ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Olympos-Galaktoviomixania

Όλυμπος: Πρωτιά στην ελληνική αγορά με τζίρο σχεδόν 600 εκατ. το 2023

Οι πωλήσεις της Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη προβλέπεται να ανέλθουν φέτος στα 640 εκατ. ευρώ και, με τη μείωση του πληθωρισμού, αναμένεται να βελτιώσει όγκους πωλήσεων και μερίδια.

Περίπου 20% αύξηση πωλήσεων στη διάρκεια του 2023 παρουσίασε ο όμιλος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων (Όλυμπος), των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, ενώ εφέτος οι πωλήσεις του εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περισσότερο από 6%, αυξάνοντας τον όγκο των πωλήσεων και βελτιώνοντας το μερίδιο του στις αγορές που δραστηριοποιείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος διαθέτει και δύο βιομηχανικές μονάδες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, πέρυσι οι πωλήσεις ανήλθαν στα 598,5 εκατ. ευρώ, έναντι 493,8 εκατ. ευρώ που ήταν στη διάρκεια του 2022. Και είναι πλέον ο μεγαλύτερος όμιλος γαλακτοκομικών προϊόντων της αγοράς με έδρα την Ελλάδα. Παράλληλα, το EBITDA του ομίλου ανήλθε στα 90 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 65 εκατ. ευρώ το 2022. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι τόκοι από 8 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 24 εκατ. ευρώ και οι αποσβέσεις από 25 εκατ. ευρώ στα 35 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια του ομίλου ανήλθαν στα 400 εκατ. ευρώ έναντι 300 εκατ. ευρώ. Και τα κέρδη προ φόρων από 33 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους ανήλθαν στα 77 εκατ. ευρώ έναντι 69 εκατ. ευρώ το 2022. Και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εξαγορές αξίας 79 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το ποσό των εξαγορών είναι επιπλέον του ποσού των επενδύσεων. Από το σύνολο των πωλήσεων, το 61% πραγματοποιείται εκτός της ελληνικής αγοράς. Πρόκειται δηλαδή για εξαγωγές από την Ελλάδα, αλλά και πωλήσεις εξωτερικού από τις εταιρείες του ομίλου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Τα 365,1 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις ξένες αγορές και μόνο τα 224 εκατ. ευρώ από την ελληνική αγορά.

Φέτος, με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις οι πωλήσεις του ομίλου προβλέπεται να ανέλθουν στα 640 εκατ. ευρώ και δεδομένης της μείωσης του πληθωρισμού, θεωρείται βέβαιο ότι θα βελτιώσει του όγκους των πωλήσεων και το μερίδιο του στις διάφορες επιμέρους αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση τζίρου 23% για την ΕΒΟΛ το 2023, «πονοκέφαλος» η αύξηση κόστους

Μεγάλη αύξηση των δαπανών για ζωοτροφές έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η συνεταιριστική βιομηχανία ΕΒΟΛ στηρίζει τους κτηνοτρόφους με ζωοτροφές και αυξημένες τιμές αγοράς του γάλακτος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί δεν έχει προχωρήσει φέτος η ΕΒΟΛ σε αύξηση τιμών στο γάλα

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία αύξησε πέρυσι 20% τις τιμές, αλλά πέτυχε αύξηση πωλήσεων σε όγκο και αξία. Φέτος δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της μείωσης τιμών.
epirus
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων της Ήπειρος κόντρα στην κρίση στα γαλακτοκομικά

Ενίσχυση τζίρου σχεδόν κατά 30% αναμένει φέτος η βιομηχανία γαλακτοκομικών. «Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις τιμών στο γάλα: «μόνος στην ενέργεια καταγράφηκαν μεγαλύτερες ανατιμήσεις», τονίζει στο BD ο Στ. Παντελιάδης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή ανάπτυξη για τη ΜΕΒΓΑΛ το 2023, το 38% των εσόδων από εξαγωγές

Τα λειτουργικά κέρδη της γαλακτοβιομηχανίας σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2023, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20%, με αύξηση 25% στον τζίρο από το εξωτερικό. Τι δηλώνει στο BD η πρόεδρος της εταιρείας, Μαίρη Χατζάκου.