ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Γιέωργιος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ

Γ. Στάσσης: Ανάγκη επενδύσεων 1 δισ. ετησίως για το δίκτυο διανομής

Μιλώντας στο συνέδριο Power Summit της Euroelectric, ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην ταχεία «πράσινη» μετάβαση της εταιρείας, με ένα εκτενές πλάνο ανάπτυξης έργων ΑΠΕ.

Διπλασιασμό των επενδύσεων στο δίκτυο διανομής από 500 εκατ. σε 1 δισ. ευρώ το χρόνο για την αύξηση της χωρητικότητας αλλά και για την ψηφιοποίηση των λειτουργιών του ελληνικού δικτύου απαιτεί η πράσινη μετάβαση, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του συνεδρίου της Eurelectric (εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας) που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με μελέτη της Eurelectric που παρουσιάστηκε σήμερα στο συνέδριο απαιτείται αύξηση των επενδύσεων στα δίκτυα, από 33 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο σε 67 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2050,

Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, που έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος της Eurelectric, η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητη και για την επιτάχυνση της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης σε περιοχές που πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος της Eurelectric και διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής e.on Leonhard Birnbaum εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας κρίσης στην αγορά φυσικού αερίου επισημαίνοντας ότι οι αποθήκες της Ευρώπης (λόγω του ήπιου χειμώνα που προηγήθηκε) έχουν υψηλά αποθέματα και δεν θα υπάρξει δυσκολία για την πλήρωση τους ενόψει του επόμενου χειμώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να υπάρξουν αυξομειώσεις στις τιμές.

Σε ερώτηση για τις αρνητικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρούνται ολοένα συχνότερα το τελευταίο διάστημα στις ευρωπαϊκές αγορές - και στην Ελλάδα - ο κ. Birnbaum τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα της αυξημένης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών, άρα οι τιμές θα συνεχίσουν να καταρρέουν τις μεσημβρινές ώρες. Από την πλευρά του ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα, η οποία εκτός από τις αρνητικές τιμές περιλαμβάνει και τις πολύ υψηλότερες τιμές σε άλλα χρονικά διαστήματα του 24ώρου. Γεγονός που όπως σημείωσε καθιστά απαραίτητες αλλά και οικονομικά βιώσιμες τις επενδύσεις σε ΑΠΕ αλλά και τις θερμικές μονάδες με ευελιξία κάλυψης των κενών στην παραγωγή που δημιουργούνται όταν εκλείπουν οι ΑΠΕ, καθώς και την αποθήκευση ενέργειας.

Και οι δύο αναφέρθηκαν εξάλλου στα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Στάσσης, στα έργα ανάπτυξης του δικτύου τηλεπικοινωνιών του ομίλου απασχολούνται εργαζόμενοι από τρίτες χώρες.

Παράλληλα ο κ. Στάσσης, σε συζήτηση στο συνέδριο Power Summit της Euroelectric και μιλώντας για τις κινήσεις της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η «πράσινη μετάβαση» της εταιρείας, καθώς έχει αποσύρει το 60% των λιγνιτικών μονάδων τις οποίες θα αποσύρει ολοκληρωτικά το 2026 και ταυτόχρονα υλοποιεί το μεγαλύτερο πλάνο ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ήδη έχει 4,7 GW σε λειτουργία, ισχύ που θα διπλασιάσει τα επόμενα τρία χρόνια.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Στάσσης είπε ότι η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας συνοδεύεται από υψηλή μεταβλητότητα στην ηλεκτροπαραγωγή, για την οποία το εργαλείο είναι η αυξημένη ευελιξία που θα φέρουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής που θα καταστήσει δυνατή την ευελιξία στη ζήτηση, μέσω -μεταξύ άλλων- της διείσδυσης των έξυπνων μετρητών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-DEI-Ananeosimes
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία

Το έργο εγκατεστημένης ισχύος 13,5MW αποτελείται από τρεις ανεμογεννήτριες των 4,5ΜW οι οποίες αναμένεται να παράγουν ενέργεια 38 GWh ετησίως, αποτρέποντας παράλληλα την εκπομπή περίπου 22.000 τόνων CO2.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Η ΔΕΗ «πρασινίζει» συνεχώς, κορυφαία στην ΝΑ Ευρώπη

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τοπική υπερδύναμη στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2030 μπορεί να γίνει εξαγωγική χώρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστροφή στα κέρδη το 2023 για τη ΔΕΗ, διανέμει μέρισμα μετά από 10 έτη

Καθαρά κέρδη 485 εκατ. με λειτουργική κερδοφορία 1,3 δισ. κατέγραψε η ΔΕΗ για το 2023 και θα διανείμει μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Μεγάλη αύξηση (+32%) στην εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ. Προβλέπει EBITDA 1,7 δισ. το 2024.