ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Karavias-Eurobank
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας.

Φ. Καραβίας: Σε μετρητά το μέρισμα φέτος, εξετάζεται buyback από το 2025

Πάνω από 9 σεντς το μέρισμα που θα καταβληθεί φέτος, ενώ το 2025 και το 2026 ο συντελεστής διανομής θα αυξηθεί σταδιακά προς το 50% και θα εξετασθεί το ενδεχόμενο μέρος της ανταμοιβής να δοθεί με επαναγορά μετοχών.

Το πλάνο για τη μερισματική πολιτική της Eurobank, φέτος αλλά και για το 2025 - 2026, παρουσίασε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

Εξήγησε ότι το μέρισμα του 2024 από τα κέρδη της χρήσης 2023, το οποίο θα υπερβεί τα 9 σεντς ανά μετοχή, θα καταβληθεί σε μετρητά, ενώ από το 2025 θα εξετασθεί το ενδεχόμενο ένα μέρος της ανταμοιβής των μετόχων να δοθεί με επαναγορά μετοχών. Η Eurobank θα διανείμει φέτος το 30% των κερδών, ενώ για το 2025 ο στόχος ανεβαίνει προς το 40% και για το 2026 προς το 50%.

Ο σχεδιασμός της Eurobank για την πιστωτική επέκταση εξελίσσεται ικανοποιητικά και εκφράσθηκε από τα στελέχη της τράπεζας αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για συνολική αύξηση των χορηγήσεων κατά 2,3 δισ. ευρώ φέτος, τα 1,3 δισ. στην Ελλάδα και 1 δισ. ευρώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε ερώτηση αναλυτή για την αύξηση κατά 15% των δαπανών προσωπικού που καταγράφεται στα στοιχεία του α' τριμήνου, από τη διοίκηση της τράπεζας εξηγήθηκε ότι αυτή η αύξηση προήλθε από την καταβολή αποζημιώσεων αποχώρησης. Πάντως, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα είναι σταθερά και στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2,1%.

Οι ροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάζουν μια αύξηση στον τομέα της στεγαστικής πίστης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανησυχία για αλλαγή των στόχων για τα NPL στην τρέχουσα χρήση. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν στο 3% και σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να παραμείνει, με τη βοήθεια και μιας νέας συνθετικής τιτλοποίησης που σχεδιάζει η διοίκηση.

Σχετικά με την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας τονίσθηκε ότι η Eurobank σήμερα κατέχει το 55% των μετοχών και περιμένει τις εποπτικές εγκρίσεις για να προχωρήσει στην υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Η εξαγορά της CNP Assurances από την Ελληνική σημειώθηκε ότι είναι απόφαση του σημερινού μάνατζμεντ της κυπριακής τράπεζας, με την οποία πάντως συμφωνεί και η διοίκηση της Eurobank, καθώς θα επιτρέψει να αναδειχθεί η Ελληνική ως ηγέτης στο bankassurance στην αγορά της Κύπρου.

Για τις εποπτικές απαιτήσεις MREL, η Eurobank βρίσκεται σε καλή πορεία για την επίτευξη του στόχου για το 2025. Φέτος έγινε ήδη μια έκδοση ομολόγων 650 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, να γίνει μια ακόμη έκδοση αναφοράς (benchmark) πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με τις μηχανές... στο φουλ το ΤΧΣ για την πώληση τραπεζικών μετοχών

Σε διαρκή επικοινωνία με ενδιαφερόμενους επενδυτές βρίσκεται το Ταμείο, ενώ προχωρά τις διαδικασίες πρόσληψης συμβούλων. Προχωρά άμεσα η συναλλαγή για τη Eurobank, ποιο είναι το βασικό σενάριο για την Εθνική.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Το σχέδιο για απόδοση 12-13% και μέρισμα 25% στους μετόχους

Στο 1,5 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο πήχης για τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων το 2025. Διανομή μερίσματος 25% από το 2024, επαναγορά μετοχών από το ΤΧΣ το 2023. Υψηλοί στόχοι για νέα δάνεια 5,8 δισ. στην Ελλάδα και 3,1 δισ. στη ΝΑ Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμος να «ανάψει πράσινο» ο SSM για μερίσματα από Eurobank και Εθνική

Μίνι stress test θα κληθούν να περάσουν από τον Εποπτικό Μηχανισμό οι τράπεζες που θέλουν να διανείμουν μερίσματα. Το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ και τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» που διαθέτουν οι δύο τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βελτιώνει τις προβλέψεις η Eurobank για "Mexico" και «κόκκινα» δάνεια

Μικρότερη από 50 μονάδες βάσης θα είναι η επίδραση στα κεφάλαια από την τιτλοποίηση "Mexico" και 30% λιγότερα τα NPE's από την πανδημία. Νέα δάνεια 2,5 δισ. με το Ταμείο Ανάκαμψης, πιθανές εξαγορές στο εξωτερικό.