ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Πλαστικά Θράκης

Πλαστικά Θράκης: Θετικές λειτουργικές επιδόσεις το 2023, υπό πίεση η κερδοφορία

Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 12,4% ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν -33,5%. Στα 44 εκ. η λειτουργική κερδοφορία με ενισχυμένο επαναλαμβανόμενο EBITDA κατά 2,4%. Το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται σε 0,23 ευρώ ανά μετοχή.

Σε τροχιά υποχώρησης το 2023 ήταν τα μεγέθη για τα Πλαστικά Θράκης καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 345,4 εκατ. μειωμένος κατά 12,4% και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 21,336 εκατ. μειωμένα κατά 33,5% σε σχέση με το 2022. Προτεινόμενο ετήσιο μέρισμα 0,23 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της εταιρείας είχε δεχθεί μεγάλη ώθηση τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το 2023, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 345,4 εκατ. έναντι 394,4 εκατ. το 2022, απόρροια και των ιστορικά υψηλών τιμών πρώτων υλών τους πρώτους μήνες του 2022. O Όμιλος κατάφερε τη διατήρηση του όγκου πωλήσεων στα επίπεδα του 2022 (109,8 χιλ. τόνοι το 2023 έναντι 109,2 χιλ. τόνοι το 2022), υπό δυσμενείς εξωγενείς συνθήκες, όπως χαμηλότερη ζήτηση σε βασικούς κλάδους της οικονομίας (κατασκευές, αγροτικός τομέας) και σε σημαντικές αγορές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ).

Το συνολικό EBITDA διαμορφώθηκε στα 44,0 εκατ. ενισχυμένο κατά 2,4%, συγκριτικά με 43,0 εκατ. που ανήλθε το EBITDA της χρήσης 2022 από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Σημειώνεται ότι, το EBITDA του 2022 έχει επηρεαστεί από έκτακτα κέρδη ύψους €5,3 εκατ., που προέκυψαν από τη διάθεση προϊόντων COVID-19, διαμορφώνοντας το συνολικό EBITDA στα 48,3 εκατ. Η αύξηση του επιπέδου επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας του 2023 ξεκάθαρα καταδεικνύει τη ανθεκτικότητα του Ομίλου να επιτυγχάνει σταθερή και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, ενώ η διατήρηση των πωληθέντων όγκων είναι επίσης μια ισχυρή ένδειξη των δυνατοτήτων του Ομίλου για περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής απόδοσης του στο μέλλον.

Ως προς τα επίπεδα ρευστότητας του Ομίλου, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανέρχεται σε 16,3 εκατ., περιλαμβάνοντας και τις προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 13,3 εκατ. Το χαμηλό επίπεδο Καθαρού Δανεισμού καταδεικνύει την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου και την ποιότητα του πελατειακού του χαρτοφυλακίου, τη δυνατότητα του να επενδύει διατηρώντας χαμηλά τον Καθαρό του Δανεισμό, διανέμοντας παράλληλα σημαντικά υψηλότερα μερίσματα, συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα. Ταυτόχρονα, από χρηματοοικονομικής σκοπιάς, ο Όμιλος έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί οποιασδήποτε επιχειρηματική ευκαιρία, που τυχόν θα προκύψει, για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του.

Το προγραμματισμένο επενδυτικό πλάνο 30 εκατ. σε ταμειακή βάση έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς με την υλοποίηση κρίσιμων έργων στους δύο βασικούς τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου, στις εγκαταστάσεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της νέας επένδυσης στα Θερμοκήπια Θράκης, με την περαιτέρω επέκταση των Θερμοκηπίων κατά 65 στρέμματα.

Ειδικότερα, στον πίνακα παρουσιάζονται τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Ομίλου για το 2023, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε σχέση με το 2022:

Προοπτικές Ομίλου

Αναφορικά με την ετήσια κερδοφορία για το 2024, η Διοίκηση λαμβάνοντας υπόψιν την έντονη αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της Ευρώπης είχε διαμορφώσει την εκτίμηση ότι η κερδοφορία EBITDA του 2024 θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, αν και δεν αναπροσαρμόζει τους αρχικούς ετήσιους στόχους της, η πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή διαμορφώνει νέες συνθήκες αβεβαιότητας, οι επιπτώσεις των οποίων είναι αδύνατο τη δεδομένη χρονική στιγμή να προσδιοριστούν, ως εκ τούτου, οποιαδήποτε εκτίμηση για την ετήσια κερδοφορία είναι εξαιρετικά επισφαλής, ενώ η Διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσει τις ενέργειες που απαιτούνται, για να μην αποκλίνει από το σχεδιασμό της.

Για το πρώτο τρίμηνου του 2024, γίνεται η εκτίμηση ότι η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου (EBITDA) σε απόλυτα μεγέθη θα είναι υψηλότερη από το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κατά 5%-10% ως τάξη μεγέθους, ως αποτέλεσμα των ενεργειών που ήδη λαμβάνουν χώρα από τις Διοικήσεις των εταιρειών και τις ομάδες πωλήσεων, αλλά και της απόδοσης των νέων προϊόντων και συνεργασιών. Ειδικότερα, σε επίπεδο ζήτησης, παρατηρείται σταθερότητα στη ζήτηση στους κλάδους υποδομών και συσκευασίας, αύξηση στη ζήτηση για προϊόντα του αγροτικού τομέα, ενώ η ζήτηση στον κλάδο των κατασκευών παραμένει ακόμα αδύναμη.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο κ. Δημήτρης Μαλάμος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, ανέφερε: «Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης παρουσίασε για άλλη μια χρονιά ανθεκτικές επιδόσεις υπό ασταθείς συνθήκες, με περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής του κερδοφορίας, διατήρηση του όγκου πωλήσεων, χαμηλό καθαρό δανεισμό και υψηλές επενδύσεις που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την ηγετική του θέση στους κλάδους δραστηριοποίησής του. Με τη βιωσιμότητα και την καινοτομία να εντάσσονται οργανικά στο σύνολο των πρακτικών μας και τις επενδύσεις να συνεχίζονται δυναμικά, η στρατηγική του Ομίλου συνεχίζει να αποδίδει με σταθερούς ρυθμούς. Διαρκής μας στόχος είναι η αύξηση της αξίας στο σύνολο του οικοσυστήματός μας: τους εργαζόμενους του Ομίλου, τους πελάτες και τους προμηθευτές-συνεργάτες του, το επενδυτικό και καταναλωτικό κοινό και ευρύτερα την κοινωνία.»

Η Διοίκηση του Ομίλου Πλαστικά Θράκης θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη (Conference Call), αναφορικά με την ετήσια ενημέρωση των Αναλυτών, σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024. Οι λεπτομέρειες της οργάνωσης της τηλεδιάσκεψης θα γνωστοποιηθούν εγκαίρως με νεότερη ανακοίνωσης της Εταιρείας στην ιστοσελίδα της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Σταθερά τα EBITDA χωρίς τα έκτακτα κέρδη COVID-19

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος, για την εταιρική χρήση 2023, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 3 εκατ. (μικτό ποσό), που αντιστοιχεί σε μικτό ποσό 0,07 ευρώ ανά μετοχή.
plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Μειωμένος κατά 7,9% ο κύκλος εργασιών στα 394,4 εκατ.

Στα 32,1 εκατ. τα κέρδη προ Φόρων του 2022. Τα 22,2 εκατ. αφορούν το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων, τα 5,3 εκατ. αφορούν πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με την προσωπική προστασία από τον COVID-19
plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Προσωρινό μέρισμα 3 εκατ. ευρώ μοιράζει στους μετόχους

Το τελικό ποσό του προσωρινού μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή, θα προσαυξηθεί κατά το ποσό του αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που θα κατέχει η Εταιρεία κατά την ημερομηνία αποκοπής του προσωρινού μερίσματος.
plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Κάμψη τζίρου - κερδών στο εννεάμηνο, αλλα υψηλότερα του 2019

Παρά την υποχώρηση που έχει σημειωθεί στο φετινό εννεάμηνο, τα κέρδη προ φόρων από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 89,4% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.