olive_oil
Πηγή: Shutterstock

Μικρότερος τζίρος, αυξημένα κέρδη για την Μινέρβα

Η χαμηλή τιμή του ελαιόλαδου μείωσε τον κύκλο εργασιών, αλλά τα κέρδη της Μινέρβα αυξήθηκαν. Τα σχέδια των νέων ιδιοκτητών της ιστορικής εταιρείας και το ερώτημα για τη συνέχιση της δραστηριότητας στο ελαιόλαδο.

Με μειωμένο τζίρο, ελέω των τιμών ελαιολάδου, αλλά «νοικοκυρεμένη» εικόνα δεικτών κερδοφορίας και ρευστότητας άλλαξε χέρια πέρυσι η Μινέρβα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της εταιρείας για την χρήση 1/6/2018-31/05/2019 ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 10% στα 50 εκατ. ευρώ έναντι 55,6 εκατ. ευρώ, με τον όγκο, ωστόσο, των πωλήσεων να είναι διευρυμένος κατά 8,4% στους 19.501 τόνους.

Η υποχώρηση των εσόδων αποδίδεται κυρίως στη πίεση των τιμών πώλησης ελαιολάδου. Αντίστοιχα το κόστος πωληθέντων πιέστηκε από τις υψηλές τιμές αποθεμάτων αλλά την επιβάρυνση της τιμής στο βούτυρο, αλλά όπως προκύπτει η προσεκτική διαχείριση των υπόλοιπων γραμμών είχε ως αποτέλεσμα το περιθώριο μικτού κέρδους να ανέλθει στο 22% έναντι 19% την προηγούμενη χρήση.

Σε ό,τι αφορά στην εξωστρέφεια, η εταιρεία κατάφερε να διευρύνει την συμμετοχή των εξαγωγών στο 13,5% επί του συνολικού της τζίρου, από 12% που ήταν την προηγούμενη χρήση, εμφανίζοντας πωλήσεις στο εξωτερικό περί τα 6,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Μινέρβα έχει παρουσία σε περίπου 20 αγορές.

Αναφορικά με την εικόνα της κερδοφορίας, τα προ φόρων αποτελέσματα ενισχύθηκαν σημαντικά και ανήλθαν στο 1 εκατ. ευρώ έναντι 0,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, με την εταιρεία να διατηρεί υψηλούς δείκτες ρευστότητας.

Η αλλαγή ιδιοκτησίας

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συγκεκριμένη χρήση η Μινέρβα αποτελούσε θυγατρική της PZ Cussons, η οποία και αποφάσισε τον περσινό Ιούνιο να βάλει πωλητήριο. Μετά τη σχετική fast track διαδικασία, ο έλεγχος του ιστορικού σήματος που μετρά παρουσία στην εγχώρια αγορά από το 1887 πέρασε στην Ελαία Ζεύς, η οποία ελέγχεται από το επενδυτικό Fund Diorama Investments Sicar S.A. και στην οποία συμμετέχει επίσης το επενδυτικό Fund Ellikonos 2 SCA Sicar.

Οι νέοι μέτοχοι, λίγους μόνο μήνες μετά την απόκτηση της Μινέρβα, στην πρώτη επί της ουσίας γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στην εκπνοή του 2019, αποφάσισαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό του 1,383 εκατ. ευρώ, καθώς και την αλλαγή της εταιρικής χρήσης της εταιρείας, η οποία εφεξής θα ξεκινά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Τυπικά η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και δεν έχουν ακόμα φανεί τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας σελίδας στην ιστορία της Μινέρβα. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί θα επιδιώκει την εξασφάλιση οργανικής και κερδοφόρας ανάπτυξης, με αιχμή τις εξαγωγές.

Η δραστηριότητα στο ελαιόλαδο

Αυτό που δεν έχει γνωστοποιηθεί είναι κατά πόσο οι νέοι ιδιοκτήτες θα διατηρήσουν ως core business την κατηγορία του ελαιολάδου, που πριν την πώληση αποτελούσε περί το 35% του χαρτοφυλακίου της Μινέρβα ή θα εστιάσουν στην διεύρυνση άλλων κατηγοριών όπως οι μαργαρίνες αλλά και στο πεδίο των τυροκομικών.

Ειδικά στη κατηγορία των τυροκομικών υπάρχει το «πλεονέκτημα» της ολοκλήρωσης της επένδυσης το 2018 ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της παραγωγικής διαδικασίας στη γραμμή τυροκομικών της μονάδας των Ιωαννίνων και του σταθμού γάλακτος της Ανδραβίδας, που αν μη τι άλλο μπορεί να φέρει ενισχυμένες αποδόσεις στην εταιρεία.

Επιπλέον, στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκε και η επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ που αφορά στη μεταφορά της γραμμής παραγωγής προϊόντων ΤΟΠ από τον Πειραιά στην κεντρική παραγωγική μονάδα που διατηρεί η Μινέρβα στο Σχηματάρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ