ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:21:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ο πρόεδρος του ομίλου Ideal Holdings. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

Έρχεται διπλό «χτύπημα» από την Ideal για ενίσχυση των συμμετοχών

Ίσως και μέσα στην εβδομάδα ανακοινωθεί η συμφωνία εξαγοράς μεσαίου μεγέθους εταιρείας Πληροφορικής. Μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσει και κάτι μεγαλύτερο με «όπλο» τα έσοδα από την πώληση της Astir Vitogiannis.

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας συναλλαγής που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το χαρτοφυλάκιο των θυγατρικών της βρίσκεται η Ideal Holdings. Ίσως και μέσα στην εβδομάδα ανακοινωθεί η εξαγορά ελληνικής εταιρείας από τον κλάδο της πληροφορικής που θα συμπληρώσει τις υπάρχουσες συμμετοχές σε Βyte, Adacom και Ideal Electronics.

Η Ideal ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου τα οποία ήταν έντονα ανοδικά αλλά ανέβαλε την ενημέρωση των αναλυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή σχετίζεται με την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας. Θα πρόκειται για ικανού μεγέθους συναλλαγή και όχι από τις μικρές των 1 ή 2 εκατ. ευρώ που έχουν κατά κόρον πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο. 

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2024, ο πρόεδρος της Ideal Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει: «Κοιτάζοντας μπροστά, η ομάδας μας αξιολογεί τώρα μια σειρά από ενδιαφέρουσες ευκαιριών, σε διαφορετικούς τομείς, στην ελληνική αγορά των μεσαίου μεγέθους εταιρειών». 

Παράλληλα, όμως είχε επισημάνει και κάτι άλλο που πέρασε στα ψιλά: «Η Ideal Holdings, με στόχο τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της, έχει προσλάβει χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να αξιολογήσουν όλες τις διαθέσιμες στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της δύναμης πυρός μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είμαστε στην βέλτιστη θέση για να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες, διασφαλίζοντας και ενισχύοντας παράλληλα την αξία των μετόχων μας».

Ενόψει της συναλλαγής για την πώληση της θυγατρικής Astir Vitogiannis που θα ενισχύσει τα διαθέσιμα του ομίλου στα 130 εκατ. ευρώ, είναι εμφανές ότι η παραπάνω δήλωση του επικεφαλής της Ideal Holdings προϊδεάζει για κάτι ακόμη μεγαλύτερο από τη σχεδόν κλεισμένη εξαγορά της εταιρείας πληροφορικής που θα κάνει αίσθηση στην αγορά.

Χρονικά η δεύτερη αυτή κίνηση -αν ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης- θα ανακοινωθεί στο τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 η Ideal Holdings ανακοίνωσε ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 109,5 εκατ. ευρώ (+150%), κέρδη EBITDA 16,8 εκατ. ευρώ (+118) και καθαρά κέρδη 4,8 εκατ. ευρώ (+18%). Τα μεγέθη επηρεάστηκαν θετικά από την ενσωμάτωση της Attica Stores που δεν υπήρχε το περσινό πρώτο τρίμηνο και από τις πολύ καλές επιδόσεις του τομέα πληροφορικής.

Ειδικότερα, ο κλάδος του retail συνέβαλε στον συνολικό τζίρο με 47,1 εκατ. ευρώ (+15%) και στα ενοποιημένα EBITDA κατά 7,2 εκατ. ευρώ (+25%) και ο τομέας της πληροφορικής συνέβαλε με τζίρο 44,6 εκατ. (+88%) και στα ενοποιημένα EBITDA 4,7 εκατ. ευρώ (+99%).

Ο κλάδος του retail όπως εκτιμούν από την εταιρεία, θα συνεχίσει την καλή του πορεία, ενδεχομένως με πιο χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο σύνολο της χρήσης, ενώ ο κλάδος της πληροφορικής θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ίδιους ρυθμούς του πρώτου τριμήνου εκμεταλλευόμενος την υλοποίηση μεγάλων έργων για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. 

Στις 6 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η ετήσια γενική συνέλευση της Ideal Holdings, στην οποία η διοίκηση θα προτείνει την επιστροφή κεφαλαίου 0,20 ευρώ ανά μετοχή, ή συνολικά 9,6 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγορές στον κλάδο πληροφορικής το 2024 σχεδιάζει η Ideal Holdings

Στόχος να προστεθούν συμπληρωματικά προϊόντα στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο. Στα 100 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο στην πληροφορική. Mετά την παρέλευση του α' τριμήνου η διοίκηση θα δώσει guidance για το σύνολο του 2024.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς έχει μετατραπεί η Ideal Holdings σε μηχανή παραγωγής υπεραξιών

Μέσα σε δύο χρόνια, ο επενδυτικός φορέας, μέσω των εξαγορών με «χαρτιά», αύξησε τον αριθμό των μετοχών του κατά 50%, αλλά ταυτόχρονα αύξησε την κεφαλαιοποίηση κατά 300% και τα κέρδη ανά μετοχή κατά 200%.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Πωλήσεις άνω των 100 εκατ. το 2023 από τον τομέα πληροφορικής

Μεγαλύτερη συνεισφορά από την πληροφορική σε σχέση με τη βιομηχανία λόγω της μειωμένης ζήτησης για μεταλλικά πώματα. Παραμένουν οι προβλέψεις για EBITDA άνω των 29 εκατ. ευρώ. Εξετάζονται τέσσερις πιθανές εξαγορές.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

IDEAL Holdings: Νέο μοντέλο ανάπτυξης με φιλοσοφία private equity fund

Η μικρή εταιρεία πληροφορικής με δραστηριότητα και στις ηλεκτρικές συσκευές έχει μετατραπεί σε έναν επενδυτικό φορέα με πέντε θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό αξιοποιώντας τις δυνατότητες της χρηματιστηριακής αγοράς.