ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τράπεζα Κύπρου: Κατέγραψε κέρδη 133 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 213 εκατ., μειωμένα κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, αντικατοπτρίζοντας τη μικρή μείωση στα επιτόκια Euribor, τις ενέργειες αντιστάθμισης (‘hedging’) και τη μικρή αύξηση στο κόστος καταθέσεων.

Συνέχισε την κερδοφόρα πορεία της το α' τρίμηνο του 2024 η Τράπεζα Κύπρου καταγράφοντας κέρδη 133 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τράπεζας που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα κέρδη μετά τη φορολογία και πριν τα μη-επαναλαμβανόμενα στοιχεία (που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της Εταιρίας) για το α’ τρίμηνο 2024 ανήλθαν σε 133 εκατ., σε σύγκριση με 138 εκατ. για το δ’ τρίμηνο 2023 και 96 εκατ. για το α΄ τρίμηνο 2023.

Στα βασικά στοιχεία, σύμφωνα με το philenews.gr, που έδωσε η Τράπεζα Κύπρου καταγράφεται μεταξύ άλλων ο ισχυρός νέος δανεισμός ύψους 676 εκατ. κατά το α’ τρίμηνο 2024, θετικά επηρεασμένος από εποχικότητα αυξημένος κατά 46% σε τριμηνιαία βάση και 8% σε ετήσια βάση.

Ανακοίνωσε επίσης πως το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 10 δισ., αυξημένο κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) ύψους 23.6% για το πρώτο τρίμηνο 2024.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 213 εκατ., μειωμένα κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, αντικατοπτρίζοντας τη μικρή μείωση στα επιτόκια Euribor, τις ενέργειες αντιστάθμισης (‘hedging’) και τη μικρή αύξηση στο κόστος καταθέσεων. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα της Τράπεζας Κύπρου κατέγραψαν μείωση σε τριμηνιαία βάση λόγω εποχικότητας και περίπου στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση.

Με αφορμή τα αποτελέσματα ο Διευθύνοντος Συμβούλου Συγκροτήματος Πανίκος Νικολάου έκανε την πιο κάτω δήλωση:  «Είχαμε ένα δυνατό ξεκίνημα στη χρονιά, υποστηριζόμενο από ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και τη λήψη έγκρισης για ουσιαστική διανομή, που αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο της στρατηγική μας. Προτείναμε συνολική διανομή ύψους 137 εκατ. από την κερδοφορία του 2023, η οποία αποτελείται από μέρισμα σε μετρητά ύψους 112 εκατ. και την πρώτη επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι 25 εκατ., που αντιστοιχεί σε ποσοστό (payout ratio) 30%, μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Κατά το α’ τρίμηνο του έτους, έχουμε επιτύχει Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) ύψους 23.6%, το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο με Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) μεγαλύτερη από 20%, αποδεικνύοντας πως το Συγκρότημα βρίσκεται σε καλύτερη πορεία από τους στόχους του 2024. Οι επιδόσεις μας υποστηρίχθηκαν από τα συνεχιζόμενα ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία μειώθηκαν ελαφρώς σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τα υψηλά επιτόκια και την υψηλή μας ρευστότητα, καθώς και τη συνεχή επικέντρωση στη πειθαρχημένη διαχείριση κόστους και τη διατήρηση της ισχυρής ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου. Οι επιδόσεις μας υποστηρίχθηκαν από την κυπριακή οικονομία, που συνεχίζει να επιδεικνύει δύναμη και ανθεκτικότητα, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Κατά το α’ τρίμηνο 2024, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου αυξήθηκε κατά 3.3%, και αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2.9%1 το 2024, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ο ισολογισμός μας χαρακτηρίζεται από ισχυρή κεφαλαιακή θέση, υψηλή ρευστότητα και υγιή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου. Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) (υπολογισμένος για εποπτικούς σκοπούς) ανήλθε σε 17.1% στις 31 Μαρτίου 2024 και συμπεριλαμβανομένων των κερδών για το α’ τρίμηνο 2024 μειωμένα για σχετική πρόβλεψη για διανομή, σε 17.6%. Η οργανική δημιουργία κεφαλαίων παρέμεινε ισχυρή και ανήλθε σε περίπου 130 μ.β. H ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή βελτιώθηκε κατά 26% σε ετήσια βάση σε €5.23, αντανακλώντας τις προσπάθειες μας για δημιουργία αξίας για τους μετόχους.

Τον Απρίλιο 2024, το Συγκρότημα ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 300 εκατ., επιτυγχάνοντας έτσι τη συμμόρφωση και τη δημιουργία επαρκούς αποθέματος ως προς την τελική Ελάχιστη

Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (‘MREL’). Αυτή η έκδοση σηματοδοτεί την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου της Τράπεζας Κύπρου, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό βήμα της Τράπεζας ως προς τον στόχο της για να ηγηθεί της μετάβασης της Κύπρου σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Τα θετικά οικονομικά μας αποτελέσματα κατά αυτό το τρίμηνο παρέχουν τις βάσεις για την επίτευξη Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) μεγαλύτερης από 17%, υπολογισμένη σε Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ύψους 15%. Θα επανεξετάσουμε τους οικονομικούς μας στόχους με τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2024. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη στρατηγική που έχουμε θέσει, εστιάζοντας στη στήριξη των πελατών μας, στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» στην Τρ. Κύπρου για διανομή μερίσματος μετά από 12 χρόνια

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται συνολικά σε 22,3 εκατ. ευρώ και ισοδυναμεί με το 14% της προσαρμοσμένης κερδοφορίας. Ποια θα είναι η πολιτική μερισμάτων της τράπεζας πλέον.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλμα 50% στα κέρδη α' τριμήνου της Eurobank, πάνω από 9 σεντς το μέρισμα

Διατηρήθηκαν οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους, αυξήθηκαν κατά 50,1% τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη. Φ. Καραβίας: Έχουμε υποβάλει αίτηση στον SSM για μέρισμα άνω των 9 σεντς.