ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
austriacards
Οι νέες κάρτες της Εθνικής Τράπεζας που σχεδιάστηκαν από την INFORM του ομίλου Austriacards.

Τραπεζικές κάρτες και ψηφιακές λύσεις ωθούν τα μεγέθη της Austriacard

Τι είπε η διοίκηση στους αναλυτές για τις προοπτικές του 2024, για τη διασπορά της μετοχής και τη μερισματική πολιτική. Σημαντική συνεισφορά στα έσοδα από την αμερικανική αγορά.

Η διοίκηση της Austriacard (πρώην Inform Λύκος) κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών δεν έδωσε guidance για το 2024- κάτι που αναμένεται να κάνει μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου- αλλά ανέφερε πως οι προοπτικές σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται είναι θετικές. H αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη διοίκηση,  συνεισφέρει όλο και περισσότερο στα έσοδα, ενώ στην Ελλάδα η εταιρεία είναι μέσα σε όλα τα έργα για την ψηφιοποίηση του κράτους με κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης.

Η αγορά των ΗΠΑ παραμένει προτεραιότητα για τον όμιλο και η διοίκηση αναμένει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η κρίση των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ που επηρέασε το δεύτερο εξάμηνο του 2023 φαίνεται να εξομαλύνεται και η ζήτηση για Secure Chip & Payment (παραγωγή καρτών) ενισχύεται. Tα έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου στην Ελλάδα θα δώσουν το 2024 έως και διπλάσιο τζίρο, από 15 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ. Η Austriacard έχει εξασφαλίσει έργα 80 εκατ, ευρώ που θα τρέξουν την επόμενη τριετία, ενώ θα διεκδικήσει αντίστοιχα έργα στη Ρουμανία και την Αυστρία.

Στο 10% η διασπορά της μετοχής

Οι αναλυτές ρώτησαν αν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διασποράς της μετοχής με τη διοίκηση να αναφέρει πως η απόφαση αυτή ανήκει στον βασικό μέτοχο. Επισήμαναν όμως πως είναι αντιληπτό από όλους ότι με την ενίσχυση της διασποράς θα αυξηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα και θα επιτευχθεί ο στόχος για την είσοδο στη μετοχή και θεσμικών επενδυτών.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία εισήχθη στο ΧΑ τον Μάρτιο του 2023 όχι με δημόσια εγγραφή αλλά με διασυνοριακή συγχώνευση της αυστριακής Ausriacard και την ελληνικής Infom Λύκος. Στο νέο σχήμα ο Νίκος Λύκος έχει το 77% και άλλο ένα 13% ανήκει σε πρώην ιδιοκτήτες εταιρειών που εξαγοράστηκαν από την Austriacard και έλαβαν ως τίμημα μετοχές της, οι οποίες δεν προσφέρονται για trading.

Η Αustriacard δραστηριοποιείται σε 35 χώρες -σε εννέα από αυτές έχει παραγωγικές εγκαταστάσεις- σε τρεις τομείς: στην παραγωγή καρτών για τράπεζες (payment), στις ψηφιακές λύσεις και στις ψηφιακές μεταβλητές εκτυπώσεις για λογαριασμούς(εταιρειών ενέργειας, κινητής τηλεφωνίας κ.α. Το 2023 ο τομέας του payment συνεισέφερε στον τζίρο 223 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος τομέας περί τα 15 εκατ. ευρώ και ο τρίτος 112 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά το 2023 ο όμιλος εμφάνισε τζίρο 351 εκατ ευρώ αυξημένο κατά 13,5% σε σχέση με το 2022, ebitda 49,3 εκατ. ευρώ (+27%) και καθαρά κέρδη 17 εκατ. ευρώ (+220%). Εάν εξαιρεθεί το μη επαναλαμβανόμενο έσοδο από τις εκλογές στην Κένυα το 2022, οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι 23% στα έσοδα και 50,6% στα ebitda.

Το 20%-25% των ετήσιων καθαρών κερδών θα μοιράζεται ως μέρισμα

H εταιρεία θα μοιράσει μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή ή 3,6 εκατ. ευρώ. Γενικά η μερισματική πολιτική της εταιρείας προβλέπει να μοιράζεται μέρισμα που θα αντιστοιχεί στο 20%-25% των καθαρών κερδών, καθώς έχει μπροστά τις εξαγορές τις οποίες θα πρέπει να χρηματοδοτήσει και με ίδια κεφάλαια.

Η εταιρεία έχει καθαρό δανεισμό 95 εκατ. ευρώ και η σχέση καθαρός δανεισμός προς ebitda διαμορφώνεται στο 1,9x. Tον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία είχε αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της και είχε εξασφαλίσει και ανοικτές γραμμές πίστωσης περί τα 70 εκατ. ευρώ.

Η Αustriacard έχει enterprice value (καθαρός δανεισμός και κεφαλαιοποίηση) 335 εκατ. ευρώ και διαπραγματεύεται 7 φορές τα ebitda της. Ένας χαμηλός πολλαπλασιαστής για εταιρεία τεχνολογίας όπου το 90% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Μερισματική απόδοση 20% και μεγάλα μπόνους στα στελέχη

Συναλλαγές αξίας 3,3 δισ. έκαναν οι Ολλανδοί την τελευταία τριετία, πουλώντας συμμετοχές και σβήνοντας χρέος. Η Άκτωρ Παραχωρήσεις συμμετέχει σε διαγωνισμούς αξίας 6 δισ. ευρώ. Πολλά τα σενάρια για την επόμενη μέρα αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκάζια» και το 2024 από Μοτοδυναμική, υψηλές επιδόσεις Porsche, Yamaha

Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης για Porsche και Yamaha. O ανταγωνισμός στο rent a car (Sixt) πιέζει τις τιμές. H υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας, το ηλεκτρικό μέλλον της Ελλάδας και η προσδοκία για την έναρξη μείωσης των επιτοκίων.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υψηλές οι μερισματικές αποδόσεις από την Alpha Trust Ανδρομέδα

Σταθερά υψηλή η μερισματική πολιτική της εταιρείας, πάνω από το μέσο όρο της αγοράς. Δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους να λάβουν μετοχές αντί για μετρητά. Παραμένει το μεγάλο discount στη μετοχή, ενώ προβληματίζει και η εμπορευσιμότητα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έργα ICT και ισχυρά δίκτυα θα δώσουν ώθηση στην κερδοφορία του ΟΤΕ

«Καρφιά» του Τσαμάζ στους ανταγωνιστές, ο ΟΤΕ δεν ακολουθεί τις μειώσεις τιμών. Αισιοδοξία για αύξηση συνδρομητών, αλλά με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους. Τι (δεν) είπε η διοίκηση για Ρουμανία και απόσχιση του κλάδου των κεραιών.