ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Briq, logistics
Φωτο: Briq

Μείωση του δανεισμού με πώληση ακινήτων εξετάζει η Briq Properties

Τα 15 εκατ ευρώ αγγίζουν τα ετησιοποιημένα έοδα από μισθώματα της Briq Properties. Το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ χαρακτηρίζεται ως χαμηλού ρίσκου, λόγω διασποράς μεταξύ χώρων logistics, γραφείων, καταστημάτων και ξενοδοχείων.

Το ενδεχόμενο πώλησης κάποιων ακινήτων προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό της εξετάζει μεταξύ άλλων η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ Briq Properties, καθώς η συμφωνία για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της ICI έγινε με 100% δανεισμό, επιβραδύνοντας τον ρυθμό αύξησης του καθαρού αποτελέσματος της εισηγμένης. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Άννα Αποστολίδου, κατά την χθεσινή παρουσίαση της Briq σε αναλυτές κι εκπροσώπους των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι στα υπό εξέταση ακίνητα συμπεριλαμβάνονται και κάποια από τα νεοαποκτηθέντα από την ICI.

Όπως τόνισε η κα Αποστολίδου, πρόκειται για ένα σενάριο που εξετάζεται στα πλαίσια της στρατηγικής απομόχλευσης που υλοποιεί η Briq, δεδομένου ότι ο δείκτης LTV ανερχόταν σε 46,2% στις 31 Ιανουαρίου 2024, επίπεδο που κρίνεται σχετικά υψηλό. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ICI αποτελεί προτεραιότητα για την ΑΕΕΑΠ φέτος, με την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο να καλείται να εγκρίνει σειρά εκκρεμοτήτων, οι οποίες θα καθορίσουν, μεταξύ άλλων, και το ύψος του μερίσματος που θα διανεμηθεί για το 2023, βάσει την συμφωνίας. Παράλληλα, η εταιρεία εστιάζει στην ολοκλήρωση των τριών εν εξελίξει έργων που διαθέτει σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να προβεί σε νέα εξαγορά στο κοντινό μέλλον, δεδομένης και της αυξημένης πολυπλοκότητας της τρέχουσας συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο Μάιο θα παραδοθεί το έργο ανακαίνισης και επέκτασης του ξενοδοχείου Mr & Mrs White Paros Sutites & More, συνολικής επένδυσης 1,7 εκατ ευρώ, ενώ τον προσεχή Σεπτέμβριο θα παραδοθεί και το δεύτερο κτίριο των εγκαταστάσεων logistics που η Briq αναπτύσσει στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η αξία της υπολειπόμενης επένδυσης αγγίζει τα 6 εκατ ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα εκτιμώνται σε 2,7 εκατ ευρώ, με τον δείκτη μεικτής απόδοσης να βρίσκεται στο 8,7%. Σημειώνεται ότι το πρώτο από τα δύο κτίρια παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2022, ενώ στο συγκρότημα συνολικού εμβαδού 44.500 τμ, συμπεριλαμβάνονται και ελεύθεροι χώροι έκτασης 3.800 τμ, για μελλοντική εκμετάλλευση. Τέλος, μέσα στο 2025 αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εργασίες ανάπτυξης κτιρίου γραφείων επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, στην Καλλιθέα, ένα έργο που είναι πιστοποιημένο LEED Gold, συνολικού εμβαδού 2.393 τμ και επένδυσης 6,3 εκατ ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο έχει χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Ταμείο Πράσινης Ανάπτυξης, με την συνολική επένδυση να αγγίζει τα 6,3 εκατ ευρώ και τα ετήσια έσοδα να υπολογίζονται σε 500.000 ευρώ, με μεικτή απόδοση 8%.

Σε κάθε περίπτωση, η κα Αποστολίδου τόνισε την θετική εξέλιξη σχεδόν όλων των βασικών οικονομικών δεικτών της εταιρείας μέσα στο 2023, έτος κατά το οποίο επετεύχθη η αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της κατά 40%, στα 208 εκατ ευρώ, αλλά και της μεικτής αξίας σε 149 εκατ ευρώ από 136,3 εκατ ευρώ το 2022. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank συνεισφέρει περί το 34% των εσόδων της Briq, ενώ ακολουθεί ο όμιλος Quest με 20%, η Sarmed με 17% και η Hotel Brain με 9%. Μέσα στο έτος που πέρασε, η Briq αύξησε τα έσοδα της κατά 14%, στα 9 εκατ ευρώ, καθώς και τα κέρδη EBITDA σε 6,9 εκατ ευρώ, από 5,8 εκατ το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη της παρέμειναν κοντά στα επίπεδα του 2022, στα 4,7 εκατ ευρώ, εξαιτίας της άνισης αύξησης τόκων και φόρων. Τα ταμειακά διαθέσιμα την 31η Δεκεμβρίου 2023 ανήλθαν σε 2,8 εκατ ευρώ, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις σε 37 εκατ ευρώ.

Συνολικά, η Briq διαθέτει σήμερα 41 ακίνητα, συνολικού εμβαδού 168.400 τμ, ενώ τα ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώματα αγγίζουν τα 15,3 εκατ ευρώ, με μεικτή απόδοση της τάξης του 8%. Ο δείκτης πληρότητας είναι πολύ υψηλός, στο 99,2%, ενώ η μέση εναπομένουσα διάρκεια των μισθωμάτων κυμαίνεται σε 6,7 έτη. Η κεφαλαιοποίηση της Briq υπολογίζεται σε 69 εκατ ευρώ, ενώ σε 45,6% κυμαίνεται το ποσοστό free float, το υψηλότερο στην αγορά. Όπως σημείωσε η κα Αποστολίδου, τα μισθωτήρια της Alpha Bank λήγουν το 2032, ωστόσο η τράπεζα έχει το δικαίωμα καταγγελίας κάποιων εξ αυτών νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2027, διάστημα κατά το οποίο θα φανεί εάν ζητηθεί η αναπροσαρμογή των συμφωνιών. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε πολύ καλά σημεία, τα οποία διαθέτουν διαχρονική δυναμική.

Σε ό,τι αφορά την διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Briq, αυτό θεωρείται χαμηλού ρίσκου, δεδομένου ότι χαρακτηρίζεται από αυξημένη διασπορά. Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της απαρτίζουν κτίρια logistics σε ποσοστό 51%, γραφείων σε ποσοστό 26%, ξενοδοχείων σε ποσοστό 20% και λοιπές κατηγορίες 3%. Η Briq εξέδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο την 3η Έκθεση Βιωσιμότητας, ενώ τον Νοέμβριο βαθμολογήθηκε με 87% στον δείκτη διαφάνειας του Athens ESG Data Portal. Η εταιρεία παραμένει προσανατολισμένη στην μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος, επενδύοντας στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ όπου μπορεί, με ένα σχετικό έργο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο, συνολικής δυναμικότητας 900 κιλοβατωρών, στην περιοχή της Μάνδρας, και δύο ακόμη άδειες σε εξέλιξη για δύο κτίρια ιδιοκτησίας της επί των οδών Κηφισού και Λουτρού.

Τέλος, μέσα στον Μάρτιο ολοκλήρωσε την μελέτη GAP Analysis για την βελτίωση των επιδόσεών της σε θέματα βιωσιμότητας, καταλήγοντας σε συνολική επένδυση ύψους 1,2 εκατ ευρώ, η οποία θα μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά 13%.

briq, hotel
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της η BriQ, πάνω από 200 εκατ. η αξία ακινήτων

Στα 6 εκατ ευρώ εκτιμάται το επιπλέον όφελος για την εισηγμένη από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Intercontinental. Ολοκληρώνεται φέτος το κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο και η επέκταση ξενοδοχείου στην Πάρο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο η δημόσια εγγραφή της Noval Property

Η εταιρεία είχε αυξημένα καθαρά κέρδη ύψους 64,6 εκατ ευρώ. Αναμένει σταθερά ανοδική ζήτηση για μοντέρνους χώρους γραφείων και κατοικιών στην Αθήνα τα επόμενα έτη. Στα 340 εκατ. τα επενδυτικά της κεφάλαια μέχρι το 2030.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ώθηση στα κέρδη του Ομίλου Φουρλή από την ανάπτυξη της Trade Estates

Η εξαγορά του Smart Park ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής ακινήτων και τη συνολική κερδοφορία του ομίλου. Με διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων το τελευταίο δίμηνο του έτους για τον όμιλο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Trade Estates: Πλάνο δημιουργίας εμπορικών πάρκων σε 20 ελληνικές πόλεις

Οι νέοι μέτοχοι της Trade Estates θα εισπράξουν την υπεραξία από την πρόσφατη εξαγορά του εμπορικού πάρκου Smart Park, ενώ συνολικά επενδυτικά κεφάλαια ύψους 180 θα αξιοποιηθούν για τις δρομολογημένες επενδύσεις.