ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
dimitris_daskalopoulos
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. ΦΩΤΟ: Menelaos Myrillas / SOOC

Ο χορός των deal από τη ΜΙΝΕΡΒΑ και η επιστροφή του Δ. Δασκαλόπουλου

Η ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιουργική, που βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο επενδυτικού fund του Δ. Δασκαλόπουλου, έχει ολοκληρώσει σε λίγους μήνες δύο μεγάλες εξαγορές.

Σε έναν από τους πλέον δραστήριους «παίκτες» της εγχώριας αγοράς τροφίμων έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες η ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιουργική, που αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες εξαγορές για την επέκταση των δραστηριοτήτων της, ενώ έχει γίνει, μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της, το φθινόπωρο του 2019,  «όχημα» για τη δυναμική επιστροφή στον κλάδο του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, πρώην βασικού μετόχου και επικεφαλής της Δέλτα, ο οποίος σήμερα δραστηριοποιείται επενδυτικά μέσω Λουξεμβούργου.

Τη ΜΙΝΕΡΒΑ εξαγόρασε τον Σεπτέμβριο του 2019 η εταιρεία Ελαία Ζευς ΑΕ, η οποία ελέγχεται από το επενδυτικό Fund Diorama Investments Sicar SA, το οποίο έχει ιδρύσει στο Λουξεμβούργο ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, αξιοποιώντας τα κεφάλαια που άντλησε από την πώληση της συμμετοχής του στη Δέλτα. Διαχειριστής των επενδύσεων του fund είναι η Deca Investments. Στην Ελαία Ζευς συμμετέχει επίσης το επενδυτικό Fund Ellikonos 2 SCA Sicar, με εταίρους τους Παντελή Παπαγεωργίου και Tάκη Σολωμό και το fund EOS Capital, που διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης.

Μετά την εξαγορά της, η ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιουργική επεκτείνει συνεχώς το χαρτοφυλάκιό της στα τρόφιμα, προσθέτοντας νέες εταιρείες και σήματα. Στα τέλη Ιουλίου, ανακοίνωσε την απόκτηση της Mediterranean Foods που παράγει αρτύματα και περίπου 100 προϊόντα ενώ έχει στην κατοχή της τα εμπορικά σήματα Bravia και Delicia.

Εκτός από τα νέα σήματα που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της, η Μινέρβα απέκτησε επίσης και την μονάδα παραγωγής της Mediterranean Foods στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργοστάσιο επιφάνειας 5.200 τ.μ. όπου παράγονται τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (μουστάρδες, κέτσαπ, μαγιονέζες και σάλτσες) που απευθύνονται τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά τροφίμων. 

Η εξαγορά της Mediterranean Foods αποτελεί την δεύτερη εξαγορά μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες από την ΜΙΝΕΡΒΑ, καθώς είχε προηγηθεί εκείνη της Pummaro από την Unilever τον Μάρτιο του 2021. Η Pummaro το 1999 είχε αποτελέσει ένα από τα πιο ακριβά deal της εποχής όταν και αγοράστηκε από τον κολοσσό Unilever, πριν περάσει στα χέρια της Μινέρβα, που πήρε υπό τον έλεγχο της και το σήμα Pelargos καθώς και το εργοστάσιο της Γαστούνης που απασχολεί 22 άτομα. Το Pummaro αποτελεί ένα από τα πλέον δυνατά brand της αγοράς κατέχοντας μερίδιο που φτάνει το 42% στην κατηγορία συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας.

Η Μινέρβα έχει παρουσία πάνω από 116 χρόνια στην αγορά και όλα δείχνουν ότι έχει στόχο, με τη στήριξη των μετόχων της, να δημιουργήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ελληνικών προϊόντων ενισχύοντας παράλληλα την ελληνική παραγωγή. Σήμερα αποτελεί είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στον τομέα των τροφίμων με brands όπως Χωριό, ΤΟΠ, Σαβόι, Φαστ, Benecol, με γκάμα βιολογικών προϊόντων και άλλα είδη.

Μέσω του fund που ελέγχει, ο Δ. Δασκαλόπουλος κατέχει επίσης και την Damavand Α.Ε., μέσω της οποίας έχει παρουσία στην παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση τομάτας και χυμών φρούτων. Με την απόκτηση του Pummaro από τη ΜΙΝΕΡΒΑ δόθηκε η δυνατότητα για σημαντικές συνέργιες. Ειδικότερα, η Μινέρβα ανέπτυξε τον τοματοπολτό διπλής συμπύκνωσης με την ετικέτα «Χωριό», σε μεταλλική συσκευασία σε συνεργασία με την Davamand. Επίσης για πρώτη φορά, έγιναν εξαγωγές βιολογικής ντομάτας σε πελάτη της Damavand στη Σουηδία, που έφτασαν τους 400 τόνους.

Ο κ. Δασκαλόπουλος έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά των τροφίμων και ποτών καθώς έχει ισχυρή μετοχική παρουσία στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), ενώ κατέχει και ένα μικρό ποσοστό στη Mega Yeeros. Παράλληλα και οι συμπαίκτες του EOS Capital και Elikonos 2 από τις αρχές του χρόνου ενισχύουν την παρουσία τους στον κλάδο τροφίμων και ποτών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ορίζοντα βρίσκονται και άλλα σημαντικά deal.

Ενδιαφέρον από fund για τον κλάδο τροφίμων και ποτών

Όπως είχε αναφέρει και το Business Daily νωρίτερα στη χρονιά, οι παραγωγικές και εξαγωγικές προοπτικές του ελληνικού κλάδου τροφίμων προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια. Η θετική αυτή τάση φάνηκε και στις αρχές του 2021, καθώς τα επενδυτικά fund αναζητούν ευκαιρίες και προχωρούν σε εξαγορές στην ελληνική αγορά τροφίμων και ποτών, που είχε επιδείξει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στα χρόνια της κρίσης, ενώ στην χρονιά της πανδημίας ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους.

Τον Φεβρουάριο, τα fund EOS Capital Partners και Elikonos 2 S.C.A. SICAR αποφάσισαν να επενδύσουν 11 εκατ. ευρώ στην Eurocatering, ενώ έγινε επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ από το Elikonos 2 S.C.A. SICAR στη Mega Yeeros. Το fund έχει επενδύσει και 5 εκατ. ευρώ στην Andromeda Seafood S.L., και 3 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση Ροδούλα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης και γλυκού στην Ελλάδα, με εξαγωγές σε πάνω από 40 χώρες.

EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη που διαχειρίζεται κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ, μέχρι στιγμής έχει επενδύσει 15 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου αποκτώντας το 20% στη βορειοελλαδίτικη βιομηχανία Agrifreda που δραστηριοποιείται στις αγορές των κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων, χαλβά και ταχίνι, εμφιαλωμένου νερού και προϊόντων ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας, με περισσότερους από 1.500 ενεργούς κωδικούς προϊόντων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

minerva
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι «είδε» η Μινέρβα στη Mediterranean Foods: Το deal και η νέα στρατηγική

Στρατηγική αξιοποίησης της Mediterranean Foods καλείται να χαράξει Μινέρβα, μετά την εξαγορά του περασμένου καλοκαιριού. Μείωση πωλήσεων 18% το 2020 για την εταιρεία που διαθέτει τα σήματα Brava και Delicia.
veneti-monemvasiotis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βενέτης: Μετ' εμποδίων τα σχέδια ανάπτυξης, «βαρίδι» η γραφειοκρατία

Το «πάγωμα» στο άνοιγμα νέων καταστημάτων franchise και οι απώλειες λόγω πανδημίας, το νέο concept στο χώρο του fast food που δοκιμάζεται στο «Μπάγκειον» και τα χρόνια καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αφαιρέθηκε η άδεια φέτας ΠΟΠ της LA Farm για υπόθεση νοθείας

Η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία κατηγορεί για εμπαθή και παράνομη στάση τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης για παραγωγή «Φέτα ΠΟΠ».
Sklavenitis, sklabenithw, super market
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτη φορά κέρδη για τη Σκλαβενίτης μετά την εξαγορά της Μαρινόπουλος

Ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων, αύξηση 15% στον τζίρο και 2.500 προσλήψεις. Ανακαίνιση 300 καταστημάτων, αναβάθμιση των Hypermarkets και ανάπτυξη του ηλεκτρονικού καναλιού πωλήσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κόβουν τη φόρα της βιομηχανίας τροφίμων τα αυξημένα κόστη παραγωγής

Αυξημένος ο τζίρος των εισηγμένων εταιρειών τροφίμων το α' εξάμηνο, αλλά προβληματίζει η άνοδος των πρώτων υλών, του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους, που αρχίζει να πλήττει την κερδοφορία.