδεχθεί τρίτες αεροπορικές εταιρείες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γερογιάννης: Χρονιά ρεκόρ το 2023 για την Aegean, αισιοδοξία για το 2024

Ο CEO της Aegean αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η εταιρεία παρά το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, υψηλών επιτοκίων και αυξανόμενων στοιχείων κόστους παρουσίασε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deal της Aegean με Pratt & Whittney: Θα αποζημιωθεί για τους κινητήρες

Το ύψος της αποζημίωσης δεν ανακοινώθηκε από την εταιρεία. Θα είναι σημαντικό, αλλά δεν θα καλύψει πλήρως τις απώλειες από την καθήλωση αεροσκαφών. Μετά το μεγάλο μέρισμα στους μετόχους, μπόνους και στους εργαζόμενους.