ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Μασούτης

Θυσιάζει περιθώρια κέρδους η Μασούτης για να κερδίσει νέα μερίδια αγοράς

Με όπλο τις χαμηλές τιμές, η πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ επιδιώκει την αύξηση των πωλήσεων με ταχύτερους ρυθμούς από τον μέσο όρο της αγοράς, ενώ ανοίγει νέα καταστήματα στη νότια Ελλάδα.

«Αγοράζει» πωλήσεις και μερίδιο αγοράς με επιβάρυνση της κερδοφορίας ο πέμπτος σε μέγεθος όμιλος σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς, η Μασούτης ΑΕ και η στρατηγική της έμφαση δίνεται πλέον στην ανάπτυξη της παρουσίας της στην Αττική και γενικότερα στη νότιο Ελλάδα.

Η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει την πανελλαδική της παρουσία. Πηγές της Μασούτης έλεγαν ότι φέτος, στους πρώτους μήνες του 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης της υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της αγοράς, γεγονός που σημαίνει ότι συνεχίζει να βελτιώνει το μερίδιο της.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πέρυσι, στη διάρκεια του 2023 τα κέρδη της δεν υπερέβησαν τα 8 – 9 εκατ. ευρώ. Για την εταιρεία αποτέλεσε στρατηγική επιλογή η συγκράτηση των τιμών σε μία χρονιά με έντονο πληθωριστικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος του 2024 είναι οι πωλήσεις της εταιρείας αυξηθούν κατά 5,5% -με την εκτίμηση του μέσου πληθωρισμού στο 2%- γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον αυτό επιτευχθεί, το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά θα έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του πρώτου διμήνου οι πωλήσεις της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας αυξήθηκαν κατά 10% -ενώ η αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielseniQ αναπτύχθηκε κατά 1,6% τον Ιανουάριο και αρνητικά τον Φεβρουάριο. Στο τρίμηνο οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 7,5%.

Ως εκ τούτου έλεγαν οι ίδιες πηγές είναι εφικτός ο στόχος της κατά 5,5% ανάπτυξης στο σύνολο του έτους. Το μερίδιο της – κατέχοντας πλέον την πέμπτη θέση στον κλάδο, ανέρχεται στο περίπου 10% και βαίνει αυξανόμενο.  

Αναφορικά με την επέκταση του δικτύου της στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του νέου Grand Μασούτης στην περιοχή των Τριών Γεφυρών και το επόμενο κατάστημα θα είναι στη Νέα Σμύρνη. Πρόκειται για ένα σούπερ μάρκετ επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, το οποίο θα είναι έτοιμο εντός του 2024.

Επίσης, η Μασούτης ΑΕ ετοιμάζει ακόμη ένα κατάστημα στη Χαλκίδα. Αναφορικά με την Πελοπόννησο, επισημαίνεται ότι παραμένει έντονο το ενδιαφέρον και αναζητεί ακίνητα.

Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα της Μασούτης είναι πως δεν διαθέτει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους στην περιοχή της νοτίου Ελλάδος, που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη του δικτύου της. Έτσι, συνεχίζει να τροφοδοτεί τα καταστήματα της, εκτός της Βορείου Ελλάδος, από τη Θεσσαλονίκη, ανεβάζοντας το μεταφορικό κόστος της εταιρείας. Η διοίκηση της ελπίζει ωστόσο ότι στο μέλλον θα της δοθεί η δυνατότητα να αγοράσει χώρους logistics με καλύτερους από σήμερα οικονομικούς όρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Eπίθεση» της Μασούτης στη νότια Ελλάδα, «πονοκέφαλος» τα logistics

Με προσφορά για δωρεάν ψώνια σε τυχερούς καταναλωτές, η βορειοελλαδική αλυσίδα δίνει ώθηση στα νέα καταστήματα Γλυφάδας και Πάτρας. Υψηλό κόστος από τη μεταφορά των εμπορευμάτων από Θεσσαλονίκη.
masoutis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Μασούτης στο BD: Πάνω από 1,1 δισ. θα ανέλθουν οι πωλήσεις το 2022

Διευρύνει το αποτύπωμά της η αλυσίδα σούπερ μάρκετ με την εξαγορά της Δεναξάς, ενώ είχε προηγηθεί η απόκτηση του 60% της ΣΥΝΚΑ. Ενίσχυση του δικτύου στην Αττική με τρία νέα καταστήματα υπεραγορών.
masoutis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Μασούτης: Η άκαρπη προσπάθεια εξαγοράς της Bazaar και τα σχέδια για την Αττική

Η διαφορά των δυο πλευρών στο τίμημα οδήγησε σε αδιέξοδο τις συζητήσεις για την εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Bazaar. Κεντρικός στόχος η επέκταση στην αγορά της Αθήνας ώστε να καταστεί πανελλαδικός παίχτης.
masoutis_kerkyra
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού ανοίγει νέα καταστήματα η Μασούτης, γιατί δημιουργεί εταιρεία ακινήτων

Το 18ο κατάστημά της στην Κέρκυρα εγκαινίασε η Μασούτης, ενώ δρομολογεί το άνοιγμα και στη Λευκάδα. Τρία καταστήματα σε Αττική και Χαλκίδα. Αξιοποιούνται ακίνητα αξίας 250 εκατ. ευρώ με νέα εταιρεία.