DEH_HQ

«Αραχνιάζουν» 6.800 κτίρια και αμέτρητα οικόπεδα της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προχωρά σε πολυετή μίσθωση ακινήτου για τα νέα της γραφεία, ενώ εδώ και δεκαετίες μένει αναξιοποίητη η τεράστια ακίνητη περιουσία της. Ποια ήταν τα σχέδια από την εποχή της χούντας και μετά.

Σχεδόν πριν από ένα χρόνο είχε ανακοινώσει ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης πως η επιχείρηση θα προχωρήσει στη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας για την αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ήταν ένας από τους άξονες που επιχειριακού σχεδίου που είχε καταρτίσει η εταιρεία συμβούλων McKinsey για τη μετεξέλιξη της ΔΕΗ. Πριν από τη διάσπαση του ΑΔΜΗΕ, που λειτουργεί το δίκτυο υψηλής τάσης στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, είχε υπολογιστεί πως η συνολική περιουσία της ΔΕΗ έφτανε τα 6.800 κτίρια και τεράστιο αριθμό οικοπέδων ανά την Ελλάδα.

Τώρα η νέα διοίκηση της επιχείρησης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πολυετή μίσθωση του πρώην στρατοπέδου «Πλέσσα» στην Λεωφόρο Μεσογείων, απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία», για να κατασκευάσει τα νέα κεντρικά της γραφεία. Αρκετοί αναρωτιούνται γιατί επελέγη η πολυετής μίσθωση νέου ακινήτου, ενώ υπάρχουν ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ που μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Βέβαια δεν είναι σε κεντρικούς οδικούς άξονες και κοντά σε σταθμό μετρό, όπως το πρώην στρατόπεδο «Πλέσσα».

Κάποιοι θυμήθηκαν πως επί χούντας είχε γίνει και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με στόχο να κατεδαφιστεί ο πρώτος ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στο Φάληρο προκειμένου να λειτουργήσουν τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ που σήμερα στριμώχνεται σε ένα παλαιό κτίριο της οδού Χαλκοκονδύλη.

Δεύτερη απόπειρα για να δημιουργηθούν τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Φαλήρου είχε γίνει στη δεκαετία του 1990 αν και από το 1986 το ιστορικό συγκρότημα είχε κηρυχθεί διατηρητέο. Ο ΑΗΣ Φαλήρου είναι κλειστός από το 1972 και από τότε ελάχιστα έχουν γίνει για την ουσιαστική αξιοποίησή του.

Μια άλλη σημαντική έκταση της ΔΕΗ βρίσκεται στον Ελαιώνα και είναι πολύ μεγαλύτερη από το συγκρότημα του Φαλήρου, ενώ η εταιρεία διαθέτει αξιόλογη περιουσία σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ ανακοινώνει πως θα αξιοποιήσει τα ακίνητά της. Στις αρχές του 2006 είχε επιλεγεί μια κοινοπραξία υπό την Τράπεζα Πειραιώς ως σύμβουλος για τη σύσταση της θυγατρικής ακινήτων. Τρία χρόνια νωρίτερα είχε ανατεθεί μελέτη σκοπιμότητας στην κοινοπραξία JP Morgan, NBGI, Alpha Bank και American Appraisal. Όμως η ουσιαστική εκκίνηση του σχεδίου αξιοποίησης εκκρεμεί εδώ και 15 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Φρένο» 30% - 50% στις πληρωμές για ρεύμα, «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ

Ντόμινο στην αγορά ενέργειας φοβούνται ΔΕΗ και ιδιώτες πάροχοι, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά άρχισαν ήδη να καθυστερούν την εξόφληση λογαριασμών. Ποια μέτρα λαμβάνουν εταιρείες και κυβέρνηση.
DEH_HQ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρομάζει τη ΔΕΗ η απειλή ενός νέου «Δεν πληρώνω»

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε αποκοπές συνδέσεων η διοίκηση της ΔΕΗ, εάν διαπιστώσει ότι πίσω από όσους έχουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα αρχίζουν να κρύβονται και νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
DEI-xreoseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Παγώνουν» οι λογαριασμοί ρεύματος των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει

Με επιβάρυνση του προϋπολογισμού και όχι της ΔΕΗ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αναστολή για 3 - 4 μήνες της πληρωμής λογαριασμών ρεύματος από τις 220.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν.