Φώτο: Shutterstock

Σε κίνηση οι διαδικασίες για διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Στις 12 Μαρτίου η γενική συνέλευση για τις αποφάσεις της μητρικής Νεώριον Συμμετοχών, ενώ ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εκδηλώνεται από την ONEX και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο σημείο εκκίνησης μπαίνει η διαδικασία διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με επενδυτή την ONEX, καθώς στις 12 Μαρτίου θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Νεώριον Συμμετοχών για να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ναυπηγείων.

Η πρόσκληση για τη γενική συνέλευση δημοσιοποιήθηκε χθες και τα θέματα είναι δύο: μεταβίβαση/εξυγίανση της θυγατρικής Εταιρείας Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε. και μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει η μητρική εταιρεία, Νεώριον Συμμετοχών.

Η κίνηση του μηχανισμού της γενικής συνέλευσης ήταν απαραίτητη για να προχωρήσει η διαδικασία διάσωσης μέσω εκκαθάρισης εν λειτουργία, καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, θα πρέπει ο σημερινός ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, Νίκος Ταβουλάρης να συμφωνήσει στο κυβερνητικό σχέδιο.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατά τη διάρκεια απάντησής του σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή: «Την έναρξη της διαδικασίας την έχει στα χέρια του ο νυν ιδιοκτήτης, ο κύριος Ταβουλάρης, ο οποίος ή θα βρει χρήματα για να πληρώσει τα χρέη του και να προχωρήσουν τα ναυπηγεία – αν βρει, δικά του είναι, καλώς να ορίσει – ή αν δεν βρει, θα πρέπει να ακολουθήσει το κυβερνητικό σχέδιο, που είναι το ίδιο με αυτό της Σύρου. Δηλαδή, η μεταβίβαση των μετοχών των ναυπηγείων σε μία ενδιάμεση εταιρεία, που μαζί με τους πιστωτές θα πάει στο δικαστήριο, θα βγει η δικαστική απόφαση και θα συνεχίσει με λειτουργία από την ONEX μέχρι την τελική μεταβίβαση. Θα πρέπει λοιπόν να συναινέσει ο κ. Ταβουλάρης».

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, «εάν δεν υπογράψει ο κ. Ταβουλάρης, τα ναυπηγεία θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους».

Οι διαδικασίες κινούνται σε οριακό χρονικό σημείο, καθώς η καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από την κυβέρνηση είναι η 31η Μαρτίου. Τότε, τα μοναδικά έργα που εκτελεί το Ναυπηγείο της Ελευσίνας και αφορούν σε  δύο τορπιλακάτους  του Πολεμικού Ναυτικού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Το Πολεμικό Ναυτικό είναι ο μοναδικός χρηματοδότης της εταιρείας και όπως έχει αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να δοθεί άλλη παράταση για την κατασκευή τους, εκτός και αν υπάρχει εγγυημένο σχέδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Ενδιαφέρον από Αραβικά Εμιράτα

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι μνηστήρες για τα ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς μετά την ONEX εκφράζεται ενδιαφέρον και από τα Ηνωμένα Αραβικά, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες σε συνέδριο. Παράλληλα έδωσε και το στίγμα της εκκίνησης της διαδικασίας,  τοποθετώντας την στα τέλη Μαρτίου.

Η εκδήλωση του ενδιαφέροντος από τα ΗΑΕ είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού.
Όπως είπε ο υπουργός, «εδώ στο Χίλτον, στη συνάντηση που είχαμε με μία πολύ μεγάλη αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είχαμε πολύ σοβαρές συζητήσεις για διάφορα θέματα της οικονομίας μας, ένα από αυτά που μας επισήμαναν, ήταν το πόσο σημαντική και δυνατή είναι η ελληνική ναυτιλία, κι ένα από τα θέματα για τα οποία έδειξαν ενδιαφέρον ήταν τα ναυπηγεία».

Εν συνεχεία για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην ONEX, λέγοντας ότι «η επένδυση της ΟΝΕΧ στη Σύρο πηγαίνει ήδη πάρα πολύ καλά και πολύ σύντομα θα έχουμε καλά νέα, πιστεύω, και για το ναυπηγείο της Ελευσίνας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Προσωπικά έχω ήδη πάει δύο φορές στην Ουάσιγκτον για το ναυπηγείο, την περασμένη Δευτέρα ήρθαν από την αμερικανική Κυβέρνηση και ίσως την επόμενη βδομάδα έρθει νέα αντιπροσωπεία. Στόχος είναι έως τα τέλη Μαρτίου, να έχουμε στην Ελευσίνα το ίδιο μοντέλο που είχαμε και στο ναυπηγείο της Σύρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επεισοδιακή συνέλευση χωρίς οριστική λύση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ο Νίκος Ταβουλάρης προκάλεσε διακοπή της χθεσινής γενικής συνέλευσης και μετέθεσε στις 19 Μαρτίου τις αποφάσεις για τη μεταβίβαση στην ONEX. Αβέβαιη η ολοκλήρωση της συμφωνίας για διάσωση των ναυπηγείων.
elvo
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα τέλη Απριλίου μετατίθεται ο διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ

Η υποβολή προσφορών για την ΕΛΒΟ ήταν προγραμματισμένη στις 2 Απριλίου αλλά η πιθανότερη νέα ημερομηνία είναι η 28η Απριλίου. Λόγω των κλειστών συνόρων, ενδιαφερόμενοι δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψηφιακό άλμα σε Δημόσιο - εταιρείες υπό την πίεση της πανδημίας

Ανοίγει νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό η πλατφόρμα ψηφιακής εξυπηρέτησης του Δημοσίου gov.gr, ενώ επτά στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες τους κατά 50%.