ΓΔ: 1524.67 1.18% Τζίρος: 187.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
businessdaily-Naypigeia-Elefsinas-ONEX
Φωτο: ONEX

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Σε λειτουργία η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της Ελλάδας

Η «έξυπνη» δεξαμενή (Aframax) που πήρε το όνομα του Σταύρου Νιάρχου, ανελκύστηκε και επισκευάστηκε μέσα σε επτά μήνες. Στα 20 εκατ. ευρώ έφτασε το κόστος επισκευής.

Μετά από 13 χρόνια η δεξαμενή Νο 3 (AFRAMAX), η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ξανά σήμερα. Η δεξαμενή Νο3, μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος», ενώ είχε προηγηθεί η μετονομασία της Νο2 σε «Στρατής Ανδρεάδης» και της Νο1 σε «Γιάννης Γουλανδρής». Πρόκειται για μια συμβολική απόφαση του ίδιου του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα, τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους ιδρυτές των τριών μεγάλων Ναυπηγείων της Χώρας  
(Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα, Σύρος)
και αναδεικνύοντας την ενότητα των ελληνικών Ναυπηγείων σ’ αυτήν τη νέα εποχή για τον κλάδο. 

Ήταν 15 Ιουλίου του 2011 όταν η «Σταύρος Νιάρχος» βυθίστηκε, αφήνοντας πίσω της ανεργία, στρατηγική και εμπορική απομείωση της εθνικής ναυπηγικής ισχύος. 13 χρόνια αργότερα, μετά από επτάμηνη επισκευή, αξίας σχεδόν 20 εκατομμυρίων ευρώ, στις  27 Μαρτίου του 2024, η «Σταύρος Νιάρχος» «έβγαλε» το πρώτο της πλοίο, το γιγάντιο Αλγερινό ferry μήκους 200m και πλάτους 30m (μικτό τονάζ 49.939 τόνων, χωρητικότητα επιβατών 1800 άτομα, χωρητικότητα πληρώματος 180 άτομα, χωρητικότητα 640 αυτοκινήτων), στα πλαίσια της σύμβασης μεταξύ του Ομίλου ΟΝΕΧ και της κρατικής εταιρίας της Αλγερίας ENTMV (Entreprise Nationale de Transport Maritime de Voyageurs).

Σημειώνεται πως και αυτή η δεξαμενή, μετά τη «Βιολάντω» και την «Στρατής Ανδρεάδης» χαρακτηρίζεται «έξυπνη δεξαμενή», με ειδικούς αισθητήρες και υπολογιστικά συστήματα, που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της ασφάλειας και την βέλτιστη επιχειρησιακή της λειτουργία. 

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και τον εγχώριο ναυπηγικό κλάδο. Οι εμπορικές δυνατότητες της χώρας ενισχύονται και μαζί τους εντείνεται και ο γεωστρατηγικός μας ρόλος στην ευρύτερη περιοχή. 

Χάρη στην επαναλειτουργία της «Σταύρος Νιάρχος» δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας, ενώ συνδυαστικά με τη «Στρατής Ανδρεάδης», θα υπάρχει πια η δυνατότητα εξυπηρέτησης άνω των 110- 120 πλοίων σε ετήσια βάση. Μετά την προσθήκη και των νέων δεξαμενών AFRAMAX &  SUEZMAX - που είναι υπό συμβασιοποίηση/νέα κατασκευή, τα Ναυπηγεία του Ομίλου ΟΝΕΧ (Νεώριο - Ελευσίνα)  πρόκειται να αγγίξουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περί των 300 πλοίων ετησίως. 

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο Όμιλος ανακαίνισε πλήρως δύο πλωτές δεξαμενές («Στρατής Ανδρεάδης», PANAMAX και «Σταύρος Νιάρχος», AFRAMAX)  στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ρεκόρ στην ιστορία του εγχώριου κλάδου. Παράλληλα, ξεκίνησε και νέο πρόγραμμα ανακαίνισης/επισκευών και στη δεξαμενή («Βιολάντω», PANAMAX), των Ναυπηγείων του στη Σύρο, αποδεικνύοντας την απόλυτη προσήλωση της ΟΝΕΧ στη μεταμόρφωση των Ελληνικών Ναυπηγείων σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΝΕΧ: Συμφωνία με την MAN Energy Solutions για μηχανές πρόωσης

Η συμφωνία, όπως διευκρινίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, περιλαμβάνει την προμήθεια συνολικά 40 μηχανών πρόωσης, καθώς κάθε σετ αποτελείται από 2 μηχανές MAN 16V175D-MM, ισχύος 2560kW σε 1800rpm και τα απαραίτητα βοηθητικά συστήματα.
businessdaily-Xenokostas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξενοκώστας: Τα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ πρωταγωνιστές στην πράσινη μετάβαση

Ο πρόεδρος και CEO του ομίλου ONEX τόνισε ότι το όραμα της εταιρείας για έναν κυρίαρχο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών και νέων τεχνολογιών.
businessdaily-Xenokostas-ONEX-Naypigeia Elefsinas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξενοκώστας: Διευρύνονται οι δραστηριότητες των Ναυπηγείων Ελευσίνας

«Ο καινούργιος στόχος που βάζουμε είναι ο μετασχηματισμός των ναυπηγείων», επισήμανε ο επικεφαλής της ONEX, τονίζοντας ότι οι δραστηριότητές του θα επεκταθούν σε ενέργεια, ανεμογεννήτριες και αμυντικά έργα.
businessdaily-Naypigeia-Elefsinas-ONEX
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ONEX: Υπέγραψε συμφωνία για τη ναυπήγηση 30 ρυμουλκών αξίας 280 εκατ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων και διευθύνων σύμβουλος της ONEX Π. Ξενοκώστας είπε ότι στόχος είναι η ναυπήγηση 30 σκαφών ρυμούλκησης, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 20 να έχουν παραδοθεί έως τέλος του 2026.